Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gazonmeststoffen_compo

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 augustus 2022

Een mooi gazon het hele jaar door

Speelgazon

Het gazon is het pareltje van de tuin : een prachtige, dichtgroene grasmat zonder onkruid springt meteen in het oog. Het is de ideale plek voor de kinderen om te ravotten en het wordt veelvuldig betreden, dus moet het wel tegen een stootje kunnen. Velen weten echter niet wat het gazon nodig heeft en zien dit als een uitzichtloze situatie, die heel wat tijd vergt. Toch hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn.

Bekalken

Gazon bekalkenIn België wordt de zuurtegraad van de bodem in hoge mate beïnvloed door zure regen, natuurlijke uitspoeling en het gebruik van zuurwerkende meststoffen. Door een te zure grond kan uw gazon onvoldoende calcium en magnesium opnemen en bovendien vermindert de opname van de voedingselementen stikstof, fosfor en kalium. Resultaat : een matte, levenloze grasmat met mos en onkruid.

Om dit probleem op te lossen, moet er een kalkmeststof gestrooid worden die het dode mos omzet in voedzame humus en die de resten van vilt en mos versneld afbreken.
De geoptimaliseerde zuurtegraad van de bodem zal een betere werking van de meststoffen bewerkstelligen en helpen bij het verdringen van mos, waardoor jaarlijks verticuteren overbodig wordt.

Een ideale meststof hiervoor is COMPO Kalkmeststof.
Deze meststof kan eveneens in borders en bloemperken worden toegepast. Bekalken kan het hele jaar door.

Mosbestrijding

Mos bestrijden in gazonOngeveer 14 dagen na het bekalken dient u te bemesten. Zo wordt uw gazon sterker en groener en biedt het meer weerstand tegen mos, dat het gazon verstikt en lelijke plekken veroorzaakt. Mos ontwikkelt zich vooral op vochtige, schaduwrijke plaatsen met een hoge zuurtegraad. Een goede bemesting is dus de oplossing. Hierdoor krijgt het gras meer weerstand en kracht en krijgt mos geen kans meer zich om zich te ontwikkelen.

Met COMPO Floranid® Duo Gazonmeststof met Mosbestrijder sla je 2 vliegen in 1 klap : het gazon wordt gevoed en tegelijkertijd worden de aanwezige mossen bestreden. (Erk. Nr. : 9899/B)

Onkruidbestrijding

Onkruid is een veel voorkomend probleem in het gazon. Deze vervelende planten ontnemen een groot deel van de voedingsstoffen die het gras nodig heeft, waardoor de grasgroei wordt afgeremd. Bovendien komen ze vaak in combinatie met mos voor, waardoor er kale plekken ontstaan.
Het manueel verwijderen van onkruid lijkt een onbegonnen zaak, omdat alle wortelresten moeten verwijderd worden. De enige oplossing is dan een krachtige onkruidbestrijder in combinatie met een meststof, die tegelijk de nodige voedingsstoffen levert aan het gazon.

Hiervoor is COMPO Floranid® Onkruid-Herbicide de ideale oplossing. Naast de ideale voedingselementen voor een stevig, diepgroen gazon bevat dit product eveneens twee doeltreffende actieve stoffen die komaf maken met de meest voorkomende onkruiden : paardenbloem, witte klaver, madeliefjes, boterbloemen, distels, … (Erk. Nr. 8896/B).

Onderhoudsbemesting

gazonDoor veelvuldig betreden en wisselende weersomstandigheden krijgt uw gazon het vaak heel hard te verduren. Zo verschijnen er vale open plekken waarin zich later mos en onkruid kunnen nestelen en ziet het gazon er schraal en dor uit.

Bemesten is de belangrijkste maatregel die moet genomen worden om een dichte en diepgroene grasmat te verkrijgen die beter bestand is tegen veelvuldig betreden en tegen droogte. Gebruik hiervoor COMPO Floranid® Gazonmeststof voor Aanleg en Onderhoud.

