Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_weetjes_?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 16 juni 2021

Word je sterk van spinazie; is rabarber giftig,... en nog veel meer weetjes over groenten.

Groen(t)e weetjes

Is selderij echt goed voor de potentie of is dat een fabeltje?
Het is waar! Alle selderijsoorten bevatten apigenine. Deze stof, zo hebben wetenschappers vastgesteld, bevordert de productie van sperma en doet de bloedvaten uitzetten. Hierdoor gaat er meer bloed naar het mannelijke geslachtsorgaan tijdens de erectie. Toch is er een klein probleem: er moeten echt al kilo’s en kilo’s selderij verorberd worden eer het effect zich laat voelen. Bij de groenten met het Flandria-keurmerk vindt u overigens zowel groene bladselderij als bleekselderij. Beide soorten zijn even goed voor de potentie. Als u er maar genoeg van eet, dus.

Waarom rispen paprika’s op in mijn maag en hoe kan ik dat voorkomen?
Paprika’s zijn een heerlijke groente maar hebben helaas een vrij dikke schil met een grote densiteit aan taaie vezels. Vezels zijn prima voor onze spijsvertering, maar voor sommige mensen kan ‘trop’ hier te veel zijn en blijven de taaie vezels lang op de maag liggen.

De oplossing is simpel: pel de paprika’s en u bent van het probleem af. De traditionele manier om dat te doen bestaat erin de groenten onder de hete ovengrill te leggen en geregeld om te keren tot de buitenkant aan alle zijden gaat verkolen en blazen vormen. Stop de paprika’s vervolgens in een plastic zak. Sluit de zak en laat hem een minuut of vijf rusten. Daarna zult u de groenten verrassend gemakkelijk kunnen pellen. Het kan ook gemakkelijker en sneller met een speciale dunschiller voor paprika’s (te koop in kookwinkels). Dompel de paprika’s eerst 30 seconden in kokend heet water en schil ze dan met de speciale dunschiller.

Alle paprikatypes van de Flandria-familie kunt u op deze manieren pellen om de verteerbaarheid te verbeteren: de gele, rode, groene en oranje paprika’s, de minipaprika’s (Zuccherina’s), de zoete puntpaprika’s (Dolcepunta’s) en de Spaanse pepertjes (Piccantina’s).

Is komkommer echt ideaal als gezichtsmasker? 
Ja. Komkommer zal niet zorgen voor een facelift, maar wordt door de cosmetica-industrie wel veel gebruikt voor gezichtsmaskers en reinigingsmiddelen voor de huid. De reden? Komkommer bevat adstringenten. Dat zijn stoffen die de poriën doen samentrekken. Bij het samentrekken worden vuiltjes en ongerechtigheden in de poriën uitgestoten. Het samentrekkende vermogen van een komkommer is sterker als de groente heel vers is en uit de koelkast komt. Nog een tip: wegens hun dagversheid zijn Flandria-komkommers extra geschikt voor een gezichtsmasker.

Waarom heet witloof witloof?
Witloof betekent hetzelfde als “witte bladeren”. Over de ontdekking van witloof bestaan meerdere verhalen en fabeltjes. De enige zekerheid is dat men op een gegeven moment heeft vastgesteld dat uit de wortelkraag van cichoreiwortels een witte krop te voorschijn kwam wanneer men de wortels in het donker onder een laag aarde bewaarde en die aarde vochtig hield. In het begin wist niemand het fenomeen te verklaren. Men dacht dat de wortels opnieuw scheuten hadden gevormd, zoals sla die men in de grond laat staan en die dan in zaad schiet. Die wortels krijgen witte bladeren, dacht men. Of liever wit loof.

De term loof klinkt nu wat hoogdravend maar werd vroeger courant gebruikt voor bladeren. Toch is hij zeker niet vergeten. Denk maar aan het roodloof, dat nu in het Flandria-aanbod te vinden is. Deze groente is een kruising van klassiek witloof en radicchio en werd zo genoemd omdat een brede rand van de bladeren rood is.


Witloof in een bak

Ik lust geen witloof omdat het zo bitter smaakt. Is hier een oplossing voor?
Ja, u kunt twee dingen doen. Eerst en vooral met een zeer scherp mesje een dun plakje van de voet van de stronkjes snijden en er dan de bittere kern uit halen. U moet wel vrij diep gaan om de hele kern mee te hebben, maar zorg ervoor dat u niet te dicht bij de rand komt. Doe wat citroensap in de uitholling tegen het verkleuren. Ten tweede kunt u het witloof koken en het in de helft van de kooktijd overbrengen naar een andere pan met kokend water. Op die manier verwijdert u het bittere water van de eerste pan. Overigens is die bitterheid juist een troef van witloof. Het is goed dat we ook in groenten een grote diversiteit aan smaken houden. Onze smaak is de jongste jaren veel te veel aan het “verzoeten” en het bittere van witloof kan hier voor een tegengewicht zorgen.

Hoe kan ik knoflook gebruiken zonder dat iemand het merkt?
Op een paar koffiebonen kauwen na de maaltijd is het advies dat je vaak leest, maar kent u veel mensen die graag op koffiebonen kauwen? Een beter middeltje is dit: pel de knoflookteentjes die u wilt gebruiken en laat ze in een bodempje melk koken tot ze gaar zijn. Haal ze dan uit de melk, prak ze fijn en verwerk ze in de bereiding. Het gerecht zal nog altijd door het knoflook gearomatiseerd worden, maar niemand zal merken dat u knoflook hebt gegeten.

