Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gardens_of_excellence_herfst_2009

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 april 2021

Gardens of Excellence Brugge - herfsteditie 3- 4 otober 2009

TWEEDE HERFSTEDITIE GARDENS OF EXCELLENCE : 3- 4 OKTOBER 2009

Na het succes van de vorige herfsteditie nodigt Gardens of Excellence te Brugge alle tuinliefhebbers ook dit najaar opnieuw uit om al het moois te ontdekken wat de herfst op tuinvlak te bieden heeft. Het bos en park voor en achter de abdij liggen er dan als een sprookje bij met verlokkende geuren en kleuren, een vleugje mysterie en tijd om te denken, te mijmeren De beurs gaat door op zaterdag 3 en zondag 4 oktober in het historische domein van de Abdij van Male, gedurende vele eeuwen de residentie van de Graven van Vlaanderen en Bourgondische vorsten. De bewoners van de abdij, de zusters van de orde van het Heilig Graf (indertijd gesticht door de patriarch van Jeruzalem heten u van harte welkom.Print enkel deze bon         Print het hele artikel

Andere thema’s en aksenten
De najaarsperiode biedt de kans andere aksenten te leggen en thema’s uit te werken zoals daar zijn; de eetbare tuin met o.a. vergeten groenten, oude fruitrassen, bessenproducten, najaarsbloeiers bij vaste planten en heesters, bloembollen bij de vleet, bloeiende rozen, hortensia’s, country & outdoor kleding, stijlvolle tuindecoratie, antiek, kunst, roofvogeldemonstratie...

Herfst tijd voor actie
De herfst is dé tijd voor actie : tijd om vruchten te oogsten, om te planten, verplanten, bloembollen en knollen uit te planten, tijd om van onze oogst van vruchten en groenten te genieten !
In de nog voldoende warme grond krijgen nieuwkomers maanden de tijd om zich te acclimatiseren alvorens de droogte en hitte toeslaan, dit in tegenstelling tot lente -en zomeraanplantingen die vaak onmiddellijk met een onverbiddelijk gevecht voor survival geconfronteerd worden.
Bij tal van gespecialiseerde plantenkwekers wacht u opnieuw een boeiend kleurenspel van vurige herfstcombinaties, oude fruitrassen, vergeten groenten en tal van vaste planten Uitgebreide en speciale plantencollecties vindt u o.a. bij Hugo Maes, Jan Sterken, Greet & Chris, Hostafan, Plantenkwekerij WimTimmerman, Luc Mortier, Hodister, Cook & Herb, Casteels Rozen, Bloemisterij Matthijs, Dreamflower, Ameland, Kristof Vervaet, De tuinpoort, Bludex, Olijfboomspecialist, Hp handelsonderneming en vele anderen.

Educatieve wandeling in het privé bos van de abdij
Net als vorig jaar wordt ook het bos naast en achter de abdij opengesteld, waarbij u als bezoeker niet alleen de kans krijgt om dat fantastische kleurenspel van de bomen van naderbij te bewonderen, maar tevens heel wat interessante informatie kan opdoen over de lokale fauna en flora .
Van de grote Franse formele tuin uit de 18de eeuw zijn enkel nog een rij eeuwenoude taxusbomen en de structuur van de dreven te herkennen. Toch staan in het 3,5 ha grote bos tal van prachtige bomen in volle wasdom die zich in de herfst op hun allermooist tonen. Westelijk ligt een ijskelder daterend uit de 19de eeuw. Tal van dieren vinden in de rust van het bos een aangenaam onderkomen: ijsvogels, Vlaamse gaai, bonte specht, tjiftjaf, tuinfluiter, winterkoning, keep, kruisbek, boomklever, diverse soorten mezen, duiven en vleermuizen. Ook tal van Vlaamse stinzenplanten zijn rond de abdij terug te vinden.

