Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groene_haag_planten_soorten_hagen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 27 januari 2022

Soorten wintergroene hagen: geschikte soorten cultivars voor een dichte erfafscheiding

Groenblijvende hagen
De keuze in haagplanten is enorm groot en neemt ieder jaar toe. Bij wintergroene hagen komt u al snel uit bij coniferen. De voor hagen geschikte soorten en cultivars groeien over het algemeen snel en vormen dus vlot een dichte erfscheiding. Bovendien zijn ze meestal niet erg duur. Laat u goed informeren over soortkeuze, de gewenste groeiomstandigheden en groeiwijze. Snelgroeiende soorten kunnen eerder van onderen kaal worden als de lichtomstandigheden niet gunstig zijn en er onvoldoende of verkeerd onderhoud wordt gepleegd. In de winter kan een groenblijvende haag de winterzon verhinderen om in huis te schijnen. Dan is het beter een bladverliezende haag te kiezen. Houd daar bij uw keuze dus rekening mee.

Veel toegepaste haagconiferen:

 • Chamaecyparis lawsoniana is er in veel bladkleuren.
 • Cupressocyparis leylandii is de meest toegepaste soort.
 • Thuja plicata kent verschillende geschikte cultivars, onder andere ‘Atrovirens’.
 • Thuja occidentalis heeft uitstekende haagconiferen, onder andere‘Smaragd’, ‘Frieslandia’ en ‘Brabant’.
 • Van Taxus, een aan de coniferen verwant geslacht met heel eigen kenmerken, zoals felrode schijnbessen, zijn verschillende soorten zeer geschikt voor hagen, met name opgaande cultivars van Taxus baccata en Taxus × media. Anders dan de meeste coniferen kan Taxus heel fors worden gesnoeid. Hij loopt zelfs vanuit kale takken weer helemaal groen uit. Voordelen van Taxus zijn de vaak prachtige, volgroene kleur die een perfecte achtergrond bij een bloemenborder vormt, de langzame groei (dus minder onderhoud) en het feit dat Taxus ook in de schaduw groeit. Een nadeel is de prijs, zeker als u wat grotere exemplaren koopt. Verder is Taxus nogal giftig, met name voor paarden, maar ook voor ander vee, huisdieren en mensen.


Taxushaag met mooie vorm onder leilindes

Andere groenblijvende hagen:

 • Buxus: Door zijn dichte vertakking en fijne blad is Buxus goed in vorm te knippen. Er zijn zo’n tien verschillende soorten hulst en vele tientallen cultivars, waaronder vrij fors uitgroeiende. Voor de lage haagjes en randen wordt vooral het randpalmpje Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’, gebruikt. Wie houdt van bont kiest voor ‘Aureovariegata’ met geel/groen gevlekt blad of voor ‘Marginata’ met een goudgeel randje. In de middeleeuwse kloostertuinen werd Buxus gebruikt om kruiden tegen konijnen te beschermen.


Buxus leent zich uitstekend voor allerlei haagvormen.
 

 • Ilex crenata: Dit is Chinese hulst die qua uiterlijk en indruk sterk aan Buxus doet denken en op dezelfde manier wordt toegepast. Het verschil zit vooral in de plaatsing van de bladeren aan de stengels: niet tegenover elkaar, maar versprongen.


Acer griseum met Ilex crenata 'Twiggy'
zie ook Ilex crenata 'Convexa' - Japanse hulst

 • Ilex aquifolium: Deze scherpe hulst vormt met zijn dichte vertakking en scherp gestekelde bladeren een ondoordringbare haag. Er zijn diverse (bonte) cultivars waarvan de vrouwelijke planten bessen kunnen dragen.
   
 • Prunus laurocerasus: De laurierkers met het grote, glanzende blad. De maat wisselt per cultivar. Ze kunnen snel tot een forse haag uitgroeien en moeten zorgvuldig worden geknipt.
  Lonicera nitida: Deze wintergroene struikkamperfoelie is geschikt voor hagen tot een meter hoogte. ‘Baggesen’s Gold’ heeft goudgeel blad en blijft wat lager. 
#1876

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl