Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gezonde_komkommer_calorieen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 13 juni 2021

Komkommers : gezonde groente met weinig calorieën

Komkommer: gezonde groente

Is het tijdens winterse maanden al eens kommer en kwel om wat variatie op het bord te toveren, dan is de zomer de tijd bij uitstek om te genieten van een ongelooflijk rijk en kleurrijk gamma aan groenten en fruit.
Dankzij groenten en -fruit wordt dit seizoen zowat een zintuiglijke ervaring: smaak, kleur, textuur, geur... doen ons de natuur beleven op een wel erg nabije manier.
Neem nu de komkommer. Of beter, neem een komkommer glanzend van kwaliteit. Enig culinair talent is niet vereist om hiermee in een handomdraai een frisse en mooi ogende komkommersalade op tafel te zetten. Altijd smaak. Altijd raak. Fris, gezond, dorstlessend en vezelrijk... laat de zomer maar komen.
Vitaliteit is troef!

Na de losse tomaten en de trostomaten prijkt de komkommer op de derde plaats in de ranking.
Vorig jaar werden niet minder dan 92.5 miljoen komkommers aangevoerd, een groei van 30% in vergelijking met 2009. Ook voor dit jaar wordt een stijging voorspeld van zo'n 20%.

Komkommers: ook de schil is een bron van antioxidanten
Komkommers: ook de schil is een bron van antioxidanten

Komkommers zijn blijvers en zijn verkrijgbaar van februari tot en met oktober, met een hoogtepunt vanaf mei tot augustus. Midden de komkommertijd dus, hoe kan het anders?
De komkommer behoort tot het geslacht Cucumis sativus en is familie van de meloen en courgette. Cucumis sativus is een warmteminnende plant. Bij ons wordt ze onder glas gekweekt. De komkommerplant kan aan één stengel diverse vruchtgroentes dragen. De plant kent een lange geschiedenis en zou al meer dan 3000 jaar geleden gekweekt worden. Wellicht is de komkommer uit Azië afkomstig om dan via Griekenland, West-Europa te bereiken.

Komkommers maken werk van hun uiterlijk: een mooie donkergroene kleur, recht en regelmatig van vorm, stevig en onbeschadigd en zuiver afgesneden met een korte steel. De sortering gebeurt op basis van gewicht en vruchtlengte.

De komkommer zorgt ook voor een gezond zomers gevoel: de groente telt slechts 8 kcal per 100 gram en is dus onmisbaar in elk zomers dieet. Komkommers bevatten veel water en dat is dan aardig meegenomen op warme zomerse dagen die extra aandacht vragen om onze lichamelijke waterhuishouding op punt te houden.
De komkommer is bovendien vezelrijk. Vezels verhogen het verzadigingsgevoel waardoor je minder gaat eten.
Daarnaast bevatten komkommers ook antioxidanten, stoffen de het lichaam helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen. Die laatste spelen dan weer een rol bij het ontstaan van ernstige ziektes zoals kankers. De antioxidanten bij de komkommer bevinden zich vooral in de schil. Daarom volstaat het de komkommer af te spoelen want het is veel te jammer om deze gezonde schil weg te gooien. De komkommerschil is wat gezondheid betreft geen randfenomeen...

Bewaren
Komkommers bewaar je best niet in de koelkast: die temperatuur is te laag en verhindert de verdere rijping van de groente. Een koele plaats is meer aangewezen: een kelder of bergkast waar de temperatuur zo'n 12°C bedraagt. Dek de komkommer af om uitdroging te voorkomen. Op die manier kan een verse komkommer ruim een week bewaard worden.
Leg komkommers niet in de buurt van tomaten, want dan verkleuren ze na een tijdje geel.

Komkommer, een echte beauty
Komkommer zou niet alleen goed zijn voor de innerlijke mens, de groente zou ook een relaxerend vermogen hebben voor de huid. Vaak is komkommer een bestanddeel van beautyproducten gericht op een vette huid. Komkommers zouden de poriën openen en de huid zacht maar doordringend reinigen.
Is komkommer heerlijk dorstlessend op zomerse dagen, dan blijkt komkommer op de huid na zonnebrand - die je natuurlijk te allen tijde dient te vermijden - zeer verzachtend te werken. Je gezicht een paar minuten 'beleggen' met komkommerschijfjes is een veelbeproefd recept voor een ontspannen huid.

Broodje komkommer. Verfrissend recept
Broodje komkommer. Verfrissend recept

Volgens sommige beautybronnen zou het sap van de komkommer ook heilzaam werken tegen ruwe handen.
Kortom: komkommer aan tafel, komkommer na het zonnen, komkommer na het werken in de tuin, ... Komkommer blijft komen.
Maar als je het aan ons vraagt, dan opteren wij eerder voor de komkommer als broodbeleg, als fundament van een zomerse salade of als pittig detail in wokschotel dan als een 'natuurlijk gezichtsbeleg'.
Wat je ook verkiest, iedere consument kan rekenen op een dagelijkse superverse aanvoer van glanzende komkommers en dat de hele zomer lang!

#3003

Bron: Flandria