Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/grillen_winter_barbecue

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 20 april 2021

Buiten grillen op de winterbarbecue

Grillen, een winters werkwoord… op de winterbarbecue!

Barbecue is voor lange warme zomeravonden. ’s Winters nip je desnoods nog eens van een goeie Vlaamse jenever of laat je je gaan met een glühwein op één van de vele kerstmarkten en dat is dat.
Dat had je dan maar gedacht.
Want groenten zijn echt wel dé max op een winterbarbecue.

De winterbarbecue… fun met frisse toets en superwarme groenten!
Halloween, Sinterklaas, een verjaardag, een wijkfeestje… het is altijd zoeken naar inspiratie.
Zoals Paul Arden, een Amerikaanse advertising-goeroe, ooit schreef: als je iets denkt, denk dan ook ogenblikkelijk aan het tegengestelde. Soms kom je zo tot verrassende inzichten.
’s Zomers buiten en ’s winters binnen. De normale gang van zaken.
Maar ’s winters buiten?
Het kan.
Het kan zeker.

Outdoor wintergrillen wordt zelfs trendy.
Mutsen, sjaals, een dikke trui en/of jas desnoods in alle gekheid aangevuld met een skibril of een gekke nachtlamp of je hoofd… en de sfeer is gezet. Aangepaste verlichting en muziek maken de omkadering.
Koude drankjes houd je lekker ecologisch koel in een ijsbar (die gezien de temperatuur zeker niet vlug smelt). Zo’n ijsbar is met een paar grote ijscubes waartussen drank wordt koelgehouden, zeker op voorhand geen al te grote klus en presenteert prachtig met een lichtaccent daarachter. Zet het jonge volkje maar aan het werk!
Outdoor wintergrillen kan met een gasbarbecue of een vuurkorf of vuurschaal waarop je heerlijke stoofpotjes, soepjes en zelfs chocoladefondues kunt presenteren. Uiteraard kun je ook de zomerbarbecue gebruiken maar hou er rekening mee dat hier veel warmte verloren gaat. Extra verwarming voor de gasten kan komen van buitenkacheltjes die op kolen, hout of gas verwarmen.
En dan is het hot genieten van alle warmte die Flandria-wintergroenten kunnen bieden.

Vuurkorf vierkant 30x30x40 -
Gezellig rond de vuurkorf

• Een pikant soepje (peper-pompoen, ajuinen, bloemkool, chili-tomaat)
• Een aardappel in de schil of opgevuld met o.a. paddenstoel, fijn spek met broccoli…
• Gegratineerde spruitjes
• Mini-hutsepotporties
• Lauwe broccoli of bloemkool gegrild en aangevuld met parmezaan of een sojasaus
• Prei met balsamicosiroop of een romige notensaus…
• Chocoladefondue waarbij stukjes appel en peer hun eigen ‘Belgische’ mantel krijgen.

Kruidige papillotten met ham en prei en geroosterde aardappelen

Ingrediënten voor 4 personen:

4 preiwitten, 8 vastkokende aardappelen, 4 dikke plakken gekookte ham (elke plak ongeveer 80 g), 5 korianderbolletjes, 1 takje tijm, 1 eetlepel citroensap, 4 eetlepels (light)room, peper en zout

Blancheer de preiwitten 5 minuten in gezouten water of laat ze 8 minuten stomen. Laat ze uitlekken. Schil de aardappelen en snijd ze in dikke plakken. Verhit een grote grillpan zonder vetstof. Leg de aardappelplakken erin en rooster ze eerst 2 minuten aan elke op een hoog vuur. Zet het vuur dan lager en laat de plakken nog een kwartiertje garen. Kruid ze dan met peper en zout. Stamp de korianderkorrels in een vijzel fijn met de blaadjes van de tijm. Roer er het citroensap door. Schik elke plak ham op een vel aluminiumfolie. Schik een stengel prei op de ham en besprenkel de groente met het kruidenmengsel. Rol de ham op. Sluit het vel folie tot een papillot. Laat de papillotten 15 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180°C of op je barbecue. Kruid de room met peper en zout. Open de papillotten en verdeel de room over de inhoud. Serveer de papillotten met de aardappelplakjes.

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

 

#2249

Bron: Flandria