Bezoek de befaamde tuin van Maurice Vergote met uw toegangsticket.
Gardens of Excellence ‘goes outdoors’ , wij bieden u de kans om één van de mooiste en educatieve tuinen van Vlaanderen te bezoeken - Wie over een € 7 toegangsticket beschikt (zonder gebruikname van bovenstaande 2 euro-kortingsbon) kan met dit zelfde ticket tijdens het weekend van 3 en 4 oktober ook ' de tuin van Maurice' te Oostkamp bezoeken (10 minuten rijden vanaf de abdij). Gastheer Maurice Vergote (gerenommeerd plantenkweker ‘ op rust’ ) heet er U van harte welkom en biedt u tevens na het tuinbezoek een gratis drankje aan in het charmante guesthouse van zijn Bed & Breakfast. Een absolute aanrader voor de echte plantenliefhebbers !
Meer info- klik hier.

Roofvogel show door het Jarka- Team iedere dag vanaf 14 u.
Roofvogels zijn het symbool van vrijheid, kracht en aanpassingsvermogen, ze zijn ook bijzonder nuttig voor een evenwichtige natuur . Doorheen de eeuwen is de mens ook steeds gefascineerd geweest door roofvogels, hun majestueze vlucht en koene blik (grote bijna starende naar voor gerichte ogen).Het werken met deze roofvogels is voor Danny en Guido een levensstijl die uren bezigheid in beslag neemt. De dingen die zij doen en vertellen dragen bij tot het beter leren kennen van de diverse soorten roofvogels en hun waarde voor het evenwicht in de natuur. Tevens wordt er de nadruk opgelegd dat een roofvogel géén huisdier is, zodanig dat enthousiaste bezoekers zich niet impulsief en ondoordacht een exemplaar zouden aanschaffen. Demo's vanaf 14 u met het vliegen van hand naar hand tussen publiek, het op de hand nemen door toeschouwers en het vliegen naar de hand van dappere kijklustigen.

Demo - Vuursmid Hubert De Volder
Het aambeeld en de hamer zijn de geliefkoosde instrumenten van Hubert De Volder, met krachtige slagen en kunstig inzicht tovert hij metalen stangen om tot prachtige sierobjecten, smeedwerk voor de tuin dat gezien mag worden.
Doorlopend demonstraties tijdens de beurs.

Verantwoorde boomverzorging door European Treaworker Robin Uzeel
Boomverzorging wil zeggen : de boom laten in zijn natuurlijke vorm : +- 15% uitlichten van de kroon ( wat zeker niet wil zeggen inkorten), dode of zieke takken verwijderen, watershot, kruistakken, maar zodanig dat de boom zijn esthetisch en natuurlijk evenwicht niet verliest. Bomen worden dus nooit ingekort of gekandelaard, want dit veroorzaakt vaak reacties in de boom die hij niet overleeft ( houtrot, infecties, waterlot enz..) Bij het in de boom klimmen worden ook nooit sporen gebruikt , maar de boomvriendelijke footslocktechniek.
Wie er meer wil over weten kan tijdens de beurs terecht bij Robin Uzeel en ook de demonstraties life meemaken.

Klaprozen voor de vrede
Met het kunstproject 'Klaprozen voor vrede' wil de Lubbeekse keramiste Anita Huybens (1949-2008) haar ervaring met amputatie omzetten in een positieve kracht door de klaprozen te verkopen ten voordele van Apopo, een organistie die met behulp van de Afrikaanse reuzenhamsterrat antipersoonsmijnen opspoort
Klaprozeninstallaties zijn een idea-virus gebleken. Honderden klaprozen voor het goede doel, allen even uniek. Allemaal gemaakt, geschilderd en aangeboden door vrijwilligers.
Het eerste klaprozenveld was in September 2004, een 1000tal keramieke klaprozen in het kasteel van Arenberg. Ongelooflijk maar 800 klaprozen waren op één dag door zovele klaprozenvrienden en vrijwilligers meegenomen.
Daarnaast stelt Ann Wattiez, gewonnen voor het project en reeds enkele tijd aktief in de organisatie, haar klaproosschilderijtjes tentoon en te koop, eveneens ten voordele van Apopo - klaprozen 50 euro - schilderijtjes 100 euro

