Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gardenalert_28_04_2014-verwelkingsziekte

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 28 juli 2021

Verwelkingsziekte of Verticilium

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen van de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde ziektes en plagen aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 28 april 2014 - Bericht 5

Er wordt momenteel gewaarschuwd voor volgende ziektes en plagen:

Beukenbladluis

Buxusspint Spintmijt

Verwelkingsziekte

Onkruiden in gazon

Nu in de kijker: Verwelkingsziekte

Verwelkingsziekte of Verticilium om het eens met een moeilijk woord te zeggen kan voorkomen op verschillende bomen en/of struiken. De meest gevoelige planten zijn bol-catalpa, bol-acacia, bol-esdoorn, linde en enkele bolvormen van sierkers (Prunussoorten). Naast deze boomsoorten is ook Clematis zeer gevoelig. Daar de schade (zie foto’s) pas laat op het seizoen merkbaar is willen we u met dit bericht duidelijk maken dat het moment is aangebroken om NU te behandelen. Verwelkingsziekte zorgt namelijk voor een verstopping van de vaatbundels zodat er geen sapstroom meer mogelijk is. Dit geeft het typische beeld alsof de plant aan het verwelken is. Dit kan beginnen met een enkele tak maar al snel uitbreiden zodat de volledige plant zal afsterven. Daar de ziekte binnentreedt via de wortels is het raadzaam om bij bovenvermelde plantensoorten alle wortelbeschadigingen te voorkomen.

       

Bestrijdingsadvies:

Gevoelige planten of planten die vorig jaar aangetast werden aangieten met SPORGON. Een behandeling van de bladeren (traditioneel spuiten) heeft totaal geen zin. Denk erom dat planten die vorig jaar aangetast waren zeer veel kans hebben eind augustus begin september het zelfde schadebeeld te vertonen als het jaar voordien.

Sporgon® Garden


Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuinOp regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog. Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto's en een bestrijdingsadvies op maat. Zo'n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen.

#4332

Bron: Edialux
www.edialux.be