Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gezonde_keukenkruiden_soorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 april 2021

Verschillende soorten gezonde keukenkruiden

Keukenkruiden houden je gezond

Als we aan keukenkruiden denken, dan zien we allerlei lekkere schotels voor onze geest verschijnen met kruiden die de smaak van de gerechten verbeteren. Wist je dat ook keukenkruiden kunnen werken als een geneesmioddel en dat je soms even moet nadenken voor je een kruid in je gerecht doet.

Peterselie (Petroselium crispum):
Peterselie maakt je gerechten lekker en is meteen ook goed voor de nieren.
Als je enkele takjes peterselie overgiet met kokend water en niet langer dan 5 minuten laat trekken, dan heb je een thee die je spijsvertering op gang helpt als je met een zwaar gevoel in je maag zit.
Koop geen gedroogde peterselie in glazen potjes als de kleur van het kruid meer grijs dan groen is. De waardevolle stoffen van peterselie zijn dan natuurlijk ver te zoeken.
Het best is als je verse peterselie uit je tuin plukt of in de winkel koopt.

peterselie als keukenkruid

Je kan peterslie ook zelf drogen in je oven als je die niet hoger dan 40 graden zet en de ovendeur op een kiertje laat staan. Knip eerst de dikke stelen weg anders duurt het droogproces veel te lang. Doe het droge kruid in een bruine papieren zak. Zo kan je peterselie een heel jaar door gebruiken, ook in de winter. Je nieren zullen je dankbaar zijn. Ook al zitten er veel meer waardevolle stoffen in verse peterselie.
MAAR als je zwanger bent eet je best geen peterselie want dat werkt abortief.

Selderij (Apium graveolens)
Selder voorkomt reuma en jicht want het werkt vochtafdrijvend. Als je regelmatig selder op je menu zet zal je niet vlug last krijgen van niergruis en nierstenen.
Het kruid helpt je ook als je geplaagd zit met waterzucht.
Ook dit kruid kan je drogen en fijnmixen. Als je geen zoutloos dieet moet volgen kan je het kruid mengen onder wat zout. Zo krijg je lekker selderzout om je gerechten op smaak te brengen. Overdrijf niet want teveel zout is niet gezond. Dat weet je!

Marjolein (Marjorana hortensis)
Dit kruid heeft zijn roots in Noord-Afrika. De Afrikanen gebruiken dit plantje om hun zenuwen te versterken.
Marjolein werkt vochtafdrijvend en zorgt dat je darmen niet lui worden.
Marjolein kan je ook gemakkelijk overgieten met koudgeperste olijfolie en 14 dagen laten trekken. Deze olie is lekker om mayonaise of vinegrettes mee te maken.

Tijm (Thymus vulgaris)
Dit kruid moenden onze voorouders ook wel eens het antibioticum van de arme mens. Het kruid heeft inderdaad een bacteriedodende werking. Als je regelmatig tijm eet wordt je veel minder vlug ziek. Als je tijm droogt op een luchtige donkere zolder, kan je het kruid het hele jaar door gebruiken. Pluk de tijm juist voor hij bloeit, dan is hij het meest waardevol.

Rozemarijn (Rosmarinus officinales)
Rozemarijn werkt gunstig op de zenuwen van de bloedvaten en vooral op de zenuwen van het hart.
Van rozemarijn kan je een goed harttonicum maken. Neem een fles rode oude wijn en doe er enkele verse takjes rozemarijn bij. Deze wijn is goed voor een te lage bloeddruk. Ook bleke, zwakke of niet meer zo vitale bejaarden hebben alle baat bij deze drank. Als je ziek bent geweest brengt deze wijn je vlugger op krachten. Je moet je natuurlijk geen stuk in je oor drinken want dan heb je weer andere kruiden nodig.


Rozemarijn
Rosmarinus officinalis

Lavas (Levisticum officinale)
Lavas laat vaak een glimlach op de gezichten verschijnen. De meesten weten wel dat dit kruid niet enkel zorgt voor pittige gerechten. Mannen schijnen er alle baat bij te hebben om hun mannelijkheid wat bij te werken, zegt het verhaal.
Daarbuiten werkt lavas ook licht vochtafdrijvend.
Lavas wekt de eetlust op en voorkomt een winderig gevoel. Lavas zorgt er namelijk voor dat de gistingsprocessen in de darmen rustig verlopen.
Als je lavas droogt op een donkere, luchtige, warme plek, dan kan je het kruid malen en in een potje in de keukenkast zetten. Handig toch om dat potje bij te halen om je gerechten even op te smukken met dit kruid. Je kan er zelfs wat zout bij doen om er "kruidenzout" van te maken.


Lavas of maggikruid

Ui (Allium cepa)
Als je een uitje rauw over de sla snippert heb je niet alleen een lekker slaatje maar de ui werkt ook nog licht vochtafdrijvend.
Ui zit daarbovenop vol met vitamine C en dat voorkomt dan weer nare winterkwalen.
Mijn zonen kijken nog altijd eens bedenkelijk als ik een gesnipperde ui naast mijn nachtkastje zet om mijn verkoudheid wat te verzachten. Maar ik voel dat het werkt.
Als je last hebt van hoofdpijn, oor-of oogontsteking of tandpijn kan je de pijn verminderen door een ui gesnipperd in een oud washandje te doen en in je nek te leggen. Je doet er een sjaal rond en je merkt dat de pijn in de meeste gevallen vermindert of volledig verdwijnt.
Sommige mensen binden een washandje met gesnipperde ui onder hun voeten als ze last hebben van koorts.
Als je last hebt van roos of haaruitval kan ook hier weer de ui bovenhalen want vaak heb je dan tekort aan zwavelhoudende olie en die zit in ui.
Ui is een zeer waardevol gewas maar kan ook voor problemen zorgen. Als je vlug last hebt van gistingsprocessen en darmgassen kan ui een stok in de wielen steken.
Maar dan zijn er weer andere kruiden die een handje toesteken.

Kummel, anijs, koreander, venkel en dille
Dit groepje hoort bij de "verwarmende" zaadkruiden. Ze helpen onze maag en darmen. Ze helpen winderigheid en darmkrampen voorkomen.
Daarom is het goed om baby's die last hebben van hun darmen wat thee te geven van deze kruiden.
Vooral dille helpt niet alleen de baby maar ook de moeder als die niet voldoende melk op het menu van het hongerig kleintje kan zetten.
Als je verkouden bent helpen deze plantjes om deze vervelende kwaal te lijf te gaan.

#1759

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be