
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_kweken_september
oogsten en nog eens oogsten:
Op de vrij gekomen percelen kunnen er groenbemesters worden gezaaid. Groenbemesters zorgen ervoor dat het perceel onkruidvrij blijft en dragen ook bij aan de verbetering van de bodemstructuur.
Lege percelen kun je vanaf eind september ook van een laag stalmest voorzien.
In september kun je in de moestuin ook nog vele groenten zaaien of planten, alhoewel de mogelijkheden afnemen door het verminderen van de uren daglicht.
Jonge plantjes van selderij kun je uitplanten onder glas of plastiek.
Wanneer U nu nog veldsla zaait (15 x 5cm) dan kunnen de grootste planten voor de winter nog worden geoogst. De andere winterharde veldslaplanten kunnen dan gerust blijven staan tot in het voorjaar.
Zaai om de tien dagen een schaaltje tuinkers. Na enkele weken kun je de eerste stengeltjes al afsnijden en gebruiken op allerlei gerechten.
Rabarber mag nu geplant of verplant worden. Plant ze uit met een onderlinge afstand van ruim 1 meter en voorzie ze rijkelijk van compost..
Je kunt deze maand ook nog knoflook planten (circa 10 cm diep) om volgend jaar te oogsten.
Indien je beschikt over een serre / kas of koude kweekbak kun je langer doorgaan met zaaien en planten. Veldsla kun je dan zelfs zaaien tot eind januari.
Ziektes en plagen slaan in september volop toe… Liever voorkomen dan genezen!
Deze maand slaan vooral de schimmelziekten toe. De bladgewassen krijgen af te rekenen met allerlei soorten van rot, bij prei is er roest en aardappelen zijn gevoelig voor de aardappelplaag terwijl tomaten door de tomatenplaag worden belaagd.
Ongedierte zoals witte vliegen, ritnaalden, emelten, aardrupsen, preimot, wortelvlieg,... kun je best tijdig detecteren en bestrijden.
Bloemkolen kunnen tot half september onder koud glas (kas of koude bak) worden uitgeplant.
De koolgewassen in de moestuin groeien er op los, maar worden bedreigd door rupsen van o.a. de kooluil. Deze nachtvlinder legt circa 20 a 30 eitjes aan de onderkant van koolbladeren. De eitjes komen na enkele weken uit en de rupsen vreten eerst gaten tussen de bladnerven (venstervraat) en als ze ouder worden dan vreten ze vaak ook diepe gangen in de kool zelf.
|
Insectengaas beschermt uw groenten tegen allerlei soorten van ongedierte. Vermindert de nood aan sproeistoffen. |
Het vochtige en koelere weer is ideaal voor de naaktslakken die massaal naar de moestuin afzakken om er zich tegoed te doen aan de malse bladeren van sla en andere gewassen. De slijmsporen die ze achterlaten vormen ook broeinesten van bacteriën. Slakken paren in het voorjaar en najaar. Een slak kan honderden eitjes leggen die na enkele weken uitkomen. De jonge slakjes zijn na amper twee maand volwassen en kunnen dan op hun beurt voor eieren zorgen. Probeer er zoveel als mogelijk weg te vangen zodat ze geen plaag kunnen vormen het komende jaar.
Met een slakkenval met bier erin vang je tot 15 slakken per nacht.
Auteur: Kurt Vossaert
Zoeken op...: serre - potgrond - bloempot - vogelhuisje - regenton - vogelhuis - ecopots - plantenbak - pindanoten - tray - voederhuis - tomaten - vogelvoeder - dcm - compost