Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gezond_fastfood

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 27 september 2020

Hamburger, pizza en pitta zelf maken met veel groenten

Geef fastfood een groentekuur

 

Hamburger, pizza en pitta zijn de klassiekers onder de Belgische fastfood gerechten. Gebrek aan tijd en gemakzucht maken hen populair. Maar echt goed voor onze gezondheid zijn ze niet. Fastfood maaltijden hebben immers doorgaans meer calorieën, zout en vet. Ze ontberen ook belangrijke vitamines en mineralen. Over het algemeen bevatten deze gerechten ook weinig of geen groenten. Een schijfje tomaat en een augurkje op een hamburger of een laagje tomatensaus op een pizza kun je bezwaarlijk een fatsoenlijke hoeveelheid groenten noemen.

Je kan ze dus beter zelf maken! In de winkel vind je hamburger- en pittabroodjes en de deegbodems om zelf aan de slag te gaan. Je hebt enkel nog groenten nodig en vlees of vis om er een gezonde maaltijd van te maken. We maken er enkele echte fastfood gerechten mee die in een mum van tijd klaar zijn.

gezonde fastfoodPitta. Door het vette varkens- of lamsvlees en de rijke sausjes zijn pitta’s regelrechte caloriebommen. We kunnen ze ook magerder maken door het vlees weg te laten of te vervangen door reepjes kip, kalkoen of mager varkensvlees. De rijke sausen kunnen we gezonder maken door een sausje op basis van yoghurt met 2 geperste teentjes knoflook te gebruiken, of een saus op basis van geprakte avocado gemengd met limoensap, geperst knoflook en een fijngesneden chilipepertje.

Door het pittabroodje grotendeels met groenten te vullen, wordt het ook al een stuk minder calorierijk. Het aanbod groenten om te gebruiken is zeer uitgebreid: verschillende soorten sla, krokante snippers paprika, wortel, witloof en komkommer. Verder ook geblancheerde courgette, broccoli en wortel en geroosterde aubergine, oesterzwammen, courgette en stukjes tomaat.  

 

Pitta met gewokte groenten en kip
Voor 6 pitta’s

  • 1 rode Flandria-paprika, in reepjes gesneden
  • 1 gele Flandria-paprika in reepjes gesneden
  • 1 Flandria-broccoli in fijne stukjes gesneden
  • 250 g Flandria-prinsessenboontjes, in stukjes gesneden
  • 4 eetlepels arachideolie
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 kippenborst in reepjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Gemengde sla: rode en groene Flandria-eikenbladsla in fijne reepjes gesneden
  • 2 dl yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 6 pittabroodjes

Hamburgers. Je kunt hamburgers gezonder maken door mager vlees te gebruiken. Kies mager rundgehakt of kip- of kalkoengehakt van het borstvlees.

Vervang de calorierijke sauzen door groentesauzen of tapenade die je kant-en-klaar in de winkel vindt.

Bak de hamburger in arachideolie en dep het vet eraf na het bakken. Bak hem eerst aan beide kanten aan op hoge temperatuur en bak hem dan verder op lage temperatuur.

Beleg hem met groenten zoals schijfjes tomaat en komkommer, fijngesnipperde sla, geraspte ui, spinazieblaadjes, veldsla of diverse scheutjes.

 

Groenteburger met yoghurtdressing
Voor 4 personen:

  • 1 Flandria-wortel, fijn geraspt
  • 1 Flandria-courgette, fijn geraspt
  • 8 blaadjes lollo bionda van Flandria
  • 4 schijfjes Flandria-tomaat (Kumato)
  • 400 g mager rundvlees
  • 1 groene appel, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 4 hamburgerbroodjes

Voor de dressing

  • 1 dl yoghurt
  • 2 eetlepels mosterd

Meng rundvlees, wortelen, courgette, appel, sjalot, peterselie en het ei en vorm er 4 hamburgers mee.

Verhit de arachideolie in een pan en bak er de hamburgers in. Eerst even aanbakken op hoge temperatuur en vervolgens op lage temperatuur, 5 tot 6 minuten aan elke kant.

Toast ondertussen de broodjes in de broodrooster.

Maak de yoghurtdressing door de yoghurt en de mosterd te mengen.

Leg een blaadje salade op de helft van een broodje. Leg er de hamburger op. Leg er een schijfje tomaat op, een blaadje salade en lepel er wat dressing over.

 

Pizza. Het kan vreemd lijken dat pizza geen goede reputatie heeft met ingrediënten als tomaat, uien, mozzarella en brooddeeg. Het zijn echter de extraatjes zoals teveel olijfolie, ham, pepperoni, rundgehakt en de extra kaas die een pizza zeer calorierijk maken en het zout- en vetgehalte doen stijgen.

Hoe kan ik dat aanpassen? Halveer de hoeveelheid vlees of kaas, of laat het helemaal weg. Beleg je pizza met fijngesneden groenten zoals broccoli, bloemkool, witloof, paprika’s, courgette, kerstomaten, uien, champignons of in schijfjes gesneden asperges. Geef er extra smaak aan door er verse kruiden aan toe te voegen zoals peterselie, basilicum, koriander, rozemarijn of tijm en fijngesneden lente-ui.

Vervang rundgehakt met fijne reepjes kip, kalkoen of varkensvlees die je even aanbakt in de pan.

Vervang Gruyère of Emmentalerkaas door magere mozzarella.

 

Groentepizza

Voor 4 personen

  • 2 stronkjes Flandria-broccoli
  • 1 gele Flandria-paprika
  • 16 Flandria-kerstomaatjes
  • 4 kant-en-klare pizzabodems
  • 2 blikjes tomatensaus met basilicum
  • 4 bolletjes magere mozzarella
  • Olijfolie
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 1 dl yoghurt
  • 1 eetlepel fijn geraspte citroenschilletjes

Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg de pizzabodems met de tomatensaus. Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Snijd de paprika in vier. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Halveer de kerstomaatjes. Snijd de mozzarella in schijfjes. Beleg de pizzabodems met de groenten. Verdeel de schijfjes mozzarella over de pizza’s. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met de Provençaalse kruiden. Bak de pizza’s in de warme oven gedurende 15 minuten.
Meng ondertussen de yoghurt met de fijn geraspte citroenschilletjes. Besprenkel daar tot slot de pizza’s mee.

Smakelijk.

#1420

Bron: Flandria