Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenten_bewaren


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Groenten na aankoop zo goed en zo vers mogelijk bewaren

De juiste bewaring van lentegroenten thuis.
Juist omdat ze zo belangrijk zijn voor onze vitaliteit, moeten we de lentegroenten na aankoop zo goed en zo vers mogelijk bewaren. En daar bestaan nog altijd veel misverstanden over. Een goed voorbeeld van dat misverstand vormen de tomaten. Nog steeds bewaren heel wat mensen deze groenten in het groentevak van hun koelkast. Nochtans ligt de ideale bewaartemperatuur van tomaten tussen 12 en 15° C. In de koelkast ontstaat lagetemperatuurbederf. De tomaten worden slap en hun kwaliteit gaat snel achteruit. Voor lentegroenten en aardbeien moeten we deze bewaarregels onthouden:

 

  1. Bewaren in een donkere bergkamer of in een verluchte kelder bij een temperatuur tussen 12 en 15° C: tomaten (los en tros), komkommers en de eerste aubergines, paprika’s en courgettes.

  2. Altijd bewaren in de koelkast: alle bladgroenten (alle slasoorten, spinazie), broccoli, bloemkool, waterkers, peterselie, bieslook, kervel, andere verse tuinkruiden en aardbeien. Bewaar ze in het groentevak van de koelkast en/of op de twee hoogste rekken.

  3. Asperges bewaart u eveneens in de koelkast, nadat u ze in een vochtige doek hebt gewikkeld.

  4. Broccoli, aubergines, slasoorten en alle andere bladgroenten zijn gevoelig voor ethyleen. Leg ze dus nooit naast of in dezelfde bak of schaal of op hetzelfde rek als tomaten, appels en kiwi’s.

#522
Terug naar boven icoon