Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groente_in_de_kijker_kool

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 3 december 2020

Groente in de kijker: kool

kool groente

De familie kolen is niet alleen rijk aan variatie, maar ook rijk aan essentiële voedingsstoffen. Precies wat ons lichaam nodig heeft tijdens koude wintermaanden. En waar wintervoedsel snel geassocieerd wordt met 'zwaar' en 'calorierijk', bewijzen kolen het tegendeel. Kolen zijn nutriëntdense groenten: ze bevatten heel wat essentiële voedingsstoffen maar brengen weinig calorieën aan.
kolen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en groottes: van spruitjes tot broccoli, van bloemkool tot rodekool, van witte kool tot groene kool... Elke kool heeft een eigen smaak, eigen textuur en eigen samenstelling. Op die manier is het heerlijk en gezond variëren, een ganse winter lang.

In deze mail houden we het bij de traditionele winterse kolen: spruitjes, witte en rode kool, groene kool en boerenkool.
Kolen horen traditioneel thuis in onze keuken. Maar niets belet om er op eigentijdse wijze creatief mee aan de slag te gaan. Kolen zijn cool op je bord!

winter kolenWaarom geen winter op hete kolen?

Al horen de koolsoorten thuis in één plantenfamilie (brassica), de groenten vertonen een gigantische variatie naar kleur, smaak, gezondheidseigenschappen en zelfs vorm.

Dat laatste gaat zeker op voor de spruitjes, een beetje 'microkool' van structuur (een spruitje is eigenlijk een okselvrucht van een rechtopstaande koolplant) maar daarom niet minder belangrijk in een gezonde keuken.

Kolen staan bekend als wintergroente en het klopt dat witte, rode en groene kool (of savooikool) vooral tijdens de wintermaanden beschikbaar zijn.
Bloemkool en broccoli daarentegen zijn eerder zomergroenten. Spruitjes worden aangevoerd vanaf september tot maart. Tijdens de zomer zijn ze nauwelijks te verkrijgen.

Winterhard. Zacht van smaak.

De groenten bieden voor de chef op zoek naar fantasie heel wat culinaire mogelijkheden: rode kool kan rauw, gekookt, gestoomd of gestoofd. Traditioneel wordt de ietwat bittere smaak gezond gecombineerd met appeltjes of rozijnen. Zeker in combinatie met de appeltjes krijg je een enthousiast jong volkje aan de tafel!
Witte kool kan eveneens rauw, gestoomd, gestoofd of gewokt opgediend worden. Spruitjes kan je ook bereiden in de microgolfoven. Maar een eenvoudig gerecht waarbij even gegaarde spruitjes samen met puree, gehakt en wat geraspte kaas de oven in gaan, is een hartverwarmend idee als de temperatuur buiten blijft zakken...

Sommige mensen beweren dat kolen niet geschikt zijn voor wie gevoelige darmen heeft. En inderdaad: savooikool, spruiten, groene, rode en witte kool staan bekend als gasvormende voedingsmiddelen. De klachten zijn zeer afhankelijk van persoon tot persoon en staan ook in verband met de gemiddelde vezelinname in de voeding. Bij een gemiddeld lage inname van vezels lijken meer klachten voor te komen.
Belangrijk dus is geleidelijk de vezelinname op te drijven, rustig te eten en goed te kauwen. Op die manier worden klachten voorkomen of zeker beperkt.

spruitjes kolenSpruitjes

De kleinste spruit van het gezelschap, de lekkere spruitjes dus, zijn rijk aan foliumzuur en dus goed voor de allerkleinsten van onze spruitjes.
We verklaren ons nader:

Foliumzuur is een stof die zeker voor zwangere vrouwen vrij belangrijk blijkt (de aangeraden dagelijkse hoeveelheid tijdens de zwangerschap 0.4 mg/dag) omdat het de groei van het bindweefsel erg bevordert.
Een tekort aan foliumzuur kan oorzaak zijn van o.a. een aandoening als spina bifida ('open rug') en hersenletsels bij ongeboren baby's.

stoofpotje met koolMaak er een potje van!

Precies de grote variatie aan kolen maken stoofpotjes en hutsepot met koolsoorten tot een ware lekkernij. Een schotel waarbij het accent ligt op een lekkere dagverse groentemix (kolen, spruitjes, aardappelen, worteltjes, raapjes...) eventueel verder op smaak gebracht met een lekker stukje vlees.
Maak er dus een potje van! Laat je eigen jonge spruiten (waarmee we dus het jonge volkje bedoelen dat altijd reuzennieuwsgierig in de keuken rondhangt) meewerken om de groenten te wassen, te ontdoen van de buitenste bladeren en laat ze gerust eens proeven van de rauwe groente.

De geuren, de kleuren, die grandioze voorbereiding leert ze hoe leuk het keukenwerk is met mooie, verzorgde en gezonde groenten.
Maar kolen hebben nog veel meer in petto: als rauwkost brengen ze kleur en variatie in een slaatje, spruitjes laten zich heerlijk combineren met bacon en chinese kool is een prima idee voor wokgerechten. De grote bladen van de groene kool zijn een ideaal omhulsel van een lekkere rijstbereiding met een sausje van tomaat en kaas.

Uiteindelijk blijft slechts een vrees over: dat de winter te kort is om alle lekkere mogelijkheden uit te proberen en te proeven. Gelukkig is er na de volgende zomer weer een winter...

#3806

Bron: Lava