Het gazon voorbereiden op de winter

Gazon voorbereiden op de winterIn de herfst heeft het gazon meer kalium nodig. Zo kunnen de grasplantjes met een krachtigere celstructuur overwinteren. Tijdens de winter krijgt het gazon het namelijk heel hard te verduren: sneeuw, vorst, langdurige vochtige periodes, … Deze kunnen zorgen voor kale plekken en een vale kleur.

Het gazon voeden met een kaliumrijke meststof , zoals COMPO Floranid® Gazonmeststof voor de Herfst is dus de boodschap. Deze meststof creëert de ideale voorwaarden voor een goede overwintering van het gazon en een goede start in het voorjaar : het gazon zal beter bestand zijn tegen mos en onkruid.

 

Minerale meststoffen niet milieuvriendelijk? Wij bewijzen het tegendeel!

Het assortiment COMPO Floranid® Gazonmeststoffenheeft meerdere voordelen die u zullen overtuigen van de doeltreffendheid en de milieuvriendelijkheid :

 • Geen uitspoeling dankzij Isodur :
  De unieke Isodur-technologie zorgt voor een geleidelijke vrijgave van de stikstof gedurende 3 maanden, en dit volgens de behoeften van de grasplantjes. Van uitspoeling is er dus totaal geen sprake!
 • Langdurige werking :
  Dankzij Floranid Gazonmeststoffen ontvangt uw gazon gedurende 3 maanden alle vereiste voedingselementen voor een stevige, diepgroene grasmat.
 • Groen in 7 dagen :
  Floranid Gazonmeststoffen werken heel efficiënt : dankzij de zorgvuldig uitgekiende formule zal het gazon er in 7 dagen diepgroen uitzien.
 • Lage dosering :
  Met een doos van 3 kg kan je een oppervlakte van maar liefst 100 m² behandelen, dit in tegenstelling tot organische meststoffen waarbij tot 15 kg/100 m² moet gestrooid worden. Niet milieubelastend dus!
 • Werkt reeds vanaf 5°C :
  Daar waar er bij de toepassing van een organische gazonmeststof een bodemtemperatuur van minstens 15°C nodig is, kan je Floranid Gazonmeststoffen reeds strooien bij een temperatuur vanaf 5°C. En ze blijven even efficiënt!

Een mooi gazon

Antwoorden van COMPO op veel gestelde vragen

 1. Wanneer mogen kinderen en huisdieren het bemeste gazon opnieuw betreden?
  Pas als de korrels op het gazon compleet zijn opgelost, mogen kinderen en huisdieren het gazon opnieuw betreden. Normaal gezien is dit na 2 tot 3 maal beregenen.
 2. Welke voorzorgen moeten er genomen worden?
  Bij toepassing van de meststof: Het is belangrijk om de aangeduide dosis te respecteren en niet te overschrijden. De meststof kan toegepast worden met de hand (het gebruik van handschoenen is aan te raden) of met een strooiwagen. Lees vóór het gebruik aandachtig de verpakking. Na toepassing van de meststof: Bewaar de meststof op een droge, koele plaats in de oorspronkelijke verpakking en buiten het bereik van kinderen.
 3. Wanneer kunnen hazen, konijnen, … opnieuw grazen op het behandelde terrein?
  Dit kan gebeuren na de eerste maaibeurt. Tot aan deze eerste maaibeurt moet het gazon minstens 2 tot 3 maal beregend zijn.
 4. Hoe vaak moet beregend worden?
  Na het strooien van de meststof ofwel: 1 x dagelijks (kort) of - 1 tot 2 x per week (langer). Na 2 tot 3 maal beregenen zijn de korrels compleet opgelost.
 5. Hoe lang is het product houdbaar?
  Het product is in de oorspronkelijke verpakking onbegrensd houdbaar op voorwaarde dat het op een koele, droge, donkere, vorstvrije plaats zonder temperatuurschommelingen wordt bewaard.

Een mooi gazon – zonder moeite dankzij COMPO Floranid® Gazonmeststoffen.

#3429Compo

Auteur: Compo
COMPO. Mooie planten zonder moeite.
www.compo.be

Terug naar boven icoon