Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_invriezen_groentenconserven


https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 mei 2022

Weetjes over ingevroren groenten en groenten uit blik of glas


Ingevroren groenten: makkelijk en gezond
Ingevroren groenten: makkelijk en gezond

Steeds meer mensen hechten belang aan een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl. Maar een drukke job, de zorg voor het gezin en het huishouden… maken het niet altijd even makkelijk om die voornemens in praktijk om te zetten. Groenten uit diepvries, blik of glas zijn gemakkelijk te bereiden en kunnen je helpen om voldoende groenten te eten per dag. Verwerkte groenten zijn beslist lekker en gezond. Dit omdat ze na het oogsten in zeer korte tijd verwerkt worden. De smaak, kwaliteit en voedingswaarde blijven zo optimaal bewaard. 

Nu bestaan er nogal wat misverstanden over verwerkte groenten. Om deze de wereld uit te helpen en consumenten goed te informeren over de troeven van verwerkte groenten, is er de website www.makkelijkegroenten.be.

Een greep uit de misverstanden die u op de website kunt vinden.

Groenten uit blik

Kleurstoffen
'Er zijn kleurstoffen aan die worteltjes en doperwtjes toegevoegd om ze zo mooi groen en oranje te krijgen...'
Niet waar : Door het blancheren wordt de natuurlijke kleur van de groente gefixeerd en intenser. De diepe groene kleur van doperwtjes of het oranje van de wortels wordt niet veroorzaakt door kleurstoffen.

Zelf invriezen
'Invriezen is hetzelfde als diepvriezen.'
Niet waar : diepvriezen is een geavanceerd industrieel proces. De temperatuur in de kern van de groenten wordt zo snel verlaagd dat de celstructuur en de smaak van de groenten zo goed mogelijk bewaard blijven. Bij het thuis invriezen van groenten daalt de temperatuur veel langzamer. Daardoor ontstaan grote ijskristallen die de celstructuur beschadigen waardoor meer voedingsstoffen verloren gaan en de groenten minder knapperig zijn.Voedingsstoffen
'Groenten uit blik, glas en diepvries bevatten net zoals verse groenten volop voedingsstoffen'
Waar : verse groenten worden thuis meestal niet direct na de oogst bereid: er zijn al vitaminen verloren gegaan door oxidatie. Bovendien worden groenten vaak te lang gekookt of gebakken. Bij groenten uit diepvries, blik of glas zit er weinig tijd tussen het moment van oogsten en het verpakken waardoor het verlies aan voedingsstoffen beperkt is.

'Om groente uit blik zolang te kunnen bewaren, moeten er wel conserveringsmiddelen toegevoegd zijn'
Niet waar : blikgroenten bevatten geen conserveringsmiddelen. Bij het blancheren worden de enzymactiviteiten vernietigd die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en dus ook het bederven van de groente. De groente is dan als het ware 'gevangen' in zijn huidige toestand. Bovendien is de inhoud van het blik tijdens het inblikproces gesteriliseerd en zijn alle potentiële kiemen dus vernietigd. Aan groenten in blik worden alleen water, zout en kruiden toegevoegd, meer niet.

groentenconserven

Wedstrijd
Iedereen heeft wel een succesrecept waarin groenten uit diepvries, blik of glas een glansrol spelen. We lanceren een oproep om deze succesnummers in te sturen op www.makkelijkegroenten.be. Wie eigen recepten instuurt voor eind april, maakt kans op een wok of pannenset. Bruikbare recepten verschijnen op de site.

#2912VLAM

Bron: VLAM
www.vlam.be

Terug naar boven icoon