Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gezond_eten_groenten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 25 augustus 2019

Les Fysica: Voedingsdichtheid als gezonde eenheid

Les Fysica: Voedingsdichtheid als gezonde eenheid

Steeds meer wordt het belang van een goede voeding, van jongs af aan, naar waarde geschat. In dat kader wordt het begrip ‘voedingsdichtheid’ een sturende eenheid. Met voedingsdichtheid wordt het gehalte aan micronutriënten bedoeld die onontbeerlijk zijn voor onze gezondheid, in verhouding tot de hoeveelheid calorieën. Micronutriënten zijn o.a. mineralen, vitamines, spoorelementen, vezels…
Hoe meer micronutriënten en hoe minder calorieën een voedingsmiddel bevat, hoe hoger de voedingsdichtheid is.
Meer bekend is de energiedichtheid van een voedingsmiddel. Die geeft weer wat de hoeveelheid calorieën is per honderd gram.
En soms kom je tot vreemde vaststellingen.
Zo komen 5 schijfjes chips overeen met 200 gr spinazie als het gaat om de energetische waarde. Maar qua voedingsdichtheid liggen deze chips lichtjaren ver van de lekkere gezonde spinazie.
Als je dan weet dat obesitas en diabetes de kwalen zijn die onze samenleving ‘verzieken’… tja, dan is de conclusie duidelijk.
Groenten en fruit zijn de oplossing.
Groenten en fruit bieden elk seizoen, jaar in jaar uit, een fantastisch kwalitatief gamma qua smaak, voedingsdichtheid en energiezachtheid. Een hartverwarmende troef om elke dag thuis, op het werk of op school, een snack of –maaltijd op tafel te zetten. Genieten à la gezond en zonder dikmakers.
Lekker van bij ons.
Gezond van bij ons. Dag in dag uit. Jaar in jaar uit.


Meergranen broodjes met kip en gegrilde groenten
Voor 4 broodjes:

  • 4 meergranen broodjes
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 potje groene pesto (kant-en-klaar uit de winkel)
  • 8 blaadjes lollo rossa, fijngesnipperd
  • 1 kippenborst, gebakken en in fijne reepjes gesneden

Zet de oven op grillstand. Leg de twee paprika's in de oven en laat ze roosteren tot hun schil bijna zwart geblakerd is. Haal ze uit de oven en laat ze een kwartier afkoelen. Verwijder dan de schil. Snijd de paprika's middendoor, verwijder de zaadlijsten, en snijd ze vervolgens in vier.
Bestrijk de broodjes met de groene pesto. Verdeel er de in reepjes gesneden kippenfilet over, wat groene en rode paprika en de fijngesnipperde lollo rossa.
Verpak de broodjes.
Tip: Je kunt meer paprika's in de oven roosteren. Verwijder de schil, leg ze in een langwerpige doos die goed kan afgesloten worden en giet er olijfolie over tot ze net onderstaan. Bewaar ze tot een week in de koelkast. Je kunt deze paprika's verder verwerken in slaatjes of als borrelhapje geven.


Zalmbroodjes met mierikswortel
Voor 4 broodjes:

  • 4 meergranen broodjes
  • 1 eetlepel mierikswortelpasta (kant-en-klaar)
  • 20 cl magere zure room
  • 2 takjes dille, fijngesnipperd
  • Versgemalen peper
  • 50 g veldsla
  • 4 sneetjes gerookte zalm

Meng de mierikswortelpasta en de fijngesnipperde dille onder de magere zure room. Kruid met de peper.
Beleg elk broodje met een sneetje gerookte zalm. Strijk er het roommengsel over uit en beleg met de veldsla.
Verpak de broodjes.

#2642

Bron: Flandria