Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/grasverzorging

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 22 januari 2021

3 tips om uw gazon te verbeteren.

Gazon verbeteren door 3 tips
Gazon verbeteren door 3 tips

De meeste mensen denken dat een mooi gazon een kwestie is van veel kunstmest, pesticiden, herbiciden en te beregenen. Maar in de meeste delen van het land is het eigenlijk niet zo moeilijk om een mooi en gezond grastapijt te hebben.
Het probleem is vaak een dunne laag van arme bodem die weinig organisch materiaal of nuttig bodemleven bevat. De basis van een gezond gazon begint bij het werken aan de bodem.

Voordeel van gazon te beluchten
Voordeel van gazon te beluchten

Tip 1: beluchten
Waar er veel gelopen wordt kan de grond van het gazon een moeilijk bereikbare plaats worden voor de graswortels en het bodemleven. De grond wordt na verloop van tijd zo hard dat ook lucht, water en voedingsstoffen moeilijk tot aan de wortelzone kunnen raken.
Om vaste grond terug los te maken kan je gebruik maken van een machinale beluchter. Maar er bestaan ook veel goedkopere manieren zoals de schoenbeluchters die je aan de schoenen kan binden. De dunne naalden maken kleine doorgangen voor lucht en water in de bodem en wordt het gazon optimaal belucht.

Vilt in het gazon
Vilt in het gazon

Tip 2: Verminderen van vilt
Vilt is een laag van dood gras en wortels die zich hebben opgehoopt gedurende lange tijd. Als deze laag meer dan een halve centimeter wordt zorgt dit voor een blokkering van luchtstroom, water en voedingsstoffen naar de ondergrond. Dit zorgt ervoor dat de graswortels niet goed meer naar beneden groeien en in elkaar verstrengeld beginnen raken.
Een gazon met een groot viltprobleem is vatbaarder voor ziekten en plagen en heeft weinig droogte tolerantie. Dode of kale plekken in het gazon zijn vaak signalen die op een viltprobleem duiden. Het kan ook herkend worden door een sponsachtig gevoel wanneer je over het grasveld loopt.
Alle vilt verwijderen is niet nodig. Een dun laagje beschermd en isoleert de wortelzone.  Indien er een groot viltprobleem is, dan is het wenselijk in stappen te werken om het gazon niet te beschadigen.
Bij een weinig vilt kan dat meestal verholpen worden door stevig te harken. Bij ernstigere problemen kan een verticuteermachine een snellere oplossing zijn.
Gedurende het begin van de herfst is het de beste moment om de vilt uit het gazon te verwijderen.

Maaihoogte is belangrijk voor een mooi gazon
Maaihoogte is belangrijk voor een mooi gazon

Tip 3: Maaihoogte
De wortels van gras groeien ongeveer even diep als het gras hoog is. Om een wortelgestel te verkrijgen die goed de warmte en de droogte kan weerstaan is het belangrijk om niet te kort te maaien. Belangrijk is ook dat de messen van de grasmachine echt scherp zijn, zodat ze het gras mooi afsnijden in plaats van afscheuren. Hoe beter gesneden, hoe sneller het gras zal uitlopen en bijgevolg krijgt u daardoor een dikker gazon. De meeste gazons worden op ongeveer 3 tot 5 cm gemaaid, met deze hoogte heeft het gras nog voldoende groen bladoppervlak op overschot voor zijn fotosynthese. Als men het gras wat hoger laat komen zullen de wortels ook wat dieper in de grond kruipen, waardoor het gras beter bestand is tegen drogere periodes en zal het ook beter de mineralen uit de grond opnemen.
Staat het gras veel hoger? Maai dan liever in enkele dagen het gras tot de gewenste hoogte, want algemeen kan men stellen dat er nooit meer dan een derde van de lengte mag worden afgesneden.

#3024