Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gevaren_voedertafel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 25 oktober 2021

Gevaren rond de voedertafel.

Het samenbrengen of het lokken van grote groepen vogels rond een voederplaats kan ook gevaren met zich meebrengen. De sperwer (Accipiter nisus) jaagt hoofdzakelijk in het bos maar tijdens de winter zal deze prachtige elegante roofvogel zijn kans niet laten liggen om een zangvogel van de voedertafel weg te plukken. Gun de sperwer zijn prooi want ook roofvogels hebben hun dagelijkse portie voeding nodig, en zeker tijdens de koude wintermaanden.

Onaangename concurrentie aan de voedertafel kan ook tot problemen leiden. Grotere gulzige vogelsoorten zoals de gaai (Garullus glandarius), de kauw (Corvus monedula) of de ekster (Pica pica) roven de voedertafel in geen tijd leeg en gaan zelfs aan de haal met volledige voederbollen en netjes. Om dit te voorkomen kan je een grondvoederkooi plaatsen, die de voederplaats afdekt, zodat enkel de kleine soorten (mezen, mussen, vinken,...) het vogelvoer kunnen bereiken.

voederkooi voor kleine tuinvogels
De voederkooi biedt kleine vogels bescherming tegen roofvogels en ook de grotere vogels kunnen niet aan het vogelvoer.

Er bestaan ook tal van voedersystemen die voorzien zijn van een draadkooi die enkel kleine tuinvogels toegang biedt tot het voeder. Deze voederkooi beschermt het voeder niet alleen tegen grote vogels maar ook tegen gulzige eekhoorns en de kleine vogels op hun beurt zijn gedeeltelijk beschermd tegen aanvallen van roofvogels of katten.

Een kat kan je beter een belletje aanbinden zodat tuinvogels worden verwittigd als onze huiskat voedertafel besluipt. Terwijl de sperwer wordt toegejuicht moeten we vogelsterfte door gedomesticeerde katten zoveel mogelijk proberen vermijden. Zij krijgen immers genoeg te eten en jagen niet om te overleven. Plaats voedertafels in ieder geval hoog genoeg en ver genoeg van bomen, tuinmeubelen of andere objecten die voor de kat een hulpmiddel vormen om gemakkelijk bij de voederplaats te komen. Bij een te grote aanwezigheid van wilde katten kan je beroep doen op de plaatselijke dienst van de desbetreffende gemeente, verwilderde katten zijn in vele gemeenten nog steeds een heel groot probleem. Verder moeten we beroep doen op het goede instinct van onze gevederde vrienden. Ze moeten immers fit en alert blijven zodat ze de indringende vijand steeds weer te slim af zijn.Voor hen kan je dan weer een afzonderlijke voederbak in de boom hangen waar enkel zij het voeder kunnen bereiken. Vergeet ook de gaai de kauw en de ekster niet dus zorg ervoor dat ook zij wat extra krijgen tijdens de winter. Strooi dus ook wat voer rond de voederkooi of op een tweede voedertafel. Vetbollen kan je in beschermde kokers of vetbollenautomaat ophangen zodat ze enkel kunnen worden aangepikt in de plaats van volledig te worden weg geroofd.

Voederplaatsen mogen geen stortplaatsen worden voor etensresten en afval. Houd de omgeving rond de voedertafel zo proper mogelijk. Oude etensresten of vochtige voederzaden moeten op tijd worden weggegooid en vervangen. Probeer ook opstapelingen van uitwerpselen te vermijden, dit kan je doen door de voedertafel geregeld te verplaatsen. Ook voedersilo's en eet- en drinkschalen dienen af en toe eens proper gemaakt te worden. Kunststof of inox voederschalen of silo's zijn uiteraard makkelijker proper te houden dan de houten modelletjes. Zij zijn dikwijls een mooie mix van hygiëne, functionaliteit en design.
Hoe meer opstapeling van oude resten, hoe meer ook ongewenste knaagdieren zoals muizen en ratten zich rond de voedertafel zullen begeven. Gebruik om hygiënische redenen plastiek handschoenen om de voedertafel te reinigen.

#3680

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p