Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gemmotherapie_van_rozenbotten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 17 juni 2021

Rozenbotten als gemmotherapie

gemmotherapie van rozenbottenNeen, dit is geen tikfout, ik heb het hier wel degelijk over rozenbotten en niet over rozenbottels. Heb je ze in de voorzichtige lentezon al eens goed bekeken? Die eerste fragiele, teergroene, net niet ontloken blaadjes? Ze zitten barstensvol verrassingen.
Enkele jaren geleden zag ik iemand knoppen van een vlierstruik verzamelen. Ik vroeg me af waarom. Ik was gehaast en had geen tijd om het hem te vragen. Ondertussen weet ik dat er mensen zijn die allerhande bladknoppen, voor het blad verschijnt, plukken en verwerken om er een heilzaam middel van te maken.

Dit proces heeft zelf een naam: gemmotherapie, afgeleid van het Latijnse gemma (= knop).

Je bent wel even zoet, als je bladknoppen in embryonale fase moet oogsten. En hopelijk vergeet je bij die pluk niet dat de boom of struik er zelf ook nog nodig heeft. Hoewel... een wilde rozenstruik kan enkele meters hoog worden, de hoogste zul je dus wel niet kunnen wegplukken, want dan moet je wel hoog op je tenen gaan staan...

Knoppen en uitlopertjes barsten van energie. Ze bevatten zelfs stoffen die je nadien in een volwassen blad, niet meer zo talrijk vindt. Veel stoffen die planten aanmaken, zijn hydrofobe verbindingen. Ze zijn dus slecht of helemaal niet oplosbaar in water, maar wel in oliën en andere niet-polaire oplosmiddelen. Voor je heilzaam middel moet je daarom bij de botten en jonge scheuten van de hondroos een maceraat van water, alcohol en plantaardige glycerine doen. Die oplossingen haalt er de waardevolle stoffen uit. De jonge scheuten moeten een tijdje hierin weken. Daarna worden ze eruit gezeefd. De vloeistof die overblijft, kun je in druppelvorm gebruiken.

En wie kwam er op de proppen met die wetenschap? Een Belg nog wel! Dokter Pol Henry (1918-1998). Volgens onze wetenschappers zijn er onvoldoende bewijzen dat deze embryonale bladweefsels geneeskrachtig werken. In Frankrijk denken ze er anders over, want daar staan ze al veel verder met hun onderzoeken.

gemmotherapie van rozenbottenVoor een kuur doe je 5 druppels in een glas water: 's morgens, 's middags en 's avonds. Dus 15 druppels in totaal. Als je vanuit de knoppen vertrekt, heb je waardevolle stoffen die in de blaadjes, bloemen, vruchten, spint (= zacht hout onder de schors), wortels en schors zitten. Ze kunnen wel verschillend werken. Meidoorn bijvoorbeeld, staat al lang bekend als waardevolle beïnvloeder van het hart. Hij regelt de bloeddruk en versterkt de hartspier. En toch is er verscheidenheid, want de meidoornbloemen werken op het hartritme en de vruchtjes op de hartspier. In de knop zijn ze verenigd aanwezig.

Rozenbotten verhogen je immuunsysteem. Ze versterken je weerstand, en remmen ontstekingen van je luchtwegen en je keel af. Ook een vervelende prikkelhoest krijgt te doen met de kleine botten, zeker als je ze combineert met de botjes va de cassisbessen. Sommigen gaan er zelfs hun migraine mee te lijf.

Dus als het rommelt in je neus, sinussen, amandelen, oren of als je verzwakt bent; redding is nabij als er rozenstruiken in de buurt zijn. En dat is nog niet alles. De stoffen in de hondsroosbotten zijn een weldaad voor je botten en spieren. Jonge kinderen groeien beter en oudere mensen versoepelen hun bewegingen, als ze rozenbotten gebruiken.

Dus heb je last van artrose of doen je kniegewrichten pijn... dan is er rozengemmotherapie.
Meer weten over de geneeskrachtige werking van rozenbotten? Lees er dan alles over in Verrassende Rozen door Daniëlle Houbrechts.

#5164

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be