Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenteterrine_recept

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2019

Terrine van ui, wortelen en savooikool

 

 

 

Schaalvergroting of … de groenteterrine als tijdsmanagement!


Het dagelijks bereiden van verse groenten vraagt elke dag een beetje tijd. En tijd is nu net wat ontbreekt tijdens weekdagen (en vaak ook tijdens het weekend).
Trendstudies tonen het aan: we weten best wat gezond is, we willen er zelfs iets aan doen, maar onder tijdsdruk kiezen we vaak de weg van de minste weerstand. En dan ligt wat voeding betreft fastfood, de snelle hap, … voor de hand.
Dus is het een kwestie van clever zijn, de drukke tijden een beetje voor zijn en op die manier jezelf en je gezin beschermen tegen een gewoonte van onevenwichtige voeding.
Marketeers spreken in dat verband van timemanagement.
De boodschap is eenvoudig: op drukke dagen niet zorgen voor overbelasting, maar zeker zorgen dat je lichaam en geest de nodige input krijgt om excellent te werken.
Klinkt eenvoudig. Is eenvoudig.

Groenteterrines. Een ‘schaal’vergroting van je kookkunsten dankzij efficiënte tijdbeheersing.
Groenteterrines mogen in elke managementbijbel.
Want deze bereiding geeft een enorme ROI, een enorme ‘return on investment’.
De combinatie van veel groenten ineen, het leuke uitzicht én de houdbaarheid van de schotel (toch een paar dagen), maakt dat je zonder problemen gezonde, verse en verrassende voeding op tafel tovert in een mum van tijd. Bijzonder leuk op drukke dagen.
En nu we toch met voordelen bezig zijn: ook het jonge volkje dat al eens de neus ophaalt voor een bepaalde (winter)groente blijkt aangetrokken door de kleurrijke variatie en verorbert het een met het ander. In veel gevallen een leuke kennismaking én een flink pak vezels en vitamines rijker.
Ook voor familiefeesten in november en december maakt een groenteterrine het leven als gastvrouw of –heer een stuk draaglijker. En de teenagers-vegetariërs vinden dat alvast keineig tof.
Een plakje uit de groenteterrine kan als speciaal voorgerecht of gecombineerd worden in een hoofdgerecht.

 

Terrine van ui, wortelen en savooikool

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 3 uien
  • 5 wortelen
  • 1/4 groene kool (savooikool)
  • 1 cl olijfolie (extra vierge)
  • 2.5 eetlepels mosterd
  • 3 eieren
  • 2 theelepels maïszetmeel
  • peper, zout
  • 2.5 dl room
  • cayennepeper
  • 20g boter (bakboter)

De uien en de koolbladeren schoonmaken. De wortelen schrapen. Voor een terrine voor 8 personen van elke groente 170 gram in kleine blokjes snijden en enkele minuten fruiten in hete olie. 2/3 van de mosterd erdoor roeren en laten afkoelen.
De eieren loskloppen en het in wat water opgelost maïszetmeel toevoegen. Goed roeren en bij de groenten voegen.
De bereiding in een goed ingevette terrine- of cakevorm gieten. In een warmwaterbad zetten en gedurende 1 uur laten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.
De terrine uit de vorm halen en warm of koud opdienen.
De saus maken door de room en de rest van de mosterd samen licht op te kloppen. Op smaak brengen met peper en zout.
Op elk bord een bodempje saus gieten en er een plak van de terrine op schikken.

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

 

#2242

Bron: Flandria