Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groente_bio


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Biogroenten in opmars

Vandaag is het reeds mogelijk om in de glasteelt van groenten biologisch te telen, zoals paprika, tomaten, komkommer, sla en peterselie. 

De modernste technieken worden gebruikt om de planten op te kweken, te verzorgen en te oogsten.

Paprika en tomaat
In de bioteelt van paprika en tomaat worden de planten in volle grond, onder glas, geplant. De bodem is verrijkt met dierlijke meststoffen. Er wordt veel gebruik gemaakt van groencompost en sojaschroot om de bodem te verbeteren. Patentkali, een potasmeststof, en kieseriet, een magnesiummeststof mogen eveneens aangewend worden. Het planten gebeurt in verhoogde serres die uitgerust zijn met energie schermdoeken, die als ze opengeschoven zijn, ook dienst doen als belommering.
Als gietwater gebruikt men regenwater, opgevangen door de serres. Men maakt gebruik van een beregeningsysteem bovenaan en beregening door druppelbevloeiing onderaan de planten.

Verwarming
Paprika en tomaat vragen een temperatuur van 20°C. De serres worden verwarmd met aardgas, de tot nu toe milieuvriendelijkste fossiele brandstof. De uitlaatgassen (CO2) worden ’s nachts gebruikt als bijbemesting. De teler beschikt bovendien over een watertank waarin “warm water” wordt opgeslagen, als buffer. De warmte uit dit opgeslagen water kan gebruikt worden als herbruikbare warmte in de winter. Dit levert een energiewinst op zodat de teler minder aardgasverbruik heeft.

Tomaat
Men kweekt naast de gewone losse tomaten, biotomaten zijn iets kleiner dan de doorsnee tomaat, ook trostomaten. Bij trostomaat wordt de tros geplukt als de laatste tomaat een zweem van oranjekleur vertoont. Het duurt ongeveer 1 week eer de tros bij de klant op tafel ligt. Tegen die tijd is ook de laatste tomaat mooi rood gekleurd. Per tomatenplant worden er tot 13 trossen gekweekt! De tomatenplanten worden schuin gelegd om de verzorging en het onderhoud te vergemakkelijken. De bestuiving gebeurt door middel van hommels, die in de serres worden uitgezet. Bij het bladplukken wordt gebruik gemaakt van een schaartje met een azijnreservoir. De bedoeling van dit schaartje is telkens een mooie snijwond te hebben, die steeds “verzuurd” wordt met azijn. Dit om te voorkomen dat er een schimmelaantasting zou kunnen optreden. Om andere schimmelziekten te voorkomen, maakt men gebruik van zeewierextracten en andere plantenextracten, bijvoorbeeld op basis van heermoes. Deze plantenextracten kan men beschouwen als plantversterkende middelen.

Paprika
Om de paprika’s te oogsten, bijvoorbeeld in augustus, dient men reeds te planten in februari. Er worden milieuvriendelijke, afbreekbare opbindkoorden en ringetjes gebruikt. Per plant worden een drietal stengels “opgebonden” . De groene paprika komt meestal van de roodverkleurende rassen. De geelkleurige worden niet groen geplukt omdat er op de vrucht gele streepjes na de pluk kunnen verschijnen. Gele paprika is evenals de rode en oranje paprika een rijpe vrucht, telkens van een verschillend ras!

Insectenbestrijding
Om de schadelijke insecten te bestrijden worden andere “roofinsecten” gebruikt. Het meest gekende voorbeeld is het lieveheersbeestje dat de bladluizen bestrijdt. Maar de bladluizen worden daarnaast ook bestreden door een zevental andere insecten. Voor de witte vlieg, thrips, bestaan er een tweetal roofinsecten, voor spint wordt er 1 roofinsect ingezet. Er moet reeds een lichte vorm van aantasting aanwezig zijn om de roofinsecten te kunnen uitzetten en hen de kans te geven zich te vermenigvuldigen.
Soms is de plaag verdwenen en kwijnen de roofinsecten weg. Indien later de plaag opnieuw opduikt, dient men opnieuw roofinsecten uit te zetten. Er staan waardplanten in de serre om de schadelijke insecten te lokken, de aubergine of eierplant is zo’n controleplant. Ook de Ricinus of wonderboom staat in de serre omdat die veel stuifmeel geeft als voedsel voor de hommels en als waardplant om de mijt te bestrijden.

Onkruidbestrijding
De onkruidbestrijding is een bijkomende kost voor de teler omdat deze manueel dient te gebeuren. Op het bedrijf gebruikt men kalkoenen om de serre gedeeltelijk vrij van onkruid te houden. In de toekomst wil men experimenteren met kwartels.
De teler beschikt niet alleen over computergestuurde klimatisering, maar ook de verschillende teelttechnieken dienen ingevoerd te worden. Bijvoorbeeld: per geplukte rij, per werknemer, per ras, de hoeveelheid geplukte vruchten invoeren in de computer.

Afzetmarkt
De geoogste groenten worden geleverd aan de veiling Brava in Zellik of rechtstreeks aan grootwarenhuisketens. Het bedrijf beschikt over sorteermachines voor tomaat, paprika en komkommer. Het bedrijf wordt gecontroleerd door “Blik controle Belgium” (biogarantie).

Wie een beetje wantrouwig staat ten opzichte van bioteelt, zal vlug merken dat niets in de bio-glasteelt aan het toeval wordt overgelaten en men er alles aan doet om zo milieuvriendelijk te kweken. Een bezoek aan een dergelijk bedrijf is een echte aanrader!

#119Piet Van den Broecke

Auteur: Piet Van den Broecke

Terug naar boven icoon