Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_liefde

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 13 mei 2021

Groenten en fruit die de liefde opwekken

Plant u met Valentijn een liefdesetentje voor twee? Doe het dan sexy én gezond! Meer dan één groente- en fruitsoort heeft namelijk liefdesopwekkende eigenschappen. Ontdek hier de verrassende mogelijkheden van knolselderij, prei, wortelen, asperges, kropsla, radijsjes, komkommer en frambozen. Van één ding mag u zeker zijn: met het Flandria-keurmerk gunt u uw geliefde écht het beste.

Over de lustopwekkende eigenschappen van pak weg oesters, vanille of chocolade is al veel geschreven. Maar hoe zit het met groenten en fruit? Zeker als we Valentijn verleidelijk lekker én gezond willen vieren, is het goed daar meer over te weten.

Waarmee verleidde Eva Adam in de tuin van Eden? Precies: met een appel. Op de stillevens van 17de-eeuwse meesters hebben de schalen met groenten en fruit meer dan alleen een decoratieve rol. Vooral asperges, perziken en frambozen symboliseren op deze schilderijen vaak liefde en lust en vertellen op die manier een “gecodeerd” verhaal. En Afrodite zelf, de uit het schuim van de zee geboren godin van de liefde, wordt op antieke beelden en in de kunst van de Renaissance geregeld afgebeeld met citrusvruchten. Van haar naam is trouwens het woord afrodisiacum (lustopwekkende voedingsstof) afgeleid.

Een kwestie van chemie

Van welke soorten groenten en fruit mogen we zeggen dat ze de liefde en de lust stimuleren? En waarom?
Hoe weinig romantisch dit ook klinkt, liefde en lust zijn grotendeels te verklaren als chemische processen. Vitaminen A, vitamine D, vitamine E, vitamine K, vitaminen van het B-complex, de mineralen fosfor, calcium, jodium, zink en ijzer en bepaalde alkaloïden hebben door hun specifieke samenstelling een invloed op ons libido en onze liefdesgevoelens. Van vitamine E wordt zelfs gezegd dat het een liefdesvitamine is wegens de activiteit van de stof alfa-tocoferol in haar samenstelling.

Alle groenten en fruit vormen belangrijke leveranciers van al deze stoffen, maar sommige méér dan de andere. De hierna beschreven soorten mogen we zeker afrodisiaca noemen!

Kropsla

Kropsla bevat vrij hoge doses van alle stimulerende vitamines en mineralen die we zo net noemden. Sinds kort weten we uit wetenschappelijk onderzoek dat deze stoffen vooral geconcentreerd zitten in het melkachtige sap van de nerven. De nerven van de kropslabladeren mogen we dus zeker niet wegsnijden als we van de liefdeskwaliteiten van kropsla willen genieten.

selderij verhoogt de potentieGroenten van de selderijfamilie

Groene selderij, knolselderij, bleekselderij: de libidobevorderende eigenschappen van deze groenten zijn in de volksmond al eeuwenlang bekend. We weten nu dat ze te maken hebben met de aanwezigheid van apigenine, een alkaloïde stof die de aderen verwijdt, de bloeddoorstroming stimuleert en ook de spermavorming bevordert. In elk liefdesmenu moet selderij een ere plaats krijgen. Niet alleen in soep maar als volwaardige garnituur!

Asperges en komkommer

Asperges bevatten veel fosfor (60 mg per 100 g) en dat is een mineraal dat een grote speelt in lustopwekkende voeding. Bovendien zorgt hun suggestieve vorm voor de juiste sfeer. Net als de komkommer brengen ze ons op ideetjes en dit is wellicht even belangrijk als de chemische samenstelling van de groente.

Prei, lente-uitjes en alle groenten van de Allium-familie

Hun afrodisische waarde ligt vooral in het feit dat ze als een tonicum werken. Ze stimuleren de bloedsomloop en dat is in de liefde niet onbelangrijk. In de bereiding moeten ze pittig blijven: laat ze dus niet te lang fruiten of koken.

Broccoli

De wetenschap meldt ons alle enkele jaren niets dan goeds over deze groente: zowel de gezondheidswaarde als het liefdesgehalte van broccoli scoren hoog wegens de concentraties van zowel de vitaminen A, B2, B5, B6, E en K als fosfor (67 mg per 100 g) en zink. Ook hier verdient heel kort blancheren of stomen aanbeveling!

Wortelen en pastinaak

Hier speelt niet alleen de hoge dosis provitamine A (bij wortelen) en fosfor (bij pastinaak: 74 mg per 100 g), maar ook de vorm een rol. In de oudheid gaven de Grieken aan beide groenten de naam ‘philtron’ wegens het gebruik ervan in liefdesdrankjes (‘filters’).

Doperwten

Onderschat het doperwtje niet! Deze kleine, ronde groente is rijk aan provitamine A en vitamine K en pronkt met een fosforgehalte van 80 mg per 100 g. Een seksbommetje als het ware.

Frambozen

Die staan al eeuwen bekend als liefdesvrucht, vooral vanwege hun roze kleur. Wie de liefde gevonden heeft, doet er ook goed aan een frambozenstruikje aan de deur en aan de ramen te planten. Volgens de overlevering houden die de liefde binnen.

Gun hem of haar het beste…

Zorgen voor uw geliefde betekent óók dat u hem of haar verrast met de beste groenten en vruchten die u kunt vinden. Op deze manier denkt u immers aan zijn of haar gezondheid en krijgt u de stimulerende waarde als extraatje erbij. Toegegeven: de afrodisische waarde staat niet vermeld in de kwaliteitseisen van de Flandria-groenten en het Flandria-fruit. Maar wie zijn of haar geliefde het beste gunt, mag gerust zijn: het Flandria-keurmerk garandeert topkwaliteit, voedselveiligheid en milieubewuste teelt. En op die manier beschermt u uw geliefde.

O ja, van alle genoemde soorten kunt u kropsla, prei, lente-uitjes, knolselderij, asperges, komkommer, broccoli, wortelen, appels en frambozen aantreffen onder de Flandria kwaliteitsparaplu.

#477

Bron: Flandria