Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/fruit_blauwe_druiven

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 20 januari 2022

Blauwe druiven: Vitis Boskoop Glory


Vitis Boskoop Glory

Vitis Boskoop Glory is één van de beste blauwe druivenrassen voor het Belgische klimaat. Het is een vrij snelle groeier met ranken tot 7 meter. Boskoop Glory heeft grote, lichtgroene bladeren en is goed winterhard.
De wijnstok bloeit met bescheiden groene bloempjes die druk door bijen bezocht worden. In de loop van de zomer en herfst rijpen de trossen met matig grote, donkerblauwe vruchten.

Herfstkleuren
Sierdruiven worden gekweekt omwille van de herfstkleuren. Twijgen en ranken van Vitis coignetiae zijn roestig viltig, net als de onderkant van het blad. Het blad verkleurt naar donker purperrood.
De Wingerd, Parthenocissus tricuspidata, is verwant aan de druif. Hij klimt tot 20 m hoog.
Het herfstblad verkleurt paarsrood.
 

Enkele praktische tips voor het gebruik:
Boskoop Glory verkiest een zuidgevel, daar rijpen de vruchten het best. Druiven hebben kalk nodig, die neemt de plant op uit de muur.
Voor planten die tegen een muur staan, is een groot plantgat het beste omwille van de minder goede grond. Het gat opvullen met een mengsel van compost, turfmolm en oude koemest. Druiven in de tuin of een kas hebben geen groot plantgat nodig.
Wijnstokken laten zich als jonge plant goed leiden langs gespannen draden. De draaiende klimranken zorgen zelf voor houvast.
Wie veel druiven wil moet nauwkeurig snoeien, na november en voor de sapstroom op gang komt. De vruchten groeien aan de zijtakjes van scheuten van het vorige jaar. Elk jaar kweekt men een etage bij, zo draagt de wijnstok ook onderaan blad en vangt maximaal licht.

bron:: www.bloemenplanten.be

 

#110