Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_hoofdgerechten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 20 juli 2019

Hoofdgerechten met groenten bereiden

Vegetarische lasagne met filodeeg, paddenstoelen en groene kool

Voor 6 personen: 9 vellen filodeeg, 200 g groene kool van Flandria, 500 g Flandriachampignons, 250 g Flandria-oesterzwammen, olie, 2 dl lichte room, 60 g blauwschimmelkaas, peper, zout, 2 eetlepels gehakte noten.

Snijd de groene kool en de schoongeborstelde champignons en oesterzwammen in stukjes. Verhit 1 eetlepel olie in een pan. Fruit er de groene kool in en laat 5 minuten al roerend stoven. Verhit 1 eetlepel olie in een andere pan. Fruit er de champignons en oesterzwammen in. Laat 5 minuten bakken. Kruid alle groenten met peper en zout.

Warm de room op en laat de blauwschimmelkaas erin smelten.

Leg 3 vellen filodeeg op elkaar in een rechthoekige ovenschaal. Strijk het deeg heel zuinigjes in met olie.

Lepel de helft van de groene kool en de helft van het paddenstoelenmengsel op het deeg en giet daarbovenop de helft van het roomkaasmengsel. Leg hier vervolgens 3 vellen filodeeg op en strijk deze opnieuw zuinig in met olie. Schep hierop de rest van de groene kool, van het paddenstoelenmengsel en van het roomkaasmengsel. Dek af met de overblijvende vellen filodeeg en strijk deze opnieuw zuinig in met olie. Bestrooi de lasagne met gehakte noten.

Laat de lasagne 15 minuten bakken in een oven van 200°C. Verdeel de bereiding in zes porties en overgiet ze met wat bakvocht.
 

Zuiderse ovenschotel met kabeljauw en spaghetti van knolselderij

Voor 6 personen: 3 Flandriatomaten, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 eetlepel verse tijmblaadjes, de blaadjes van 1 tak rozemarijn, 6 stukken kabeljauwfilet (ong. 100 g per persoon), 1 Flandriaknolselderij, het sap van 1 citroen, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout, 3 eetlepels gehakte Flandriapeterselie. 

Pel de tomaten, snijd ze in kwartjes en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in grote stukken. Meng het geperste knoflook, de balsamicoazijn, de helft van de tijmblaadjes, de rozemarijnblaadjes, peper, zout en 1 eetlepel olijfolie.

Leg dit mengsel op de bodem van een grote ovenschotel. Laat 15 minuten garen in een oven van 200°C.

Leg dan de stukken vis op het tomatenbed. Kruid ze met peper en zout en besprenkel ze met de rest van de tijm en de helft van het citroensap. Laat nog 20 minuten garen in de oven.

Maak ondertussen de spaghetti: schil de selderijknol en snijd hem met een groot keukenmes in plakken van ong. 1,5 cm dik. Versnijd elke plak geduldig in lange repen van 0,5 cm breed. Besprenkel de repen met de rest van het citroensap tegen het verkleuren.

Blancheer de knolselderijrepen 3 minuten in gezouten water. Laat ze uitlekken en dep ze droog. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan, roer er de knolselderijrepen door en kruid met peper en zout. Schik op elk bord een stuk vis en een hoopje “spaghetti”. Bestrooi met de tomatensaus en gehakte peterselie.

 

Varkenshaasje en geroosterde groenten in papillot

Voor 6 personen: 2 varkenshaasjes, 2 stuks Flandriaprei, 1 Flandriacourgette, 3 teentjes knoflook, 2 Flandriatomaten, 1 dl witte wijn, peper, zout, een handvol blaadjes verse basilicum.

Verwijder de worteltjes en de helft van het loof van de prei. Snijd de stengel in plakken van 2 cm dik. Snijd de courgette in even dikke plakjes. Was de groenteplakjes, spreid ze uit en dep ze droog. Pers het knoflook uit en strijk er de groenten mee in. Laat even trekken.

Pel de tomaten, snijd ze in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit een pan zonder vetstof, doe de tomaten erin en laat stoven tot een dikke brij. Kruid met peper en zout.

Verhit een roosterpan zonder vetstof en laat de plakjes prei en courgette roosteren gedurende 3 minuten aan elke zijde. Kruid ze met peper en zout.

Snijd de varkenshaasjes in plakken en kruid ze met peper en zout.

Maak zes papillotten: verdeel de plakken varkensvlees over zes vellen bakpapier of aluminiumfolie. Leg tussen de plakken vlees plakjes geroosterde prei en courgette. Schep er wat tomatenbrij bovenop en besprenkel met witte wijn. Vouw de papillotten goed dicht.

Laat ze 30 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180°C. Schik elke papillot op een bord, vouw ze open en bestrooi de inhoud met gehakte basilicum.

#838

Bron: Flandria