Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/grondontleding_tuindoosje

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 oktober 2020

Grondontleding: de basis voor elke tuin

Tuinadviestip

Sommige planten doen het goed in de tuin, andere niet. De ene bodem is dan ook de andere niet. Om onaangename en kostelijke verrassingen te vermijden, kan je bij de Bodemkundige Dienst terecht voor een bodemonderzoek met bemestingsadvies. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Je neemt een bodemstaal van je tuin volgens de handige werkwijze beschreven in dit doosje en post het met de staalenvelop. Het bodemonderzoek gebeurt vervolgens in ons laboratorium.

Het standaardonderzoek omvat een bepaling van de zuurtegraad, de grondsoort, het humusgehalte en de aanwezigheid van diverse voedingselementen. Zo kom je te weten hoe rijk of arm de bodem precies is, en dat is nu eenmaal onmisbare basisinformatie voor een succesvolle bemesting. Indien gewenst, speuren we ook naar resten van zware metalen en bestrijdingsmiddelen. Voor de aanleg van een nieuwe tuin kan je apart advies vragen voor een gazon, siertuin én groentetuin. Voor een bestaande tuin, kan je kiezen tussen advies voor gazon, siertuin of fruit- of groentetuin of een advies voor de serre. Wie zelf compost maakt, kan bij ons terecht om er de kwaliteit en bemestingswaarde van te laten analyseren.

Na ongeveer twee weken is het onderzoeksverslag klaar. Daarin staat naast het resultaat van je tuingrond ook het streefgetal vermeld. Op die manier ontdek je in één oogopslag voor welke voedingsstoffen er een tekort is en voor welke er een reserve in de bodem aanwezig is. Uiteraard vermelden we ook een eventueel onevenwicht in de verhoudingen tussen de diverse voedingsstoffen. Tot slot vermeldt het verslag een gedetailleerd en professioneel bemestingsadvies voor drie jaren. De moeite voor dit alles is te verwaarlozen in vergelijking met wat de gevolgen kunnen zijn van een foutieve bemesting. Bovendien krijg je met het advies een hele reeks tips gratis meegestuurd op maat van het bodemonderzoek van je eigen tuin.

Veel succes!

Bestel hier


Klik hier indien u de reportage niet kan zien.

 


Kweekkas
slakken vangen bestrijden
decoratieve slakkenval
voedertoren
Tomatenkas

Anti-slakken kopertape
#2417