Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gazon_onderhoud_evergreen_gazonmest

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 25 oktober 2021

Een droomgazon? Het kan met Evergreen Minder Maaien gazonmest


Genieten van het mooie gazon
evergreen minder maaien gazonmest$

 

Een gazon is het hart van zowat elke tuin. Geen wonder: zo’n zachte, volle grasmat is het ideale tapijt voor onze geliefde buitenkamer, waar we maar al te graag vertoeven in de zomer. Een gazon is ook een lust voor het oog. Het geeft de tuin vorm en laat de planten en bloemen beter uitkomen. Bovendien is het onze hoogstpersoonlijke groene long. Gras zet namelijk, net als planten en bomen, CO2 om tot zuurstof. De jaarlijkse CO2-opname en zuurstofproductie van een hectare gras is groter dan die van een hectare bos.  

Een gezond gazon is… goed voor je
Onderzoek toont aan dat één op drie tuinbezitters in België verschillende keren per week in de tuin werkt. Twee op drie zegt dat minstens één keer per week te doen. We spenderen dus heel wat tijd in de tuin. Een gezond gazon vraagt dan ook een beetje onderhoud. Maar gelukkig hoeft dat niet vervelend te zijn. Het is bekend dat tuinieren stress tegengaat. Sommigen beweren zelfs dat het net zo gezond is als een fitnessbeurt ! Met nieuwe slimme producten om je gazon gezond te houden, wordt het helemaal prettig. En hou je nog meer tijd over om te genieten van je tuin.

Ontmossen
Door mos en onkruid ontstaat soms een viltlaag in het gazon, die de graswortels verstikt en de natuurlijke waterhuishouding verstoort. Doordat regenwater niet meer wegkan, groeit er daarna nog meer mos! Als dat het geval is, kan het nodig zijn vroeg in het voorjaar je gazon te verticuteren of “schoon te harken”. Dit kan manueel, met een verticuteerhark, of machinaal, met een verticuteermachine. (Als het mos eerst verdelgd is met een mosbestrijder, laat het zich nog makkelijker verwijderen.) Na het verticuteren ziet je gazon er een beetje ruig uit, maar daar is na een week al niets meer van te zien. Zijn er nadien echt grote kale plekken ontstaan, kan het nodig zijn deze in te zaaien met herstel-gazonzaad. Preventief tegen mos is het altijd raadzaam om het gazon voldoende te bemesten, en het gras niet te kort te maaien. Ook kalk strooien op je gazon is goed om verzuring van de bodem, en dus ook mosgroei, tegen te gaan.

Voeden
Gras krijgt heel wat te verduren door al dat maaien. Telkens opnieuw moeten groeien na een kortwiek-beurt, kost heel wat energie. Het gras kan dus best wat voeding gebruiken. Evergreen is een gamma van gazonsverzorgingsproducten, met verschillende soorten meststoffen : snel- of juist langdurig werkend, mineraal of organisch, speciaal voor een groener, of juist voor een dikker gazon. Een aantal gazonmesten bevatten tevens onkruid- of mosbestrijders. De nieuwste gazonmest in het gamma is Evergreen Minder Maaien. Het garandeert een vol , groen en gezond gazon in slechts 3 dagen, zonder dat er extra gemaaid hoeft te worden.

Evergreen Minder Maaien gazonmest
Dankzij de speciale Evergreen-formule wordt het gazon sterker en voller. Het groeit op een trage, natuurlijke manier. Dat betekent minder maaien en meer vrije tijd !
Tests wijzen uit dat bij gebruik van Evergreen Minder Maaien gazonmest tot 50 % minder gemaaid moet worden, in vergelijking met een standaard gazonmest, en dit gedurende 25 dagen volgend op de toepassing. Evergreen Minder Maaien kan op elk moment toegepast worden. Is verkrijgbaar in drie verpakkingen: voor 100 m², voor 250 m² en voor 400 m².

Enkele tips voor een mooi gazon

  • Zaaien van gazon gebeurt het best in april-mei of in september-oktober.
  • Loop de eerste weken niet op het nieuw gezaaide gezon, en maai het pas als het 10 cm hoog is.
  • Start met maaien in het voorjaar tot ongeveer eind november.
  • Maai gras nooit te kort, 4 cm is voor de meeste grassoorten de perfecte lengte.
  • Bemesten kan vanaf maart tot september.
  • Bemest bij voorkeur vlak voor een regenbui, en laat het gazon 24 u rusten. Als het binnen de 48 u niet geregend heeft, kan u het eventueel besproeien voor een betere opname van de meststof. Dit is echter niet noodzakelijk.
  • Wacht met maaien tot één week na de bemesting.
  • Bemest nooit op zonnige, droge dagen.

Voor meer info zie www.scotts.be
               Evergreen gazonmest om minder te maaien

#2394

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be