Waarom huil ik als uien pel en hoe los ik dit op?
Het tranen wordt veroorzaakt door de etherische oliën die uien bevatten. Die gaan vervliegen als de ui gepeld en versneden wordt. Meestal raadt men aan de waterkraan te laten lopen terwijl u de ui pelt. Dat helpt, maar u zult minder water verspillen als u de ui in een teiltje onder water houdt terwijl u ze pelt en snippert. Of beter nog: leg de ui eerst een kwartiertje in de diepvriezer, dat doet de etherische stoffen in zekere zin “bevriezen”.

Is het waar dat je een ui ook als een soort van koperpoets kunt gebruiken?
Ja! Ook dat is te danken aan bepaalde vluchtige oliën in de ui. Wrijf koper, lederen schoenen en gelakte handtassen in met een doormidden gesneden ui. Laat even opdrogen en wrijf dan met een wollen doek over het koper of het leder. De uigeur zal verdwijnen maar uw koper, uw schoenen of uw handtas zullen blinken. En u hebt weer een steentje bijgedragen tot het welzijn van onze planeet want de klassieke koperpoetsmiddelen zijn niet zo milieuvriendelijk.

Waarom geven asperges bij het koken zo’n indringende geur af?
Asperges (zowel witte als groene) bevatten onder meer zwavel, fosfor, mangaan, asparagine en vanilline. De combinatie van deze mineralen en vluchtige oliën zorgt voor een bijna explosieve geurencocktail die vrijkomt bij het koken. De geur wordt milder (en de smaak nog aangenamer) als u de asperges na 5 minuten koken overbrengt in een pan met kokend en helder water. Doe hetzelfde met asperge-schillen die u afkookt om soep te maken.

Waarom zijn mijn handen zo vuil en plakkerig als ik schorseneren schoonmaak?
S
horseneren bevatten een melkachtig sap dat behoorlijk kleverig is. Bovendien zijn deze groenten ondergrondse wortelstengels. Door het kleverige sap gaat de aarde rond de wortels heel sterk aan de stengels plakken. Wanneer u de schorseneren schilt, gaan stukjes aarde gemengd met het melksap aan uw handen plakken. Maak schorseneren daarom altijd schoon met plastic keukenhandschoenen.

Hoe houd ik erwtjes frisgroen na het koken?
Voeg bij het koken 2 eetlepels poedersuiker aan het water toe en spoel de erwtjes na het afgieten meteen af onder de koudwaterkraan. Dezelfde methode kunt u gebruiken voor sperzieboontjes.

Word je sterk van spinazie?
Neen dus. Dat misverstand is wetenschappelijk al uit de wereld geholpen in 1937 maar de Popeye-mythe heeft blijkbaar het eeuwige leven. Vóór 1937 dacht men dat spinazie zo’n 40 mg ijzer per 100 mg bevatte en dus een heel belangrijke groente was om ons lichaam aan te sterken. Uit juistere analyses bleek het ijzergehalte van spinazie veel lager te liggen (4,1 mg per 100 gram). Toch is het misverstand ergens te begrijpen: van alle groentesoorten blijft spinazie één van de hoogste ijzergehalten hebben. Bij sperzieboontjes bijvoorbeeld bedraagt het slechts 0,8 mg per 100 g en bij tomaten zelfs maar 0 mg.

Mag ik gekookte spinazie weer opwarmen?
Ja, op voorwaarde dat u de spinazie na het koken zo snel mogelijk van onderen in de koelkast plaatst. In dat geval krijgen bacteriën veel minder kans om de nitraten in de spinazie om te zetten in nitrieten. Nitrieten zijn absoluut niet gezond voor ons lichaam. Een rest gekookte spinazie die enkele uren in de keuken op kamer-temperatuur is afgekoeld, kunt u dus beter wegwerpen, want hier zullen bacteriën hun werk hebben gedaan.

Is het waar dat rabarber eigenlijk giftig is?
Absoluut fout. Er wordt over rabarber nog wel meer onzin verteld, terwijl het een lekkere zoetzure groente is vol goede bestanddelen. Wel is het waar dat de bladeren van de rabarber oxaalzuur in een sterke concentratie bevatten. De bladeren mag u dus nooit eten, maar van de stengels mag u naar hartelust snoepen.

Waar komt de zoete smaak van wortelen vandaan?
Wortelen hebben een gehalte aan suiker én aan pectine dat hoger ligt dan bij vrijwel alle andere groenten (ook pastinaak is vrij zoet). Hierdoor is het caloriegehalte van deze groente ook wat hoger: 43 kcal per 100 g tegenover bij voorbeeld 10 kcal per 100 g voor sla. Geen paniek: het caloriegehalte blijft laag genoeg voor een lijnvriendelijke voeding, maar dat suikergehalte maakt wortelen wel interessant voor zoete hapjes als wortelcake en worteltaart.

Is het waar dat je van kropsla beter slaapt?
Ja en neen. Kropsla bevat lactucarium, een melkachtig sap dat de slaap bevordert. Als u de dikke nerven van sla versnijdt, kunt u dit sap zien. Het probleem is hetzelfde als bij selderij (vraag 1): u moet vóór het slapengaan zeker een tiental kroppen eten, eer u een effect zult merken…

Datzelfde lactucarium vinden we terug in andere Flandria-slasoorten met dikke nerven, zoals rode sla, ijsbergsla, Batavia, radicchio en Romeinse sla.

#1291

Bron: Flandria