menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 20 april 2024

Nieuw gazon aanleggen? Nu is het moment

Niets nodigt zo uit tot buiten relaxen als een prachtig groen gazon. Mist jouw exterieur nog een mooie grasmat? Nu is het moment om ze aan te leggen. Want naast het voorjaar zijn september en oktober de ideale maanden om gras te zaaien.

Als je een sterk en mooi gazon wil, ga dan systematisch te werk, en hou rekening met enkele aandachtspunten. Moet de bodem ontzuurd worden? Welk graszaad heb je nodig voor de functie van jouw gazon? Hoe maai je de eerste grassprieten?

DCM gidst je doorheen het aanplantingsproces.

gazon aanleggen? Dat doe je ook in het najaar


Welk graszaad past bij jouw behoefte?

Voor je aan de karwei begint, is het goed om te weten welk graszaad je nodig hebt. En dat hangt helemaal af van jouw plannen met het gazon.



Is de zuurtegraad OK?

Nog één ding te doen voor je kan beginnen aanleggen. De bodem checken! Want dan weet je of je gazon nog extra kalk nodig heeft om de zuurtegraad op peil te brengen. Doe de test met de DCM Bodemanalyse Testkit.


Stap voor stap je nieuw gazon aanleggen

  1. Spit de bovenste 30 cm om, maak de kluiten goed los en verwijder storende zaken als stenen en afval. Verwijder ook de wortels van de doorlevende onkruiden als kweekgras, akkerwinde en heermoes.
  2. Rol de grond aan, en werk oneffenheden weg. Verwijder stenen en onkruidwortels.
  3. Breng de zuurgraad (pH) van de bodem op peil door een bekalking uit te voeren met 1 tot 1,5 kg DCM Groen-Kalk® per 10 m². Dat bevordert de opname van voedingsstoffen en de ontwikkeling van een sterke grasmat.
  4. Een gazon wordt slechts één keer aangelegd en moet lang meegaan. Het is dus van het grootste belang de bodem een optimale structuur te geven en het humusgehalte te verhogen. Na de aanleg, is dat immers onbegonnen werk. Het kant-en-klaar product DCM Meststof Aanleg Gazon (NPK 6-5-3) brengt zowel humus aan voor een goede bodemstructuur als een uitgebalanceerde basisvoeding voor een goede groei van de jonge grassprietjes. U vangt dus twee vliegen in één klap. DCM Meststof Aanleg Gazon mag tot op de dag van het zaaien of leggen van de graszoden gebruikt worden. Gebruik 1 kg per 10 m² voor zwaardere leem- en kleigronden of 2 kg per 10 m² voor lichte zandgronden.
  5. Kies het juiste soort graszaad of graszoden. Houd daarbij in de eerste plaats rekening met de functies die het gazon moet vervullen.
    Bij graszaad: Verdeel de benodigde hoeveelheid graszaad in twee gelijke delen. Zaai de helft in de lengterichting van het gazon de andere helft er dwars overheen. Hark de grond mooi effen, druk de bodem licht aan met een wals en bevochtig de oppervlakte gelijkmatig.
    Bij graszoden: rol de graszoden uit op een voldoende vochtige grond. Graszoden dien je ook met een wals aan te drukken.
  6. Houd de toplaag voldoende vochtig. Besproei dagelijks met een fijne straal, zodat de het graszaad goed hecht. Dat bevordert een vlotte en gelijkmatige opkomst. Sproei echter niet te veel, dit zal ervoor zorgen dat de zaadjes wegvloeien.
  7. Een eerste maaibeurt kan wanneer het gras ongeveer 8 centimeter hoog is. Snijd de jonge grassprietjes niet korter dan 4 à 5 centimeter.
  8. Na de derde maaibeurt is het tijd voor de eerste onderhoudsbemesting. DCM Gazonmeststof voorziet je nieuw gazon van een evenwichtige voeding.

Bestaand gazon? Nog 1 keer bemesten voor de winter

In de winter ben je dan misschien minder buiten, het uitzicht op je tuin mag nog steeds een mooi plaatje zijn. Bemest je gazon nog een laatste keer in het najaar, zodat het gewapend is tegen de winterkou.

Met een goede najaarsbemesting maak je je gras ijzersterk. Dankzij een dens gazon krijgen onkruid en mos minder kans, en je gazon blijft er de hele winter lang mooi uitzien.

De ideale herfstbemesting:

DCM Gazonmeststof Najaar is ideaal voor de laatste bemesting van het jaar. Het bevat:

  • ijzer en magnesium, voor intense groenkleuring,
  • fosfor, voor een goede wortelvorming,
  • kalium, voor een sterk gazon.

Tip:

Naast bemesten hoort ook bekalken bij de najaarsverzorging van je gazon. DCM Groen-Kalk® ontzuurt de bodem, waardoor het gras voedingsstoffen beter opneemt. Bovendien remt ontzuring van de bodem de mosgroei af tijdens de wintermaanden. De ideale periode om te bekalken is vanaf oktober, na de najaarsbemesting. Om erachter te komen of je gazon kalk nodig heeft, doe een bodemanalyse met de DCM Bodemanalyse Testkit.

Terug naar boven icoon