Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groentenrecepten_van_de_week711

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 21 september 2019

Groentenrecepten van de week

Lasagne met seizoensgroenten

Ingrediënten voor 4 personen

Lasagne met seizoensgroenten

  • 6 à 8 lasagnevellen
  • peper
  • zout
  • 3 stronkjes Flandria-witloof, in reepjes gesneden
  • roomboter
  • ½ Flandria-savooikool, in reepjes gesneden
  • 3 stengels Flandria- prei, in ringen gesneden
  • ½ l groentebouillon
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ l melk
  • nootmuskaat
  • 125 g geraspte oude kaas

Bereidingswijze

Kook de lasagnevellen 5 minuten in water met wat zout en laat ze naast elkaar uitlekken op een keukenhanddoek. Stoof elke groente apart in boter en breng op smaak met peper en zout. Beboter een ovalen ovenschaal. Schep de prei op de bodem en overgiet met een beetje bouillon. Leg hierop de lasagnevellen. Schep de kool erin en giet er wat bouillon over. Eindig met het witloof. Verhit 2 eetlepels boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Roer goed en laat minstens 1 minuut bakken. Giet er dan al roerend de melk bij. Roer tot u een gebonden saus hebt. Breng op smaak met peper en nootmuskaat en haal van het vuur. Voeg nu de kaas toe en roer goed. Giet de saus over de lasagne en zet 30 minuten in een voorverwarmde oven (200°C).

Salade van Chinese kool en aubergines met sake en sojasaus

Ingrediënten :

Salade van Chinese kool en aubergines met sake en sojasaus

  • 1 Chinese kool
  • 2 aubergines
  • 1 dl sake
  • 1 dl zachte sojasaus
  • 2 el suiker
  • 1 el vissaus
  • 1 sjalotje
  • 5 cm verse gember
  • peper van de molen
  • 4 el broodcroutons
  • 2 el geroosterde sesamolie

Bereiding:

 Snijd de aubergines overlangs in 4 en dwars in 2. Stoom ze in 10 minuten gaar. Snipper het sjalotje en de gember, en bak ze in een beetje sesamolie. Voeg hierbij de sake, sojasaus, suiker en vissaus. Kook even op en laat afkoelen. Snijd de Chinese kool in grote stukken en stoof deze beetgaar. Meng met de aubergines en overgiet met de saus. Kruid met peper van de molen en laat een uurtje op smaak komen in de koelkast. Serveer de salade afgewerkt met broodcroutons. Lekker bij een stukje gegrilde kip of vis.

Herfstslaatje

Ingrediënten voor 4 personen

Herfstslaatje

  • 1 bosje veldsla
  • krop eikenbladsla
  • 2 stronkjes witloof, in reepjes gesneden
  • 200 g Oud Brugge, in blokjes gesneden
  • handvol walnoten, grof gesneden
  • 1 peer, in plakjes
  • 200 g kookham, in fijne reepjes
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 potje natuuryoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper en zout

Bereidingswijze

Was de sla. Meng de sla met het witloof, de kaas, de walnoten, de plakjes peer en de kookham.

Meng vervolgens de mayonaise met de yoghurt, het citroensap, en peper en zout.

Serveer deze dressing bij het slaatje.

Vervang de Oud Brugge eventueel door Brugge Belegen, Nazareth Classic, Herbie of Postel Oud.

#4537

Bron: Flandria