Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gerechten_met_aardappels

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 16 juli 2019

Wat te doen met aardappels? Recepten met aardappels !

Ovenschotel met aardappelen, prei en pladijs

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g pladijsfilet 
  • 100 g amandelschilfers 
  • 200 g aardappelen 
  • 2 preien 
  • 2 tomaten 
  • 1 botje bieslook 
  • olijfolie 
  • grof zeezout 
  • peper 

    Voor het beslag
  • 2 eierdooiers 
  • 1 dl melk 
  • 1 dl room 
  • 125 g abdijkaas 
  • peper en zout

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en bak ze kort aan in olijfolie. Kruid met peper en grof zeezout. 
Was de preien en snijd ze in kleine stukjes. Stoof ook de prei glazig in olijfolie gekruid met peper en zout. 
Kruid de visfilets met peper en zout en wentel ze door de gebroken amandelen. Bak de gepaneerde visfilets goudbruin in olijfolie. De vis moet niet gaar zijn. 
Pel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de bieslook en doe dit met de tomaatjes bij de prei. 
Maak laagjes van de aardappelen, de prei en de vis in een ingevette ovenschotel. Maak een beslag van de eierdooiers, de room, de melk en de gemalen abdijkaas. Kruid met peper en zout en giet dit over de bereiding. 
Bak het gerecht 25 minuten in een oven op 170°C tot de eieren mooi gestold zijn. 


Tortilla van witloof en aardappel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 stronken witloof
  • 4 eieren
  • 200 ml olijfolie
  • Zout
  • 2 aardappelen in fijne schijfjes gesneden

Bereidingswijze

Was het witloof en neem de witloofbladeren van de harde kern.
Snijd de blaadjes in reepjes.
Verhit de olie in een bakpan.
Voeg het witloof en de aardappelschijfjes toe.
Laat bakken op een zacht vuur, ongeveer een twintigtal minuten tot ze goudbruin zijn.
Meng de losgeslagen eieren met een beetje zout.
Voeg de eieren toe en maak hier een mooie, ronde omelet van.
Bak bruin aan beiden kanten op een laag vuurtje gedurende ongeveer 10 minuten per zijde.


Gevulde aardappel met Noordzeegarnalen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 aardappelen
  • 100 g grijze garnalen
  • 2 sjalotten
  • 100 ml witte wijn
  • 500 ml room
  • bieslook
  • 50 g kaas (gemalen)
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • citroen

Bereidingswijze

Kook de gewassen aardappelen gaar in gezouten water. Haal de aardappelen uit het kookvocht en hol ze uit. Bewaar de pulp. Snipper de sjalotten en doe ze in een kookpan met de wijn. Breng aan de kook en laat tot een derde inkoken. Doe er 100 ml room bij en laat verder garen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Plet de aardappelpulp met een vork en doe er nog 200 ml room en de sjalotten bij. Snipper de bieslook en doe ook die met de kaas en de garnalen 
bij de aardappelpuree. Meng goed door. Vul de aardappelen terug op en warm ze 15 minuten door in een oven op 170°C.

Voor de zure room  
Klop 200 ml room op met het sap van een halve citroen, peper en zout. Serveer de aardappel met een frisse salade en de zure room.

#4041

Bron: Flandria