Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/frittata_van_aardappelen_en_groene_kool

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 26 februari 2021

Frittata van aardappelen en groene kool

Frittata van aardappelen. Frittata recepten

Het oorspronkelijke gerecht van een frittata komt uit Italië. De frittata vindt zijn oorsprong op het platteland waar veel armoede was, en waardoor de mensen soms niet dagelijks een vers eetmaal konden veroorloven. Het is ook de manier om de eventuele restjes van groenten of pasta's van de dag voordien op te gebruiken.
Een hedendaagse frittata bestaat vooral uit eieren, geraspte kaas, kwark, aardappelen, uien en wat specerijen. Er zijn verschillende extra groenten mogelijk, elk volgens zijn eigen smaak.
Deze frittata van aardappelen met groene kool is vooral lekker met een slaatje van jonge spinazie met een lichte vinaigrette of in blokjes gesneden als aperitiefhapje.

Wat heb je nodig voor een frittata voor 4 personen:

  • 450 g vastkokende aardappelen
  • 200 g groene kool
  • 1 l groentebouillon
  • 2 uien
  • 6 eieren80 g geraspte kaas
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 cm. Snipper de groene kool en de uien fijn. Doe de aardappelen samen met de kool in een diepe pan en overgiet met de bouillon. Gaar op een hoog vuur tot bijna alle bouillon verdwenen is. Voeg hierbij de olie en zet het vuur wat zachter. Voeg de ui toe en roer om. Kruid met peper en zout.
Klop de eieren los en giet deze over de groenten. Bak de frittata van aardappelen en groene kool gedurende 10 minuten. Bestrooi met de geraspte kaas en gratineer in de oven, onder de grill tot er een mooi korstje is gevormd.

Groene kool of savooikool voor een frittata van aardappelen en groene kool

Kenmerken van de groene kool:
De groene kool behoort tot de familie van de sluitkolen. Groene kool is beter gekend onder de naam savooikool en hoewel deze kool heel het jaar te verkrijgen is, is het toch een typische wintergroente. Deze savooikolen kunnen ongeveer een weekje bewaard worden in de koelkast.
Een goede kool heeft donkergroene bladeren aan de buitenkant die open staan van het hart van de kool. De binnenste bladeren moeten echter goed gesloten zijn rond de kern van de kool. De bladeren van de kern zijn lichter groen dan de buitenbladeren.
Groene kolen zijn een bron van vitamine C, vezels, koolhydraten en ijzer.

#2746

Bron: Flandria