Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gerechten_met_paprika

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 21 juli 2019

Recepten met paprika

Opvallend veelzijdig, zo zou je de paprika kunnen omschrijven. Opvallend door zijn prachtige kleuren die aan gerechten meteen een zuiderse en zomerse toets geven. Veelzijdig omdat de vrucht een allrounder is in de keuken: van koud in slaatjes, over lekker opgevuld tot gekonfijt of gegrild in tal van mediterrane gerechten.

weetjes over paprika'sKleurenpalet
Paprika's zijn de milde neefjes van de pikante pepers. Net als de tomaat en de aardappel komen ze oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.  Zijn paprika's er in allerlei kleuren, ze beginnen allemaal als groentjes en zijn ook allemaal eetbaar. In totaliteit zijn er negen kleuren paprika's, maar er worden er maar vier op grote schaal geteeld: rood, geel, groen en oranje.

Blok of punt
Qua vorm zijn er twee soorten paprika's: de blokpaprika en de puntpaprika. De blokpaprika is er in groen, rood, geel, oranje en zelfs paars. Van de oranjevariëteit wordt in Hongarije het fameuze paprikapoeder gemaakt. Puntpaprika's zijn langwerpig (tot 20 cm) en eindigen in een punt. Oorspronkelijk komen ze uit Turkije, maar ze worden in het hele middellandse zeegebied geteeld. Ze zijn zoeter van smaak en daardoor heel geschikt om rauw te eten.

Kopen
Wat ook de kleur is, paprika's moeten mooi glanzen als je ze koopt en stevig aanvoelen. Een paprika met een velletje dat begint te rimpelen en slapjes aanvoelt, is reeds een hele poos geplukt.

Bewaren
Zuiderse groenten, dus 'zuiderse' bewaartemperaturen en dat betekent niet lager dan 10 °C. Bij te lage temperaturen gaan paprika's heel snel rotten. Onder goede omstandigheden zijn ze tot twee weken na oogstdaum houdbaar.

Smaak
Gele en oranje paprika's zijn zacht van smaak, de rode is fruitig en de groene - onrijpe - heeft de scherpste smaak. Gele en oranje zjn lekker rauw, rode en groene verwerk je beter.

Allrounder in de keuken
Paprika's zijn bijzonder veelzijdig in de keuken. Je kan ze rauw eten, verwerkt in slaatjes. Verwijder wel altijd de zaadlijst en - omdat ze soms maaglast kunnen veroorzaken - haal je er best ook de schil. Dit kan door ze te blakeren in de oven , of - zeker als je ze rauw wil gebruiken - te schillen met een dunschiller.

Gevulde kleine paprika's (6 stuks)

Gevulde kleine paprika'sIngrediënten:

  • 2 rode paprikaatjes
  • 2 gele paprikaatjes
  • 2 groene paprikaatjes
  • groentebouillon (van 1/2 blokje)
  • 1 kleine sjalot, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 300 g gehakt (naar keuze)
  • olijfolie
  • 1/2 el paprikapoeder
  • 1 el tomatenketchup
  • 50 g rijst, gekookt en goed droog
  • parmezaanse kaas

Bereiding:

Snijd de kapjes van de paprika's en hol ze uit. Hak de kapjes fijn. 
Blancheer de paprikaatjes kort in kokende bouillon. Neem uit en laat goed uitlekken.
Fruit de sjalot en de knoflook aan in een scheutje olijfolie. Doe er het fijngehakte paprikavlees bij en laat even meebakken. Voeg het gehakt toe en bak het al omroerend rul. Doe er de paprikapoeder en ketchup bij, roer goed door en laat even meestoven. Voeg de rijst en de parmezaanse kaas toe, schep goed om en vul de paprikaatjes met het mengsel. Bestrooi met wat parmezaanse kaas en laat onder de ovengrill korsten. Serveer onmiddellijk.

Recept voor Ratatouille (4 pers.)

Recept voor RatatouilleIngrediënten:

  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 aubergine, in blokjes gesneden
  • 1/2 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1/2 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 3 wortels, geschraapt en in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 dl passata
  • 6 ansjovisjes op olie, uitgelekt
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje oregano
  • olijfolie

Bereiding:

Stoom de groenten beetgaar.
Stoof de ui in een scheutje olijfolie. Doe er de passata, ansjovisjes en knoflook bij en laat even stoven. Voeg groenten en kruiden toe en laat ca. 15 minuten op een zacht vuurtje sudderen. De groenten moeten beetgaar blijven. Maak de ratatouille een dag vooraf zodat de smaken zich mooi kunnen mengen. Het lekkerst op kamertemperatuur als sidedish bij gegrild lams- en varkensvlees of als gerecht op zich met brood.

#4450

Bron: Lava