Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gezond_met_champignons

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 4 december 2020

Gezond met champignons

Enkel champignons van de beste kwaliteit vinden nog hun weg naar de versmarkt. De huidige marktsituatie weten de Vlaamse champignontelers om te buigen in een uitdaging. Ze onderscheiden zich door kwaliteit! De familiale bedrijven bezitten hiervoor de kennis en de kunde. Voor de consument blijven de belangrijkste redenen om voor inlands te kiezen: betere kwaliteit en betere smaak.

champignons

Godenvoedsel voor Azteken
De Romeinen hadden wilde paddenstoelen al op de menukaart staan, voor de nog oudere Azteken was het godenvoedsel, en in Egypte een exclusief hapje voor de farao’s. Over de teelt van paddenstoelen zijn er verhalen uit Azië die stammen uit de vroege middeleeuwen.

In Europa is de witte champignon de eerste, gekweekte paddenstoel. Dat begon met een Franse meloenteler die halverwege de 17e eeuw witte champignons op het mestafval van zijn meloenenteelt ontdekt. De naam was snel gevonden: champignon de Paris. Eerst geteeld in de koele en vochtige catacomben van Parijs, ideaal voor paddenstoelen, later in natuurlijke grotten. Zo wint de champignon steeds meer terrein. 

In het begin van de 19e eeuw maken ook onze contreien kennis met het witte bolletje. Na 1900 groeit de productie gestadig, aanvankelijk in Limburgse mergelgrotten. In de jaren 60 verschuift de teelt richting West-Vlaanderen.

Duurzame en schone teelt
teelt van champignonsDe klassieke, witte champignon is de populairste en meest gekweekte eetbare paddenstoel. Eigenlijk zijn champignons vruchten van een veel groter gewas dat onder de grond groeit, een schimmel. Het substraat, dit is de compost waarop champignons geteeld worden, is hun ideale bedje waar alles inzit wat ze nodig hebben: propere, organische materialen. 

De champignonteelt is van nature al een milieuvriendelijke teelt. De gemakkelijk te kweken witte paddenstoel groeit onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden. Omdat champignontelers zeer hygiënisch en geordend werken, is er tijdens de groei van de paddenstoelen geen bestrijdingsmiddel nodig. 

Zorgvuldig plukken
Bij de champignontelers groeien de champignons in speciale, donkere kweekruimtes (cellen). In deze cellen is het altijd de geschikte ‘groeiperiode’, zodat de consument het hele jaar door van verse champignons kan genieten. Elke cel heeft een cyclus van vijf weken van het vullen van de bedden met compost tot de laatste oogst. Elke dag worden de grootste champignons geoogst. Zo krijgen de kleinere ruimte om verder te groeien. 

Het plukken zelf gebeurt met de hand. Dit is erg arbeidsintensief, maar is de beste garantie om de champignons onbeschadigd en zonder restjes aarde van hun bedjes te halen. Zo komen er geen bruine plekjes op de mooie, witte champignons. 

De plukkers sorteren de champignons meteen op kwaliteit, gewicht en grootte en leggen ze in de bekende blauwe bakjes. De dikke, vlezige, witte hoed van de champignon kan een doorsnede van 10 cm bereiken. Ook de steel die 2 tot 5 cm lang wordt, is wit.  Champignons worden ingedeeld volgens kwaliteit en diameter van de hoed.
De hoed is fijn, middel of reuze. Champignons worden standaard in blauwe, lage EPS-kisten verpakt. Elke gewenste verpakking is echter mogelijk.

  • Fijn: 20 – 45mm in punnets van 250 g; 6 x 250g potjes in multikist
  • Middelgroot: 35 – 60 mm in punnets van 500 g; 4 x 400g, potjes in multikist
  • Reuzen: 55 – 110 mm in punnets van 500 g of los verpakt per 2 kg in multikist

Om de kwaliteit en de versheid te garanderen, worden de champignons direct na de pluk koel bewaard bij een temperatuur tussen 0 en 4ºC en een luchtvochtigheidsgraad van ±95%. Ook tijdens het transport worden deze omstandigheden constant gehouden. Zo komen de champignons op hun best aan op hun bestemming.

Delicaat product
gesneden champignonsDoor hun exclusief uitzicht garanderen champignons een exclusief uitzicht en een mooie presentatie in de groenterayon. 

Perfect in slaatjes
Champignons worden best droog schoongemaakt door ze met een borsteltje of vochtig keukenpapier schoon te vegen. Te lang in het water laten liggen, komt de goede smaak niet ten goede. Ze lenen zich voor zowel koude als warme bereidingen en zijn snel en gemakkelijk te bereiden. In de winter luisteren ze met hun smaak en aroma winterse stoofpotjes op, maar ze komen ook perfect tot hun recht in frisse slaatjes. Citroensap houdt champignons mooi wit. Grotere champignons zijn ideaal om op te vullen. Champignons uit de winkel bewaar je best in de originele verpakking in de koelkast. In een papieren zak of vochtige doek gewikkeld bewaren ze een week.

Waarom champignons gezond zijn:

  • Ze brengen weinig calorieën aan, want bestaan voor ongeveer 90 % uit water
  • Bevatten veel mineralen en sporenelementen (kalium en fosfor).
  • Zijn rijk aan vezels en een goede bron van vitaminen.

Wisselende marktbehoeften
De internationale concurrentie zet heel wat druk op de afzet van champignons. Er doen zich duidelijk verschuivingen voor op de exportmarkt. De moeilijke marktsituatie die hieruit voortvloeit, weten de Vlaamse champignontelers om te buigen in een uitdaging. Dankzij hun extra inspanningen onderscheiden ze zich door de kwaliteit. De familiale bedrijven bezitten hiervoor de kennis en de kunde. 

Telers willen ook inspelen op de voortdurend veranderende marktbehoeften. Onze multiculturele wereld heeft nieuwe paddenstoelen in onze keuken geïntroduceerd, zoals reuzenchampignons, kastanjepaddenstoelen (licht- of donkerbruin), oesterzwammen, shii-take en pied bleu. Ook de horeca en de toprestaurants maken graag gebruik van deze exclusieve soorten. 

#5053

Bron: Flandria