menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Groenblijvende grassen: een ontdekking

Associeer je siergrassen met vurige herfstkleuren en zwierige pluimen? Dat is dan zonder de groenblijvende grassen gerekend. Zij houden je tuin ’s winters levendig, en het zijn vaak nog goede bodembedekkers ook.  

Groenblijvende grassen zijn aan een stevige opmars bezig. Ze mogen dan meestal bescheiden bloeien, hun bladkleuren en structuren ogen wel de hele winter lang groen. Al is de term ‘groenblijvend’ wat misleidend, want sommige kleuren niet groen maar blauw (Festuca, Koeleria glauca, …), zwart (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’, geen echt gras, maar wel een dat er fel op lijkt), geel (Carex oshimensis ‘Evergold’), brons (Carex comans ‘Bronze Form’), rood (Uncinia rubra), …. Onder die groenblijvende zitten bovendien een paar excellente bodembedekkers, zoals Carex foliosissima en Carex morrowii, en de veldbiezen Luzula nivea, Luzula pilosa en Luzula sylvatica. Ze zorgen ’s winters voor volume en structuur in de tuin, zonder zich de rest van het jaar op te dringen. Daarnaast sluiten ze de bodem hermetisch af, en weren ze het onkruid: twee vliegen in een klap. 

Opmerkelijke groenblijvende siergrassen

Opmerkelijke groenblijvende siergrassen

Groenblijvend siergras Briza mediaBriza media

Bevertjes of trilgras is een inheems grasje dat vrij onopvallend oogt, tot het begint te bloeien. Dan steelt de wolk van speelse aren de show, terwijl ze in de wind trillen en, naarmate ze indrogen, lichtjes ritselen. Knip het gras na de bloei, in juli, tot 10 cm van de grond af, zo vormt er zich snel weer nieuw blad. De pol breidt zich langzaam uit zonder te woekeren. Geef geen mest.

  • Hoogte (in bloei): 50 - 60 cm
  • Zon, lichte schaduw
  • Bodem: doet het op elke bodem goed; lichte voorkeur voor kalk en klei.
  • Bloei: mei – juli, met hartvormige aren aan ragfijne steeltjes.

 

Groenblijvend siergras Carex comans ‘Bronze Form’Carex comans ‘Bronze Form’

De Bronzen zegge is een echt buitenbeentje, met zijn opvallend bronzen blad, als een grappige pruik, dat het jaar rond mooi en kleurrijk blijft, ook in de winter. Helaas leeft dit juweeltje niet langer dan 3 tot 5 jaar in de tuin, maar het zorgt wel zelf voor zaailingen. 

Matig winterhard (-10 °C). Knip de pluimpjes na de bloei af, als je geen zaailingen wilt. Knip niet aan het blad. Geef in maart najaarsgazonmeststof voor een intensere kleur.

  • Hoogte (in bloei): 40 - 60 cm
  • Zon, lichte schaduw
  • Bodem: licht, normaal; zand, leem.
  • Bloei: juni - augustus

 

Groenblijvend siergras Carex foliosissima

 

Carex foliosissima 

Carex foliosissima is een van de beste en sterkste bodembedekkende grassen, dat met z’n uitlopers de bodem binnen de kortste keren bedekt. Zorg voor een afboording, anders blijft het zich uitbreiden. 

‘Irish Green’ heeft wat breder blad; ‘Ice Dance’ herken je aan de brede, roomwitte randen. Hij leunt heel dicht aan bij de gekende Carex morrowii ‘Variegata’, maar met meer wit. Staan de puntjes van de bladeren er uitgedroogd bij, scheer de topjes dan eind mei af. Geef in maart najaarsgazonmeststof, voor een intenser groen.

  • Hoogte (in bloei): 30 - 50 cm
  • Zon, lichte schaduw, schaduw
  • Bodem: licht, normaal, zwaar, het maakt niet uit; verdraagt zand, leem en klei.
  • Bloei: onopvallende bloeiaartjes

 

groenblijvend siergras Luzula sylvatica ‘Onderbos’Luzula sylvatica ‘Onderbos’

De grote veldbies, een gras van ons, is een excellente bodembedekker voor de schaduw, ook op een droge plek, onder een boom. In de winter biedt hij een egaal groen tapijt, waar geen onkruid door kan. Een ijzersterk gras zonder omkijken. 

- Hoogte (in bloei): 30 - 40 cm

- Lichte schaduw, schaduw

- Bodem: licht, normaal, zwaar; zand, leem, klei: doet het op elke grond goed. Kan ook in de zon, mits vochtige bodem.  

- Bloei: april - mei, met weinig opvallende aren

#5436Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon