Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/grafstuk_maken_graftakhouder


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

Langwerpig grafstuk in graftakhouder

LANGWERPIG GRAFSTUK IN ASPEDISTRABLAD

Oasis heeft steekschuim verwerkt in een grafhouder. Dit maakt dat het stuk zowel goed horizontaal ligt, maar ook gemakkelijk draagt omwille van het handvat er aan.

Dit type houder met steekschuim kun je heel compact vol steken met bloemen, maar je kunt er ook vb Aspedistrablad rond doen en er dan bloemen in verwerken.

Indien je takken langs de zijkanten aanbrengt, verleng je het stuk. Maar de houder laat ook toe heel wijd te werken met bloemen, door lange stelen langs de zijkanten te gebruiken

Waarmee je het stuk kunt maken?

  • Een grafhouder van Oasis steekschuim
  • Een 3-tal grote bloemen vb grote Chrysanten
  • Een aantal kleinere bloemen met een lange stengel, hier Aconitum uit de tuin (Monnikskap)
  • Viburnum tinus als groenvulling, maar je kunt evengoed ander groenmateriaal uit je tuin gebruiken, Hebe, Buxus, Osmanthus, Leucothoë,…
  • 2 hele grote Aspedistrabladeren of 3 smallere.
  • Een snoeischaar
  • Een scherp mes om je bloemen aan te snijden.
  • Enkele (donkere) takken, dat kan van Cotinus (pruikenboom) zijn, van de donkere Cornus alba ‘Kesselringii, Physocarpus opulifolius 'Diabolo' (blaasspirea), hier Prunus ceracifera 'Nigra' gebruikt, of andere takken die je hebt en mooi passen.
  • Eventueel koudlijm of een paar krammen voor het vastzetten van Aspedistrablad.

Hoe ga je te werk?

Leg je grafhouder met het steekschuim in water, tot die volgezogen is.

Knip de stengel van het Aspedistrablad, maar laat er een heel klein stukje stengel aan. Steek dit stukje langs een zijkant van het steekschuim, ga met je blad over het steekschuim, bedek de onderkant en kom dan terug naar de bovenkant, waar je de bladpunt vastzet met een kram, of lijmt indien de bladpunt langs de zijkant eindigt.

Vul het steekschuim langs de open zijkanten met groenvulling (Viburnum tinus of ander groen)

Snij je Aconitum of andere bloemen met stengels van ± 12 cm en steek deze tussen je groenvulling, onderaan beginnend en zo naar boven ± binnen de lijnen van de grafhouder blijvend.


Chrysantentak met uitsteeksel

Snij je 3 Chrysanten (of andere grotere bloemen) scherp en schuin aan, verwijder alles wat te grote gaten in het Aspedistrablad zou maken. (aan sommige soorten Chrysanten zitten echt van die uitsteeksels, die het Aspedistrablad zou schenden.) Verdeel de 3 bloemen tussen de Aconitum op de basis van Aspedistrablad.

Knip een 10-tal mooie zwarte takken van verschillende lengte. Steek deze voorzichtig tussen de Aconitum en Viburnum, er oplettend dat je een harmonieus geheel krijgt. Zo bekom je een smal lang grafstuk.

 

Succes

#1228

Auteur: Nigella

Terug naar boven icoon