Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groente_komkommer_eten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 15 december 2019

Komkommer recepten

Komkommer in de keuken (Cucumis sativus)
De komkommer is een lekkere verfrisser. Hij wordt het meest rauw verwerkt, maar kan ook gestoofd worden en er kan koude of warme soep mee gemaakt worden. Je kunt er dikke schijfjes van snijden, die een beetje uithollen en opvullen met kruidenkaas als aperitiefhapje. Heel fantasierijk is pas de komkommerkrokodil: snij één uiteinde open en steek er "gevaarlijke" tanden in (gebruik eiwit of droge peulvruchten). Knutsel er met een prikker poten aan vast (gebruik augurken of stukken komkommer).

Enkele komkommersuggesties:
  • Vlaamse tsatsiki: Schil de komkommer, snijd hem in de lengte door, verwijder de zaadjes. Rasp de komkommer, druk er het water uit. Meng met platte kaas. Roer er een eetlepel olie door. Breng op smaak met zout, peper en knoflook. Lekker als dipsaus of met brood.
     
  • Blokjes: schil de komkommer, snijd hem in de lengte in vier, rits er de zaadjes uit, snijd de komkommer in stukjes en meng ze onder een gemengde salade van groene blaadjes, radijsjes en tuinkruiden.
     
  • Slierten: Trek met een kaasschaaf of een dunschiller lange slierten van de komkommer. Besprenkel ze met lekkere olie en azijn en strooi er zuinig wat zout over. Werk de komkommerslierten kriskras door elkaar zoals een vogelnestje. Leuk met hardgekookte eieren.
     
  • Fragiele schijfjes: Schil de komkommer. Snijd of schaaf er dunne ronde schijfjes van en leg ze dakpansgewijs op een rond bord. Strooi er zout over. Laat even staan. Giet het water er af. Besprenkel met azijn en olie en maal er wat verse peper over. De komkommerschijfjes zien er glazig, fragiel en ... lekker uit.
     
  • Exotische komkommersla: schil de komkommer, verwijder de zaadjes en versnijd hem tot blokjes van 1cm. Meng met versgeraspte wortel, amandelen en rozijntjes. Besprenkel eventueel met oranjebloesemwater. Overgiet met een vinaigrette: eetlepel vloeibare honing, azijn, olie, beetje zout en peper. Goed mengen.
     
  • Warme komkommersoep: stoof de stukjes geschilde komkommer (zonder de zaadjes) met een fijngesnipperde sjalot of ajuin. Giet er kippenbouillon over. Breng op smaak met peper en zout. Warm opdienen.
     
  • Koude komkommersoep: rasp de geschilde komkommer. Overgiet met enkele lepels olie en een potje yoghurt. Breng op smaak met knoflook, selderijzout en fijngeknipte tuinkers of bieslook. Je kunt de soep mixen. Laat ze zeker 1 uur in de koelkast staan alvorens op te dienen, maar langer mag ook, want de smaak wordt er beter van.
     
  • Komkommerring: De komkommer wassen, maar niet schillen. Trek er met een kaasschaaf lange plakken van. Leg ze een tijdje in ijskoud water. Prik dan de uiteinden aan elkaar vast zodat je een ring krijgt. Vul die ring met aardappel-, haring- of eiersalade.
    N.B.: Op de foto zijn verschillende repen komkommer boven elkaar verwerkt.

En nu aan de slag. Smakelijke komkommertijd!

#412

Bron: Flandria