Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_primeur_lente_voorjaar

De primeurs… zijn arrivées! De eerste seizoensgroenten van eigen bodem.

De primeurs… zijn arrivées!

Wat stelt een seizoen in eigen land voor zonder seizoensgroenten van eigen bodem? Waarom doet een lente watertanden?
Wat doet - meer dan één zwaluw – mensen geloven dat het lente wordt?
Eén antwoord: primeurs.

soorten sla

 

De eerste groenten van het nieuwe seizoen worden ‘primeurs’ genoemd, in tegenstelling tot fruit (hier spreekt men van de nieuwe oogst).
Niets zorgt voor meer variatie en smaaksensatie dan de groenten van het nieuwe seizoen. Primeurs liggen de dag na hun oogst al in de winkel: verser kan het niet en deze groenten laten zich dan ook graag vers eten. Precies omdat ze zo jong geoogst worden, is hun structuur niet bestand tegen een lange bewaartijd. Primeurgroenten zorgen op die manier voor een pluk-de-dag-maaltijd: het seizoen in een handomdraai op tafel gezet. De lekkerste vertaling van onze eigen streek op dit moment.
Flandria bezit een mooi gamma aan primeurgroenten in deze lentemaand. Ze zijn herkenbaar aan hun typische Flandria-label.
Dankzij het ruime aanbod vormen deze groenten een lekker maar ook betaalbaar en uiteraard gezond alternatief: drie vliegen in één klap. En precies omdat de groenten van eigen streek komen en ver transport overbodig wordt, is zelfs de ecologist gewonnen voor een dergelijke ‘groene’ primeur.
De conclusie is duidelijk: de winkel verlaten zonder een primeur in de mand?
Geen denken aan!

Komkommers moeten een donker groen, glanzend en glad oppervlak hebben en moeten gaaf zijn aan beide uiteinden.
Komkommers

 

Van zodra de grond voldoende warm is start de tuinder met het zaaien en planten van groenten. Sommige van deze groenten kunnen al snel worden geoogst. Dat zijn de primeurgroenten, de eerste groenten van het nieuwe seizoen. In een tijdperk dat groenten het hele jaar door worden aangeboden, tonen ze ons dat er nog seizoenen zijn.
Het woord primeur voor deze prille groenten werd voor het eerst op het einde van de 17de eeuw gebruikt. Al zo lang worden primeurgroenten gewaardeerd voor hun smaakeigenschappen. Primeurgroenten hebben een frisse natuurlijke geur en een heerlijke malse smaak.

Zo herken je primeurgroenten met het Flandria label:
Dit zijn de Flandria-primeurgroenten van het moment. Je herkent ze aan het Flandria label op de verpakking. Enkel primeurs van topkwaliteit met een perfecte smaak en een onberispelijk uiterlijk krijgen het Flandria-keurmerk toegekend. Zo moeten ze eruit zien.

Aubergines of eierplanten zijn groentes met een stevige, gave en glimmende schil.
Aubergines

  • Aubergines: moeten een stevige, gave en glimmende schil hebben met een groene stengel. Eet ze enkel gekookt.
  • Bloemkool: de kool moet stevig aanvoelen en vast zijn met een dichte structuur. Frisgroene en stevige bladeren zijn een garantie van versheid. Bruine vlekjes op de kool zelf zijn drukplekken en gaan snel aan het rotten.
  • Broccoli: de roosjes moeten een intens groene kleur hebben.
  • Courgettes: kies courgettes met een gave en groene schil (er bestaan ook gele en witte variëiteiten), zonder donkere plekken. Kleine tot middelgrote exemplaren hebben de beste smaak.
  • Kropsla: kies voor goed gesloten slakroppen. De blaadjes mogen geen bruine randjes hebben.
  • Komkommers moeten een donker groen, glanzend en glad oppervlak hebben en moeten gaaf zijn aan beide uiteinden.
  • Lente-ui: de stengels moeten frisgroen en knapperig zijn met een stevig knolletje.
  • Paprika’s: de vruchten moeten stevig en gaaf zijn, zonder vlekken of rimpels. De huid moet hard aanvoelen.
  • Slasoorten: lollo en eikenblad en rucola. Voor alle slasoorten geldt dezelfde regel, de bladeren mogen niet verwelkt zijn en mogen geen bruine randen hebben.
  • Snijbonen: moeten stevig zijn met een gave, frisgroene kleur.
  • Spinazie: de bladeren moeten knapperig en donkergroen zijn.
  • Tomaten: koop enkel stevige, gave tomaten zonder scheurtjes.
  • Veldsla: mooie stevige groene kropjes, zonder bruine plekken.
  • Wortelen: koop stevige, knapperige wortelen die niet buigzaam of taai zijn.

#1971

Bron: Flandria