menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2024

Groen in elke ruimte

Kamerplanten

De benaming kamerplant is eigenlijk raar, er is geen plant die van nature in een kamer groeit. De soorten die we in een kamer zetten groeien oorspronkelijk in een tropisch regenwoud, een mangrovebos, een savanne of bijvoorbeeld in een gebergte. Bijna altijd in warme, vorstvrije streken. Daar groeien ze uit tot forse exemplaren, bijna niet meer te herkennen in de veel kleinere plant die wij in een pot kweken.

Vanaf de 17e eeuw namen ontdekkingsreizigers deze prachtige exotische planten mee naar Europa. Op het schip stonden ze in speciale kisten om de lange reis te kunnen overleven. Omdat de exoten niet bestand waren tegen vorst werden ze in oranjerieën tegen de kou beschermd. Zo rond 1850 begon de opmars van de kamerplant, vooral door de industriële revolutie en de verstedelijking. In de stad was maar weinig natuur te bekennen en niemand kan toch gelukkig zijn zonder groen om zich heen? Er kwam meer welvaart en vrije tijd, het verzorgen van binnenplanten kon uitgroeien tot een hobby. Inmiddels zijn kamerplanten niet meer weg te denken uit het interieur en is het assortiment groter dan ooit. Veel planten komen niet voor in de natuur maar zijn door kruising en selectie speciaal geschikt gemaakt als kamerplant. De bloemen zijn groter en kleuriger, de bladeren apart van vorm of ze zijn sterker zodat ze binnenshuis langer overleven.

Gezond met kamerplanten

Het is bewezen dat kamerplanten een positieve invloed op mensen hebben. Ze werken rustgevend, dempen geluid, verhogen de productiviteit en zelfs de creativiteit. Ook verbeteren kamerplanten de kwaliteit van het binnenklimaat. Het gaat om het zuiveren van de lucht en om kleine hoeveelheden vocht en zuurstof die via de bladeren in de lucht komen.

arekapalm (Chrysalidocarpus), vrouwentongen (Sansevieria), tongawingerd (Epipremnum)In elke ruimte

Slaapkamer: met mooie kamerplanten kom je nog meer tot rust in de slaapkamer. Kamerplanten gebruiken ’s nachts wat zuurstof, maar dat is zo’n kleine hoeveelheid dat het niet schadelijk is voor je gezondheid. Ze zijn juist gezond omdat ze de lucht bevochtigen terwijl je slaapt.

Serre of kamerkas: heb je een serre of uitbouw aan het huis waar heel veel licht in valt, dan is dit een perfecte plek voor kamerplanten. Zeker als er ook licht van boven komt en als de serre in de winter wat koeler is. Een kamerkasje of miniserre is een leuke vervanger op kleine schaal, heel geschikt voor soorten die van een hoge luchtvochtigheid houden.

Badkamer: het wordt nog fijner om in de badkamer te zijn met veel groen om je heen. Door de warmte en de hoge luchtvochtigheid na het douchen en badderen zijn soorten zoals varens hier op hun plek. Maak daarom een plekje vrij bij het raam of hang een kamerplant aan het plafond.

Hal: omdat een hal vaak koeler is dan de woonkamer hebben veel kamerplanten het hier erg naar hun zin. Meestal is hier niet zoveel licht, en daarom zijn schaduwplanten de beste keuze. Is er te weinig daglicht, denk dan aan een groeilamp.

Op de vensterbank: bijna alle kamerplanten worden op de vensterbank of in ieder geval dicht bij het raam gezet omdat ze veel licht nodig hebben. Meestal is er in de woonkamer of in de keuken wel een geschikte plek te vinden. Kijk ook eens naar mogelijkheden voor verticaal groen, zoals hangende of klimmende planten.

Op de werkplek: kamerplanten mogen niet ontbreken op je werkplek thuis of in het kantoor. Ze verhogen de sfeer en verminderen ‘kantoorkwaaltjes’  zoals geïrriteerde ogen, ademhalingsproblemen en hoofdpijn. Volgens onderzoek van de NASA horen de arekapalm (Chrysalidocarpus), vrouwentongen (Sansevieria), tongawingerd (Epipremnum) en Gerbera in de top 4 thuis.

 

Meer weten over groen in elke ruimte? 
Bekijk het boek 

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).