Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_kruiden_eigen_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 6 maart 2021

De eetbare tuin

Groenten en kruiden uit eigen tuin zijn een echte delicatesse. In de hedendaagse tuintjes      primeren smaak, verscheidenheid en gezondheid. De moestuin moet dus niet alleen uit prei,  wortelen, tomaten in rijen te bestaan. Maar er is ook plaats voor zuiderse kruiden en vergeten  groenten zoals pastinaak, aardpeer of koolraap.

Om ervoor te zorgen dat u kunt genieten van dikke, gezonde en smaakvolle groenten op uw bord, mag u natuurlijk niet vergeten dat uw groenten ook de nodige zorgen vragen om uit te groeien tot sterke planten.

Een goede bodemvruchtbaarheid is essentieel om succesvol te kunnen tuinieren. De kwaliteit van de bodem dient u steeds op peil te houden. De bodemstructuur moet voldoende luchtig en kruimelig zijn, de zuurtegraad moet op peil gebracht worden en u mag ook niet vergeten uw groenten te voorzien van de nodige voedingsstoffen om te groeien.

Het humuspeilvan je bodem kan je verbeteren door organisch materiaal toe te voegen aan de bodem. Door jaarlijks bodemverbeteraars in uw bodem in te werken met een hoog organisch stofgehalte wordt het bodemleven gestimuleerd, stijgt het humusgehalte en verhoogt de bodemporositeit. De organisch bodemverbeteraars van DCM zijn gedroogd en dus vrij van onkruidzaden, ziektekiemen en insecten. Ze zijn 100% organisch en toepasbaar in de biologische land- en tuinbouw. DCM Koe-Kippen-Paardenmest heeft een humusbron van gevarieerde oorsprong voor een betere structuur en een beter vochthoudend vermogen.

Een correcte zuurtegraad zorgt ervoor dat uw planten de voedingsstoffen aanwezig in de bodem kunnen opnemen. DCM Fossiele Zeewierkalk van Coccolieten  verhoogt snel de pH van de grond (= snelle ontzuring) dankzij hoge neutraliserende waarde (NW 50),  verbetert de bodemstructuur dankzij vorming klei-Ca²+-humuscomplexen en zorgt bovendien ook voor sterkere plantencellen dankzij Ca²+. Dit resulteert in een goede groei van uw groenten en kruiden, stevige en gezonde vruchten. Breng vervolgens de voedingstoestand van de bodem op peil.

 Organische meststoffen zijn ideaal voor het bemesten van de groenten in uw tuin. Organische meststoffen worden gemaakt van twee grote groepen grondstoffen: de plantaardige en de dierlijke grondstoffen. Elke grondstof geeft op zijn eigen tempo voedingsstoffen vrij, de ene al wat sneller dan de andere. De juiste keuze van de grondstoffen, gemengd in de juiste verhouding bepaalt dus de kwaliteit van de meststof. Hoe meer verschillende grondstoffen gebruikt worden des te beter.

 Door de vertering van deze natuurlijke grondstoffen door het bodemleven komen de voedingsstoffen geleidelijk vrij. Zo krijgen uw groenten en kruiden gedurende de hele teelt voldoende voedingsstoffen. Het restproduct van dit verteringsproces is een structuurverbeterende humus. Humus zorgt voor een mooie kruimelige structuur waar zuurstof en water in ideale verhouding aanwezig zijn voor een gezonde ontwikkeling van het bodemleven en de planten.

Door uw groenten en kruiden organisch te bemesten zullen ze niet alleen uitgroeien tot sterke planten en sappige vruchten geven, maar wordt de bodemstructuur ook positief beïnvloed. DCM Organische Meststof voor Groenten (NPK 6-3-12 + 2 MgO) is een goed uitgebalanceerde voeding voor alle groenten en kruiden in uw tuin of op het terras in pot. Deze meststof is 100 % organisch en toepasbaar in de biologische land- en tuinbouw. Het hoog kaliumgehalte van deze meststof zorgt voor een tragere groei en stevige vruchten en fruit die bovendien smaakvoller en langer houdbaar zijn.

Dosis voor 10 m²

bekalking

bodemverbetering

bemesting

 

DCM Fossiele Zeewierkalk van Coccolieten

DCM Koe-Kippen-Paardemest

DCM Organische meststof voor Groenten

NPK 6-3-12 + 2 MgO

Vruchtgroenten:

tomaat, komkommer, courgette, paprika, meloen…

1 kg

2 – 3 kg

1,5 – 2 kg

Knol- en wortelgroenten:

wortel, radijs, ui, knolselder…

0,5 – 1 kg

2 – 2,5 kg

1 - 1,5 kg

Aardappelen

geen bekalking vlak voor de aanplant

2 – 2,5 kg

1 – 1,5 kg

Bladgroenten:

sla, spinazie, selder, veldsla, prei…

1 – 1,5 kg

2 kg

1 – 1,5 kg

Kolen:

witte kool, rode kool, bloemkool, spruitjes, groene kool

1 – 2 kg

2 – 3 kg

1,5 – 2 kg

Peulgewassen:

erwten, boontjes

1 kg

1 – 1,5 kg

0,5 – 1 kg

Aromatische planten:

kervel, bieslook, tijm, basilicum…

0,5 – 1 kg

1 – 1,5 kg

0,5 – 1 kg

Fruitbomen

0,5 – 1 kg

2 – 3 kg

aanplant: 200 g/boom

onderhoud: 1,5 kg

Kleinfruit:

aardbeien, rode bes, druiven…

0,5 – 1 kg

2 – 2,5 k

1 – 1, 5 kg

 

#2468

Bron: DCM
www.dcm-info.be