Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_hapjes_recepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 12 augustus 2020

Lekkere hapjes maken met groenten

Lekkere hapjes met groenten

Omeletrolletjes met ham en waterkers
Voor 12 hapjes

Voor de omelet
6 eieren
2 eetlepels olijfolie extra vergine
200 g gekookte ham, in fijne sneetjes
1 bussel waterkers, fijngesneden

Voor de bechamel
80 g boter
20 g bloem
20 cl warme melk
60 g parmezaan, fijn geraspt
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper
Vers gemalen nootmuskaat

Verwarm de ovengrill voor.
Smelt 20 g boter in een pan op halfhoog vuur, voeg er al roerend de bloem aan toe. Voeg er dan geleidelijk de melk bij en roer constant tot er een dikke saus ontstaat. Verwijder de pan van het vuur en roer er de parmezaan onder. Kruid met zeezout, zwarte peper en nootmuskaat.
Laat 10 minuten afkoelen en roer er dan de resterende boter onder. Bedek de pan met plastic- of aluminiumfolie en laat volledig afkoelen in de koelkast.
Breek de eieren en klop ze op. Kruid ze met peper en wat zout. Verhit de helft van de olie in een aanbakvrije pan en giet er de helft van het eimengsel in. Bak op halfhoog vuur gedurende 1 tot 2 minuten tot de omelet bijna gaar is. Leg bakpapier op een ovenplaat en leg de omelet erop en zet hem 1 minuut onder de grill tot de omelet volledig gaar is. Herhaal deze handelingen met de resterende eieren.
Verdeel de gekoelde bechamelsaus over de omelet, leg er de sneetjes ham op en vervolgens de fijngesneden waterkers. Rol elke omelet stevig op en verpak ze elk apart stevig in plasticfolie. Leg ze 2 uur in de koelkast. Verwijder de plasticfolie, snijd er dikke sneden af, laat op kamertemperatuur komen en serveer.

Gevulde champignons
Voor 20 hapjes

2 pastinaakwortelen (ongeveer 600 g)
20 middelgrote champignons
25 g zachte boter
Zout en vers gemalen zwarte peper
Takje krulpeterselie

Schil de pastinaken. Snijd ze in stukken van gelijke grootte en kook ze gaar. Laat ze goed uitlekken. Pureer de pastinaken en druk de puree door een fijne zeef. Klop de boter erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Haal de steeltjes van de paddestoelen. Vul een spuitzak met een middelgroot gekarteld spuitmondje met de pastinaakpuree en spuit toefjes van de puree in de champignonhoedjes. Garneer elk toefje met een sprietje peterselie.

Je kunt ook andere groenten gebruiken zoals wortelen, knolselder of raap. Of ze onderling combineren.

Pittige groentepannenkoekjes
Voor 30 pannenkoekjes

200 g bloem
1/3 koffielepel chilipoeder
1 koffielepel kerriepoeder
50 cl melk
20 g versgehakte kruiden (peterselie, koriander)
4 eieren
Zout en peper
Arachideolie

Voor de vulling:
4 pruimtomaatjes, ontveld, ontpit en in blokjes gesneden
75 g rammenas, geschild, in blokjes gesneden
75 g bleekselder, geschild, in blokjes gesneden
75 g wortelen
40 g hazelnoten, fijngehakt
5 cl slagroom
5 cl mayonaise
5 cl tomatenketchup

Roer een glad beslag van alle ingrediënten voor de flensjes. Verhit wat olie in een kleine pannetje van 10 cm doorsnee en bak met het beslag zo’n 30 dunne pannenkoekjes. Houd ze warm
Meng alle ingrediënten voor de vulling. Kruid met zout en peper. Schep een portie van de vulling op elk flensje, vouw ze twee keer dubbel en serveer ze meteen.


Pizzahapjes met groenten
Voor 12 hapjes

2 rollen bladerdeeg (kant-en-klaar)
200 g gehalveerde kerstomaten of 200 g tomaten in plakjes gesneden
50 g oesterzwammen, in reepjes gesneden
Olijfolie
50 g witloof, de blaadjes in stukken gesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
5 zwarte olijven, zonder pit, in schijfjes
Zout

Laat de tomaten goed uitlekken in een vergiet zodat zoveel mogelijk vocht verwijderd wordt.
Verhit wat olijfolie in een pan en bak daarin de oesterzwammen krokant aan. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Rol het bladerdeeg uit en beleg er een bakplaat mee.
Bedek het deeg gelijkmatig met de gehalveerde tomaatjes of de schijfjes tomaat.
Verdeel de snippers knoflook over de tomaat. Verdeel er de reepjes oesterzwammen en de stukjes witloof over en bestrooi met de schijfjes olijf. Kruid eventueel bij met wat zout.
Verwarm de oven op 250°C. Bak de pizza daarin gedurende 10 tot 15 minuten.
Haal de pizza uit de oven en verdeel in vierkante hapjes.
 

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#1832

Bron: Flandria