Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gerbera_captiva_snijbloem

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 juli 2021

Gerbera Captiva is grootbloemig en houdt tot 2 weken na de oogst

Gerbera Captiva
 


Tijdens de laatste Gerbera relatiedag van FloraHolland werd ‘Captiva’ uitgeroepen tot beste Gerberanoviteit van 2008. De bevestiging van een geslaagde marktintroductie.

Uit een aanbod van circa tachtig Gerbera-variëteiten wees een vijftiental exporteurs ‘Captiva’ als winnaar aan in de categorie ‘grootbloemig’. Begrijpelijk, want met zijn heldergele kleur heeft deze bloem een frisse uitstraling. En de uniforme diameter zorgt voor een gelijkmatig voorkomen. Dankzij de stevige steel is het product gemakkelijk te verwerken in allerhande boeketten en bloemstukken. Een waardevolle aanvulling op het huidige assortiment, oordeelde men.

Gerbera ‘Captiva’ is sinds augustus 2008 op de markt en viel direct al op door zijn goede houdbaarheid; tot ruim twee weken na de oogst!

Familie
Gerbera behoort tot de familie van de Asteraceae.De eerste gerbera's kwamen vanuit Zuid-Afrika in 1887 in het Verenigd Koninkrijk in cultuur. Later verplaatste het veredelingswerk zich naar de Franse Rivièra; na 1950 ging Nederland de toon aangeven. De kruisingsouders zijn inheems in Zuid-Afrika, o.a. in Transvaal en in de Kaapprovincie. Na 1975 is de productie van gerbera's explosief toegenomen. Dit is te danken aan het vermeerderen d.m.v. weefselkweek, goede veredeling en effectieve ziektebestrijders. Gerbera is jaarrond verkrijgbaar met een piek in het voorjaar. De laatste jaren is hard gewerkt aan de kwaliteit van gerbera's, onder meer door belichting. Voordelen zijn een langer vaasleven, langere lengtes, grotere diameters en intensere kleuren. Maar de handel vindt vooral de ruimere beschikbaarheid een pre.

Soorten
Het Gerbera-assortiment is zeer omvangrijk; zowel in de diepte als in de breedte. De ontwikkeling van rassen met een goede houdbaarheid heeft de populariteit bij de consument sterk doen toenemen. Het assortiment werd voorheen ingedeeld naar bloemtype: enkelbloemig, dubbelbloemig en zwart hart-type. Tegenwoordig wordt het assortiment ingedeeld in grootbloemige en kleinbloemige typen (minigerbera’s of germini’s). Als de diameter op het smalste punt kleiner is dan 9,5 centimeter zal deze worden ingedeeld bij de minigerbera's.

Verzorgingstips

 • Gebruik schone vazen en schoon water.

 • Als er alleen gerbera's in de vaas staan kan wat bleekwater worden toegevoegd (3 druppels per liter water). Bij een gemengd boeket snijbloemenvoedsel gebruiken.

 • Gerbera's groeien altijd omhoog; houd hier rekening mee bij de schikking van de vaas of bloemstuk.

 • Gerbera's hebben maar een klein laagje water nodig. Als het waterniveau te hoog is, dan kruipt het water snel langs de steel omhoog en zal de stengel bij de vaasrand afsterven.

 • Voeg om de twee dagen drie druppels bleekwater aan het vaaswater toe bij verversen van het water.

 • Als gerbera's slap gaan hangen, haal ze dan uit de vaas, snijd een stuk van de stengel af (deze moet van binnen wit zijn, niet bruin) en zet de gerbera’s opnieuw in de vaas. Deze kunnen zich dan volzuigen en zullen weer rechtop blijven staan.

 • Snijd de gerbera af met een scherp mes in plaats van een knipschaar. De gerbera heeft een vrij zachte steel. Ook de wanden van de vaatbundels zijn vrij zacht, waardoor ze bij het afknippen met een snoeischaar snel beschadigen.

 • Zet gerbera's niet boven de radiator of in felle zon. Vermijd ook tocht.

 • Gerbera is gevoelig voor ethyleen. Dit komt vrij bij rijpend fruit en uitlaatgassen.

Top 15 Gerbera’s grootbloemig

 1. 'Optima'
 2. 'Red Explosion'
 3. 'Serena'
 4. Classic Fabio Orange
 5. 'Ruby Red'
 6. Dino
 7. 'Bellezza'
 8. 'Heatwave'
 9. Pink Fantasy
 10. 'Candela'
 11. 'Ecco'
 12. Classic Fabio
 13. Classic Fabio Gold
 14. 'Mexx'
 15. 'Pinky Eye'

Verklaring van de naam
Een zekere Jameson ontdekte het subtropische gewas in Transvaal. Overigens was er al in 1737 een gerberasoort gevonden door Gronovius. Deze eerste ontdekker was botanist in Leiden en noemde de plant naar zijn collega Gerber uit Jutland (Denemarken).

Belangrijkste kleuren
De bloem is in alle denkbare kleuren leverbaar. Inmiddels zijn er ook geverfde soorten verkrijgbaar. Gevlamde en blauwe gerbera’s zijn vooral populair in Engeland en Frankrijk. Verwacht wordt dat deze ook in Zuid-Europese landen kunnen aanslaan.

Bekend van speciale dag(en)
31 mei: "No Smoking Day". Een aantal jaren geleden begon de niet-rokers stichting in Scandinavië met het uitdelen van oranje gerbera's op 31 mei. Men geeft een gerbera aan iemand die op 31 mei niet rookt. In 2001 is de Nederlandse ‘Niet Rokers Stichting’ ook begonnen met de oranje gerbera als symbool op 31 mei. Wellicht gaat deze dag en de oranje gerbera uitgroeien tot iets internationaals. Verder was witte Gerbera een van de producten die werd gebruikt bij versieringen bij het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima in de Beurs van Berlage en de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

#1843

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl