Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/grasmaaisel_verdelen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 28 februari 2021

Waarheen met je grasmaaisel?

Wat met het grasmaaisel?
Wat met het grasmaaisel?

Waar naartoe met het gras?

Oplossing 1: mulchen

Steeds meer mensen verkiezen hun grasmaaisel in de tuin te houden als mulchmateriaal. Ze strooien het vers gemaaide gras in een dunne laag op de bodem tussen de vaste planten, kruiden en struiken.
Ook tussen groenten is het een goed idee om de bodem bedekt te houden als bescherming tegen het uitdrogen. Vers gemaaid ruikt het gras nog aangenaam en fris. Het laat zich gemakkelijk aanbrengen en als je de dikte van de laag beperkt tot een drietal centimeter, gaat het niet gisten, verzuren of stinken.

Let wel op bij de toepassing van mulch tussen jonge en lage plantjes. Wees voorzichtig, bedek de plantjes niet.
Na enkele dagen zal je misschien toch merken dat het gewas bedekt geraakt is met mulch. Geen nood. Merels die op zoek zijn naar wormen en andere beestjes, hebben het mulchmateriaal gewoon eventjes verspreid.

Mulchen
Mulchen

Na enkele weken is het laagje gras voldoende verteerd om oppervlakkig te worden ondergewerkt (maar dit is enkel nodig als er wat onkruid zou tussen staan) en kan je een nieuw laagje aanbrengen. Wanneer je voor het eerst mulcht met gras, zal de vertering ervan misschien wat meer tijd vergen. Het bodemleven is er onvoldoende op voorbereid. De bedekking door het grasmaaisel en de voedingsstoffen die erin aanwezig zijn, zullen de afbraakorganismen echter snel activeren. Dit kan je zelf gemakkelijk waarnemen door regelmatig eens onder het laagje te gaan neuzen. Je merkt dat er wormen en ook enkele springstaarten en pissebedden opduiken.

De wormen spelen een essentiële rol in de bodem. Ze maken gangen die voor verluchting zorgen. Bij hevige regens zorgen die gangen voor het ontwateren. Tot slot verbeteren ze de kruimeligheid.
Omdat gras zogenaamd ‘groen’ materiaal is en dus gemakkelijker verteert dan ‘bruin’ mulchmateriaal zoals houtsnippers, zullen de wormen er sneller op reageren en zal het ook sneller verteren en voedsel afgeven.

De grond onder het gras verzuurt niet. Je hoeft ook niet voor schimmelvorming te vrezen. De planten in de omgeving zullen dankbaar reageren op het vocht, de aangevoerde voedingstoffen en de verbetering van de bodemstructuur.
En onkruidzaad? Als er bijvoorbeeld straatgras of laag bloeiend onkruid in het gazon zit, kan er wel wat zaad tussen het maaisel zitten. Even oppervlakkig schoffelen alvorens het volgende laagje mulch aan te brengen en het probleem is opgelost.

Ook slakken kunnen wel eens roet in het eten gooien, zeker op natte grond. Mulchen met gras is daarom vooral op droge grond erg aan te raden, als bescherming tegen het uitdrogen van de bodem. Heb je natte kleverige aarde in je tuin, probeer dan toch eens te mulchen in een hoekje van je tuin. Je zal merken dat de structuur en na een tijd ook de afwatering als gevolg van de wormenactiviteit toenemen.

 

Oplossing 2: dan maar de tuindieren?

Eten kippen gras?

Kippen houden er van om in vers gemaaid gras rond te scharrelen.
Kippen houden er van om in vers gemaaid gras rond te scharrelen.

Kippen zijn uitgesproken alleseters. Gekocht kippenvoer bestaat voor een groot deel uit granen en andere zaden. Als de kippen over voldoende loopruimte beschikken, scharrelen ze voortdurend. Ze zijn op zoek naar alles wat ze kunnen vinden aan wormen, pissebedden en andere beestjes. Maar ook groene plantendelen staan op hun menu. Liefst pikken ze het gras rechtstreeks en vers van het grasplantje.
Maar bied je ze een hoeveelheid gemaaid gras aan dan zullen ze zich daar zeker aan tegoed doen. Uiteraard mag je niet verwachten dat je kippen na iedere maaibeurt een paar bakken grasmaaisel verorberen.
Je krijgt trouwens snel de indruk dat de kippen meer plezier vinden in het scharrelen tussen het gras dan in het gras zelf.

Na enkele dagen loont dat scharrelen trouwens wel de moeite. Het bodemleven dat wordt aangetrokken door het grasmaaisel lijkt al snel interessanter dan het maaisel zelf. Zo ontstaat een mini-kringloop van organisch afval, bodemleven en kippen.

Of het grasmaaisel uiteindelijk door kippen en wormen wordt opgegeten en ingewerkt dan wel als een smurrie achterblijft, hangt af van de oppervlakte van je kippenren, van de grondsoort, de levendigheid van je kippen, de beschikbaarheid van ander voedsel enz. Geef de kippen nooit meer dan ze kunnen verwerken. Geef het grasmaaisel onmiddellijk na het maaien aan de kippen.

Grasmaaisel verhit snel en begint te gisten. Het is dan niet meer geschikt voor de kippen. Het is voor de kippen veel aangenamer het gras zelf te kunnen gaan pikken op het gazon, geef ze daartoe regelmatig de gelegenheid. Ze zullen er gelijk een heleboel, mogelijk schadelijke organismen uitpikken. Behalve kippen zijn ook andere neerhofdieren nuttige grasmaaiers. Eenden bijvoorbeeld bieden het voordeel niet in het gras te krabben. Ze laten de grasmat intact.

Bij alle dieren moet je er natuurlijk aan denken dat wat er langs de ene kant ingaat, er langs de andere kant ook weer uit moet.
Dat deel van het gazon waar je vrienden wil ontvangen of kinderen laten spelen zal je voor de dieren moeten afsluiten.
Voor konijnen, cavia’s e.d. is gazonmaaisel niet geschikt

 

Oplossing 3: de auto in !

Voor een groot deel van de Vlamingen is het containerpark de meest vanzelfsprekende plek om het grasmaaisel heen te brengen.
Samen met heel wat anderen sta je dan op zaterdag aan te schuiven om er je zakken en aanhangwagen te lossen in de daartoe voorziene container. Vandaar gaat het op maandag naar de professionele compostinstallatie waar het gemengd wordt met ander tuinafval en omgevormd tot kwaliteitsvolle groencompost. Dit is uiteraard een goede zaak.

Stop je grasmaaisel niet in de gewone huisvuilzak. Dan gaat het naar de verbrandingsoven en verdwijnen de voedingsstoffen en het water waar het gras is uit opgebouwd door de schouw. De inzameling van het grasmaaisel en ander tuinafval, het transport en de verwerking kosten uiteraard geld. Steeds meer gemeenten verhalen die kosten op de aanvoerder van het materiaal, volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Volgens een systeem van gedifferentieerde tarifiëring (Diftar) betaalt iedereen voor de hoeveelheid afval die hij aanvoert.

De huis-aan-huis-ophaling van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) is voor heel wat mensen nog een manier om zich van hun grasmaaisel te ontdoen. Ook hier stappen gemeenten steeds vaker over naar het Diftar-systeem

#3001

Bron: OVAM