Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gebruik_van_gewasbeschermingsmiddelen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 14 juni 2021

Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet verantwoord en efficiënt gebeuren, om dit te kunnen doen geven we hieronder 10 gouden gebruikstips mee:

Lees aandachtig het etiket
Lees steeds aandachtig de gebruiksaanwijzingen op de verpakkingen.  Zo ben je op de hoogte van de correcte toepassing en dosering, de wachttijden en de voorzorgsmaatregelen.  Het is eveneens nuttig om de eventuele gevareninstructies door te nemen.

Draag beschermde kledij
Het is een must om bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen beschermende kleding te dragen, zoals rubberen laarzen, voldoende lange rubberen handschoenen en kledij die de huid bedekt.

Niet eten, drinken of roken
Het mag dan evident klinken, toch benadrukken we dat het uitgesloten is om tijdens het gebruik van gewasbeschermingsproducten te eten of te drinken.  Ook roken is uitgesloten.

gebruik van bestrijdingsmiddelen

Nauwkeurig doseren
De dosering moet strikt worden opgevolgd.  Er mag niet over- of ondergedoseerd worden.  Bereken de juiste dosis en bereid de spuitvloeistof door de sproeier eerst half te vullen met water en pas daarna het gewasbeschermingsmiddel toe te voegen.  Nadien de sproeier sluiten en krachtig schudden of eventueel gebruik maken van een roerstokje.  Vul de sproeier verder aan met water.

Niets in de riolering gieten
Maak net voldoende spuitvloeistof klaar, zodat er niets overschiet. Eventuele overschot zeker nooit in de riolering gieten.

Let op de weersomstandigheden
Let goed op de weersomstandigheden want je moet voorkomen dat de spuitvloeistof wegwaait.  Je wacht dus best op een windstille periode of gebruikt een afschermkap.  Bij warm weer zijn koelere ochtenden of late avonden meer geschikt om gewasbeschermingsmiddelen toe te passen.  Spuit niet als er regen wordt verwachten.

Apparaat grondig reinigen
Schoonmaken is een must en draagt bij tot het behoud van de natuur.  Wanneer je na de behandeling de toestellen en verpakkingen gronden schoongemaakt en 3 keer gespoeld hebt, mag je het gebruikte spoelwater in geen geval in vijvers, sloten, beken of in het rioleringsnet lozen.  De spoelvloeistof wordt op de zonet behandelde oppervlakte uitgesproeid en dit telkens 3 maal na elkaar.

Handen wassen
En net zoals je de gebruikte materialen schoonmaakt, zal je ook zorg dragen voor je eigen veiligheid door je na de toepassingen zorgvuldig te wassen.  Gebruik rijkelijk zeep en voldoende water.  Kledij doe je dadelijk in de wasmand.

Veilig bewaren
Gewasbeschermingsproducten sluit je altijd goed af, je bewaart ze in de originele verpakking en in een veilige, afsluitbare kast zodat ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren blijven.  Bewaar ze vorstvrij zodat de werking gegarandeerd blijft.  De verpakking van gewasbeschermingsmiddelen mag in geen geval voor een ander doel gebruikt worden.  Lege en grondig gespoelde verpakkingen bren je naar het containerpark.

Respecteer de wachttijd
De wachttijd op de verpakking  geeft aan welk tijdsbestek er tussen de toepassing en de oogst van eetbare producten moet liggen.  Overbodig te zeggen dat deze voorschriften zo nauwkeurig en zo strikt mogelijk opgevolgd moeten worden.

#3152

Bron: Phytofar