menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 16 juli 2024

Gaura lindheimeri: snoeien en soorten

Gaura lindheimeri, ook wel bekend als prachtkaars, is een betoverende vaste plant die weelderig bloeit tot diep in de herfst. Deze veelzijdige plant heeft opgaande bloemstengels waarop onophoudelijk talrijke witte of donkerroze bloemen verschijnen. De plant leent zich uitstekend voor een wilde, natuurlijke tuin of als metgezel voor siergrassen en Verbena. De rechtopgaande stengels en lancetvormige bladeren bewegen sierlijk in de wind.

Of je nu een border wilt verfraaien of je terras of balkon wilt opvrolijken, prachtkaars past perfect voor beide doeleinden. In bloemenborders gedijt hij prachtig als een wat lossere plant die vriendelijk gebruik maakt van de steun van naburige planten. Dus, ongeacht waar je hem plant, Gaura lindheimeri voegt een vleugje gratie toe aan elke tuin en geeft een luchtig gevoel aan elke border.

Prachtkaars

De beste standplaats

Deze vaste plant betovert je tuin met zijn bloei van juli tot eind oktober en gedijt vrijwel in elke goed doorlatende grond. Hoewel hij behoorlijk winterhard is, moet je in erg natte winters oppassen voor wortelrot. Leg een mulchlaag aan de basis om extra bescherming te bieden tijdens periodes van vorst of bedek de plant met een vliesdoek. De prachtkaars staat bij voorkeur op een zonnige plek in de border, maar halfschaduw is ook geen probleem. Zelfs als je aan de kust woont, is Gaura een uitstekende keuze.

Wat de plant nog aantrekkelijker maakt, is zijn aantrekkingskracht op bijen, hommels en nog heel wat andere insecten. De bloemen van Gaura zijn rijk aan nectar en blijven tot diep in het najaar bloeien, wat een welkome bron van energie biedt voor insecten die dan nog actief zijn. Bovendien blijft Gaura gedurende de bloeiperiode constant nieuwe bloemen aanmaken, waardoor insecten maar al te graag een bezoekje brengen.


Gaura snoeien in het najaar

Gaura lindheimeri in combinatie met VerbenaDeze planten bloeien zo overvloedig en langdurig dat ze soms niet genoeg tijd hebben om voldoende reserves op te bouwen om zonder problemen de winter door te komen. Om die reden raden we aan, al is het met pijn in het hart, deze prachtig bloeiende plant eind september terug te snoeien. Door ze dan te snoeien, zullen ze minder energie verbruiken voor de aanmaak van nieuwe bloemen en zaden. Snijd de planten terug tot zo'n 20 cm boven de grond. Hierdoor behouden ze genoeg bladeren om energie op te slaan via fotosynthese. Zo heb je een grotere kans dat de plant het volgend seizoen opnieuw jouw border opfleurt.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de plant niet te snoeien, zodat de bijtjes tot het einde van het seizoen kunnen blijven profiteren van de nectar. Als je de stengels onaangeroerd laat, zal Gaura zichzelf uitzaaien, maar houd er rekening mee dat de nakomelingen dan kunnen variëren in kleur en hoogte. Dankzij de weelderige bloei en zaadvorming verspreidt Gaura zich gemakkelijk. Op deze manier kun je al snel een hele Gauraborder creëren. Vermeerderen via een kruidachtige zomerstek lukt eveneens prima. Zoek naar een jonge, nog groene scheut van ongeveer 10 cm lang, en laat nog een klein blaadje aan deze scheut zitten. Plant de stek in een pot met goed doorlatende grond en plaats op een warme, lichte plek totdat de wortels zijn gevormd. Zorg ervoor dat de bodem steeds licht vochtig is, maar niet te nat.

Gaura cultivars

Van Gaura lindheimeri bestaan tientallen cultivars die verschillen in hoogte en bloem- en bladkleur. Je hebt soorten met puur witte bloemen zoals 'Snowbird', terwijl anderen een schakering hebben met roze en donkerroze bloemen zoals 'Gaudi Pink' en 'Crimson Butterflies'.

Neem in een kijkje in onze plantenshop en ontdek al onze cultivars.

#2685Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).