Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gazon_bloemenweide

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 juli 2021

Een gazon omvormen tot een bloemenweide

Omschakelen van een klassiek beheerd gazon naar een bloemenweide

Als je wilt omschakelen van een kort afgereden, goed bemest gazon naar een bloemenweide, blijf je je grasmat het best als een gewoon gazon onderhouden. Eén tot vijf jaar lang maai je het gras nog heel geregeld, maar je geeft geen meststoffen meer. Je voert het maaisel telkens af om het gazon te verschralen.

Bij de eerste tekenen van verschraling (verminderde noodzaak van maaien, kleine open plekken in het gazon) kan je overschakelen op een hooibeheer …

Omschakelen van open terrein naar een bloemenweide

Misschien vertrek je van een pioniersvegetatie, en weet je uit je voorbereiding dat een bloemenweide een haalbare kaart zou moeten kunnen zijn (zonnig gelegen terrein met voldoende schrale grond). Tip nummer 1 is hier: schakel de hulp in van iemand met ervaring!

De keuzes die open liggen zijn :

  • Spontane evolutie tot een graslandvegetatie volgens successie
  • Graslandkruiden inzaaien of –zetten (dit geeft de kruiden wat voorsprong op het gras, dat er toch sowieso zit aan te komen)
  • jaalijks uitzaaien van niet uitstoelende grassen, die niet gaan ‘woekeren’ op te voedselrijke bodems (Italiaans raaigras, klein timotheegras, beemdlangbloem, grote vossestaart…) Zo behoudt je maximale ruimte voor de vestiging van graslandkruiden.
  • Ook de aankoop van een volledig gras-bloemenmengsel is een optie. Je hebt echter slechts een zéér beperkte garantie op de duurzaamheid van het resultaat. Ga je er toch voor, kies dan voor een homogeen mengsel waarvan je weet dat het een uniform graslandbeheer vereist.

Wanneer wel / wanneer niet?

Arbeidsarme én kleurrijke bloemenweiden kennen enkel succes op schrale tot matig voedselrijke gronden.

Wil je open, betreedbare ruimte op voedselrijke grond of grond in de buurt van bemest akkerland, dan kies je eerder voor een gazon.

 

#1370

Bron: Provincie West-Vlaanderen