Herboristerie – een oude traditie herleeft.
Het beroep herborist, dat dreigde in de vergeethoek te verzeilen, komt terug volop in de belangstelling. De interesse voor kruiden en het gebruik ervan neemt weer toe. Denk maar aan de vele toepassingen : in de keuken, als voedingssupplement, lichaamsverzorging en aromatherapie.
Marjane Volckaert is herboriste en heeft van haar passie een droomjob kunnen maken. Zo is ’t Vlierke geopend in september 2004, een kleine herboristerie in de vaartstraat te Moen, gelegen in een mooi natuurgebied langs het kanaal Kortrijk-Bossuit.
Naast een assortiment droge kruiden, thee & mooie theepotten, voedingssupplementen, verzorgingsproducten en aromatherapie, vind je er ook ambachtelijke producten vervaardigd door kleine artisanale bedrijven.
Bent u op zoek naar een origineel geschenk? Fruit- en kruidenwijnen zijn de specialiteit .
In ’t Vlierke mogen zeker de vlierproducten niet ontbreken, zoals vliersiroop, vlierbollen, vliergelei en vlierwijn.
Met haar kennis en eigen ervaring met allergieën geeft Marjane graag advies aan anderen.
Heeft u interesse voor een workshop of een geleide natuurwandeling ?
Samen met haar man Willy, die natuurgids is, ontvangen zij groepen wandelaars, fietsers en schoolkinderen, en zorgen voor een aangename en leerrijke namiddag.

Wil je kennismaken met fruit- en kruidenwijnen, of heb je vragen voor de herboriste ?
Zou je graag méér vernemen over etherische oliën en het gebruik ervan in bad, verdampen, of massageolie ? Kom dan beslist op 3 en 4 oktober naar de tuinbeurs ‘Gardens of Excellence’ - herfsteditie, in abdij Male te Brugge. ’t Vlierke verwent u met allerlei proevertjes en zal u natuurlijke smaken en aroma’s opnieuw leren ontdekken en waarderen.
De oude traditie herleeft…

‘ De geschiedenis van de (Brugse) Tuin en hofbouwkunde
Heel wat bezoekers vonden het bijzonder jammer dat de tentoonstelling over de Brugse Tuin en Hofbouwkunde zo kortstondig te zien was. Daarom wordt deze opnieuw , zij het dan in een volledig ander kader in de beurs opgenomen en langsheen het wandelparcours in het privé bos van de zusters opgesteld.
Dat Brugge ook een bijzonder rijke tuincultuurgeschiedenis en hofbouwkundig verleden heeft, is menig toerist én zelfs Bruggeling niet zo bekend. Deze expositie heeft dan ook tot doel de rol van Brugge binnen de geschiedenis van de Vlaamse tuincultuur in de kijker te plaatsen en zo een tipje van de sluier van het rijke “groene verleden “ van Brugge op te lichten.

Praktische Info
Gardens of Excellence van zaterdag 3 oktober tot en met zondag 4 oktober in de abdij van Male, Pelderijnstraat nr 14 , 8310 Brugge (St-Kruis )
Iedere dag open van 10 u tot 18 u
Meer info : tel –050/360583 –  www.gardensofexcellence.be

Inkom : 7 € - kinderen tot 14 jaar gratis, honden aan leiband toegelaten.
60 plussers krijgen een gratis consummatie aangeboden !
Extra : met uw toegangsticket van 7€ kan u tevens dit zelfde weekend gratis de prachtige tuinen van gerenommeerd plantenkweker Maurice Vergote in de Wilgenbroekstrat te Oostkamp bezoeken.

Cateringfaciliteiten binnen de beurs + gezellige restaurantuitbatingen net buiten de muren
Parking- gratis langs de N9 + parkeerweide recht tegenover abdij

#2168