Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_vensterbank


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Groenten telen op de vensterbank.

Groenten op de vensterbank opkweken.

Hou je ook van een stevige dosis vitamientjes, in de vorm van lekkere onbespoten groenten, dit vooral in onze wintermaanden, dan biedt u vensterbank misschien de uitkomst! We hebben het hier natuurlijk niet over de gebruikelijke groenten zoals daar zijn: prei, kool in al zijn variaties, spinazie, worteltjes,..., die in volle grond geteeld worden, maar wel over de zogenaamde kiemplant- en scheutgroenten, die nu volop in zijn in onze moderne keuken, maar ook in de betere eethuizen gretig gebruikt worden.
U kent ze waarschijnlijk wel: tuinkers, prei-, soja en luzernescheuten. De nieuwe hits van het moment zijn radijs –en rode bietscheuten. Wat smaak betreft zijn ze overheerlijk en iets wat zeker meegenomen is: ze zijn gezond en vrij van nitraten en pesticiden.
Bijkomende troef: je moet niet uit winkelen gaan en een tuin hoef je ook niet te hebben, het lukt prachtig in je eigen huiskamer (ideale temperatuur= kamertemperatuur circa 18°C)!

Grondstoffen
Voedingsbodem
Geen grond voorhanden? Niet erg hoor, het lukt best met wat keukenpapier, een stukje stof, rotswoldoek. Het is een evenwaardig alternatief voor grond en zelfs gezonder. 'Waarom?' Hoor ik U denken. Onze plantjes hebben op deze manier enkel water nodig, de voedingsstoffen die nodig zijn zitten in het zaadje en voorziende kiemplantjes gedurende een hele tijd van voedsel.

Te gebruiken materiaal
De recepienten waarin je de groeibodems legt hoef je niet ver te zoeken: een plastieken doos van bij de slager, champignondoosjes, ijscremedoosjes,..., maar liefst doorzichtig. Zo recycleren we nog ook!
 

Zaden
Deze zijn vrij te koop in alle tuincentra, vele winkels en grootwarenhuizen. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat we hiervoor zaden gebruiken die onbehandeld zijn en vrij van schimmeldodende middelen.

Willen we even starten?
Als voorbeeld nemen we tuinkers omdat het de meest gekende en gemakkelijkst te telen soort is. Het zijn de groene zaadlobben (kiemblaadjes) op de dunne, witte steeltjes die we gebruiken. Tuinkers is pittig en doet ons zelfs aan mosterd denken, deze smaak is eigen aan kerssoorten(waterkers, Oostindische kers). Het is een groente zeer rijk aan vitamine A en C, rijk aan vezelstoffen, kaloriearm: dus fijn voor de lijn!
Tuinkers is ook lid van de familie van de kruisbloemigen, dus een neef van de koolgewassen.

Werkwijze

  • Leg in een schoteltje of doosje (max. 10 à 15 cm. hoog) een vervangend grondsubstraat (vb.stukje keukenpapier, stuk katoenen stof, enz.) van min. 0,5 cm.dik dat we op maat snijden.
    Doe leidingwater op de voedingsbodem, laat het intrekken en giet daarna het overblijvende water weg.

  • Zaai nu op de natte vervangende voedingsbodem het zaad regelmatig maar vrij dicht uit.
    Zet een deksel dat we eerst een tiental keer doorprikken met een priem of mes op het schoteltje of doosje, dit is nodig voor de nodige luchtvochtigheid en zo kunnen onze zaden rustig kiemen.     
  • Zet alles nu op de vensterbank, liefst op de plaats waar het meeste licht binnenvalt, toch niet in de volle zon(verbranding!)

 

 

Na het kiemen (na ongeveer 5 dagen) nemen we het deksel eraf en bevochtigen het substraat indien nodig opnieuw met water. Het substraat moet vochtig blijven maar mag toch niet onder water staan (rotten van de kiemplantjes!). Laat alle kiemplantjes evenveel genieten van het licht, dus dagelijks het schoteltje draaien.
 

Regelmatig controleren op vochtigheid en het oogsten kan reeds na tien dagen na het zaaien! Dit doe je best met een scherp mesje of een schaar. Enkel de schoteltjes kan je hergebruiken mits grondig afwassen.Gebruikte voedingsbodems van papier kan je composteren of in de GFT container doen.

BELANGRIJK
Prei, luzerne en soja kan men op dezelfde wijze telen met dit verschil dat men het deksel niet mag verwijderen, dit om uitdroging van de kiemscheutjes te verhinderen. In tegenstelling tot tuinkers worden hier niet de kiemblaadjes maar wel de kiemscheutjes gecomsumeerd. Men mag ze ook veel dikker zaaien dan tuinkers.

Smakelijk.

#260Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon