Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_en_fruit_zorgen_voor_je_conditie

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 9 mei 2021

Groenten en fruit zorgen voor je conditie

 


Gezonde voeding: groenten en fruit
Gezonde voeding: groenten en fruit

Nog altijd is er heel wat wetenschappelijk onderzoek aan de gang over de impact van groenten en fruit op onze gezondheid. Recent onderzoek toont dat de rol die groenten en fruit spelen in het voorkomen van bepaalde kankers, niet zo invloedrijk blijkt als vroeger werd gedacht. Een reden om de aanbevelingen voor groenten en fruit bij te sturen?

Elise Naessens (voedingsdeskundige NICE) denkt van niet. Ze onderstreept het belang van voldoende groenten en fruit in ons dagelijks dieet. Hiervoor zijn overtuigende bewijzen terug te vinden in de wetenschappelijke literatuur.
Onderzoek toont aan dat een toename van de groente- en fruitconsumptie met 200 g per dag het algemene kankerrisico met 4% verlaagt. Dat is inderdaad minder dan men vroeger dacht maar nog altijd significant. Bij sommige kankers ligt de preventiefactor hoger: zo zou bij elke extra 80 g groenten en fruit per dag het risico op slokdarmkanker met 9% dalen. Een cijfer dat toch kan tellen.


Groenten en fruit zorgen voor je conditie
Groenten en fruit zorgen voor je conditie

Dat groenten en fruit het hart beschermen, blijft zonder meer waar. Integendeel, recent onderzoek wees uit dat elke dagelijkse extra inname van 80 g groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten met 4% verlaagt. De impact van een voeding rijk aan groenten en fruit op hart en bloedvaten, is goed nieuws voor levensgenieters: een enorme variatie aan lekkere groenten en fruit houden het hart jong en het lichaam krachtig!
En dankzij hun unieke samenstelling spelen groenten en fruit ook een belangrijke rol in ziekten als overgewicht, diabetes, osteoporose en constipatie.
De aanbeveling om dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stukken fruit te eten, blijft dus een gouden tip.
Mevr. Naessens beklemtoont dan ook het belang om voldoende groenten en fruit op te nemen in onze dagelijkse eetgewoontes. Creatief in de keuken, een fruitschotel midden de tafel, een vieruurtje met fruit...

Tegelijk stipt ze het belang aan van variatie binnen dit gamma: want het gezondheidsbevorderende effect is waarschijnlijk het gevolg van een complexe interactie tussen verschillende groente- en fruitcomponenten. Volop variëren is dus essentieel om van de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit te kunnen genieten. Een handig hulpmiddel hiervoor is kiezen voor seizoensproducten. Bovendien zijn ze ook goed voor de portemonee.
Wie eet volgens de seizoenen, eet vers, eet goed en eet gevarieerd.
Een simpel maar geniaal idee!

Gezonde conditie: groenten en fruit
Gezonde conditie: groenten en fruit

#2967

Bron: Lava