Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_tempura

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 28 maart 2020

Recepten: groenten en tempura.


Enkele recepten met groenten en tempura.

Tempura
Tempura is de Japanse versie van beignetdeeg. Het is een bijzonder licht deeg en zeer geschikt voor groenten. Het werd in de 17de eeuw door de Portugezen in Japan geïntroduceerd. De Japanners perfectioneerden het tot de populaire bereiding die het nu is. Je vindt kant-en-klaar tempuradeeg in de supermarkt, maar je kunt het ook zelf maken. Belangrijk is dat dit deeg goed gekoeld moet zijn. Daarvoor gebruiken we ijskoud water en laten het deeg nog enkele uren rusten in de koelkast. Meng 17 cl ijskoud water, 150 g bloem, 1 eidooier en een snuifje zout en klop het met de klopper op tot een glad deeg. Laat het 1 tot 2 uur in de koelkast rusten.

Tempura van courgettes met zalm

courgette

 

Voor 1 persoon

Basisbereiding tempurabeslag

 

  • 1 Flandria-courgette
  • 3 lente-uitjes doormidden gesneden
  • 140 g zalmfilet
  • 1 koffielepel sesamzaadjes
  • 2 eetlepels olie
  • 2 lente-uitjes, diagonaal gesneden
  • 50 g Japanse rijstnoedels, geweekt in water
  • Chilipeper
  •  

Saus:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • Sap van ½ sinaasappel
 

Verhit olie in de frituurpan op 180°C.

Snijd de courgette in reepjes. Dompel ze onder in het beslag. Doe hetzelfde met de doormidden gesneden lente-uitjes. Bak ze in de hete olie tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Wentel de zalm in de sesamzaadjes. Verhit een eetlepel olie in een braadpan en bak daarin de zalm 2 tot 3 minuten aan de ene kant en 2 minuten aan de andere kant.

Haal de noedels uit het water en laat ze uitlekken.

Verhit de resterende eetlepel olie in een wok. Bak daarin de lente-uitjes voor 2 minuten. Voeg de noedels toe, kruid met chilipeper en wok ze 2 minuten.

Meng de sojasaus en het sinassap.

Leg de noedels op een bord, leg de zalm er bovenop met de gefrituurde groenten. Serveer er de saus bij.

 

Broccoli en bloemkooltempura met mierikswortelsaus

broccoli 

  • Frituurolie om te bakken
  • 2 Flandria broccoli’s
  • ½ Flandria bloemkool
  • 95 g tempurabloem
  • 2 dl ijskoud water
  • 150 g tempurabloem om te bestuiven
  •  
  • Mierikswortelsaus:
  • 2 dl mayonaise of Légumaise
  • 3 eetlepels mierikswortelpasta (kant-en-klaar)
  • 2 eetlepels limoensap
  • Vers gemalen zwarte peper

 

Maak eerst de mierikswortelsaus:

Meng mayonaise, mierikswortel, limoensap en zwarte peper in een kom.

Verhit de olie in de frituurpan.

Verdeel de broccoli en de bloemkool in kleine roosjes. Meng de tempurabloem en het water samen tot je een licht beslag krijgt. Dompel de broccoli- en bloemkoolroosjes in de resterende tempurabloem, dompel ze dan onder in het beslag. Laat dat even uitlekken en bak de roosjes vervolgens 2 tot 3 minuten in de hete olie tot ze goudgeel en krokant zijn.

Serveer meteen met de mierikswortelsaus als dipsaus erbij.

#2000

Bron: Flandria