Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gazon_grasmaaisel_beperken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 27 november 2021

Enkele tips om grasmaaisel te verwerken of te voorkomen

Tips om GRASMAAISEL te verwerken en te voorkomen

Bemest uw gazon met mate
Gras groeit het hele jaar door en heeft dus altijd voedsel nodig. Hoeveel, hangt af van de bodem: zand houdt minder voedsel vast dan leem- en kleibodems. Ook het seizoen speelt een rol. ’s Winters moet je niet extra bemesten, in de lente en zomer wel. Hou ook rekening met de temperatuur. Zeef om te bemesten uw verteerde compost fijn en strooi dat op het gras, of gebruik traagwerkende organische meststoffen voor uw gazon. En hoedanook: bemest met mate. Het is de bedoeling dat uw gazon gezond blijft, niet dat uw gras zo snel mogelijk groeit!

 

 

 

Begiet uw gras zo weinig mogelijk
Naast meststoffen, heeft uw gras ook water nodig. Graswortels groeien immers in de bovenste 10 cm van de bodem en zijn daardoor extra gevoelig voor uitdrogen. Toch heeft u uw gazon maar zelden extra water nodig. Vaak begieten stimuleert de plant om nog oppervlakkiger te wortelen en wanneer u tijdens een lange, droge periode net met vakantie bent, is de kans groot dat uw gazon volledig uitdroogt.
Als u nooit water geeft, stimuleert u het gras om dieper te wortelen waardoor het minder vlug uitdroogt en het gras zich sneller herpakt na een droge periode. Overigens, begieten heeft nog een nadeel. Het stimuleert de grasgroei zodat u vaker moet maaien en telkens met meer maaisel opgescheept zit.

 

Bespaar tijd met de mulchmaaier
Is uw gazon behoorlijk groot en wilt u toch weinig of geen grasmaaisel produceren? Dan is een mulchmaaier ideaal. Die machine versnippert het gemaaide gras volledig en blaast het terug tussen de grasmat. Zo vormt zich een dun mulchlaagje dat het gazon voedt en de bodem beschermt tegen uitdroging. En maak u geen zorgen: die snel verterende grassprietjes veroorzaken géén viltvorming in uw gazon.
Met een mulchmaaier moet u wel wat vaker maaien om te voorkomen dat u per maaibeurt meer dan een derde van de grashoogte moet afmaaien. Maar daar tegenover staat dat u heel wat tijd wint. U moet niet telkens stoppen om de grasbak leeg te maken, u moet geen grasmaaisel naar het containerpark zeulen of thuis verwerken én u moet minder bemesten.

 

Maai uw gazon op de juiste hoogte
Als u niet wilt dat uw gazon in een weiland verandert, moet u regelmatig maaien.
Hoe vaak precies, hangt uiteraard af van het weer. Probeer de maaibeurten zo te regelen dat u telkens ongeveer een derde van de grashoogte verwijdert. En maai het gras vooral niet te kort (niet minder dan 3 cm), dat is echt niet goed voor uw gazon! Een maaistand van 4 à 5 cm is ideaal. Dan spaart u de grasplantjes omdat u enkel de blaadjes wegmaait en niet de stengels met de groeipunten. Omdat het gras de bodem beter overschaduwt, droogt die minder vlug uit. Zo geeft u mos minder kans en voorkomt u viltvorming.

Geef uw gras een vruchtbare bodem
De (her)aanleg van uw tuin is een unieke kans om meteen ook de bodem goed onder handen te nemen.
Door bodemverbetering kunt u problemen zoals een te harde, te arme of te droge grond letterlijk eens grondig aanpakken, want als uw gazon er eenmaal ligt, kunt u de grond enkel nog van bovenuit bijwerken. Een bodemverbetering bereikt u door per vierkante meter 21 tot 27 kg of 35 à 45 liter compost over het terrein te verdelen en met een frees in te werken. Op die manier voorziet u de bodem van een jarenlange reserve aan humus en traagwerkende meststoffen.

 

Zaai een traaggroeiend grasmengsel
Het is belangrijk dat u een grasmengsel kiest dat aangepast is aan de grondsoort en het gebruik van het gazon. Er zijn bv. speciale zaadmengsels voor schaduwtuinen of tuinen met een intensief gebruik. Een mengsel van twee of drie soorten of ten minste twee of drie variëteiten van dezelfde grassoort, verhoogt de tolerantie van uw gazon voor hitte, droogte en plagen.
Een recente ontwikkeling zijn traaggroeiende grassoorten. Die hebben het voordeel dat u minder vaak moet maaien en dus ook de berg grasmaaisel in uw afvalcontainer (of op uw composthoop) aanzienlijk verkleint. Bovendien moeten deze grassen minder vaak bemest worden.

 

Composteer uw gras met inzicht
Gras composteert u niet door het op een hoop te gooien en te wachten tot het ‘zakt’. Daar komt meer bij kijken. Grasmaaisel composteert snel, té snel. De zuurstof tussen de grassnippers wordt daardoor vlug opgebruikt, het grasmaaisel verslempt en gaat stinken.
Dat probleem kunt u makkelijk oplossen door ‘bruin’ structuurmateriaal aan het ‘groene’ grasmaaisel toe te voegen. Dat kunnen droge herfstbladeren, dennennaalden of stro zijn, maar ook houtsnippers, haagscheersel en dorre stengels van vaste planten zijn geschikt. Meng ongeveer twee delen gras met één deel structuurmateriaal goed door elkaar vooraleer u het in de compostbak brengt.

 

Bestrijd mos met compost
Mos in het gazon is een veel voorkomend probleem. Behalve bij extreme mosvorming waar verticuteren aan te bevelen is, kunt u met een combinatie van een hogere maaistand (4 à 5 cm) en compost uw gazon op een duurzame manier ontmossen.
Strooi een laagje van ongeveer een halve centimeter fijne compost uit op het gras om de bodemstructuur en het bodemleven te bevorderen. De organismen in de compost zetten het afgestorven mos en de grasresten immers om in vruchtbare humus. En een gezonde bodem met volop bodemleven is de beste manier om mos tegen te gaan.


Het grasmaaisel kun je gebruiken om als dun laagje open te speiden in de plantenborder tussen je struiken.

Minder onkruid? Mulchen!
Mulchen is het toedekken van de bodem met een laag organisch materiaal. Dat kunnen herfstbladeren zijn, maar ook grasmaaisel, houtsnippers of compost. Grasmaaisel strooit u het best in een dun laagje tussen uw struiken en vaste planten. Voeg vers grasmaaisel toe naarmate dat laagje verdroogt of verteert.
Ook compost is erg geschikt want het verbetert de bodemstructuur en geeft voedsel aan het bodemleven. In de herfst zet de mulchlaag regenwormen aan het werk en vormt ze een isolerende laag tegen de winterkou. In de lente geeft de mulchlaag aan de border een basisbemesting en helpt de grond om vocht en voedingsstoffen vast te houden. De mulchlaag vermindert ook de onkruidgroei, als u ze regelmatig aanvult.

Meer info op: op www.junicompostmaand.be

#2014

Bron: VLACO