Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/fotografie_cursus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 2 december 2020

Fotografie cursus: goede natuurfoto’s leren nemen

Natuurfoto
Natuurfoto's: scherpe opnames maken

Over natuurfotografie bestaan dikke boeken en opleidingen. De hele zaak uit de doeken doen in 1 artikel is dus ook onmogelijk. Hier geven wij enkele basistips die ervoor kunnen zorgen dat de foto’s die genomen worden beter van kwaliteit zullen zijn.

Natuurfotografie is slechts een klein onderdeeltje van fotografie. Belangrijkste kenmerken van deze soort fotografie is dat de biotoop niet beïnvloed wordt door uw aanwezigheid in de natuur.
Om een goede foto te nemen is ook kennis nodig van het onderwerp dat je wilt fotograferen.
Is het onderwerp een bepaalde bloem, dan kan er natuurlijk enkel gefotografeerd worden in de periode dat deze plant bloeit. De standplaats van dergelijke planten kennen is eveneens belangrijk. Er zijn tal van elementen die kunnen bepalen of de uitstap een succes wordt of niet.

Een andere optie is echt toespitsen op het onderwerp, bijvoorbeeld roofvogels.  Het probleem bij roofvogels is dat ze vrij schuw zijn en dus zit er vaak niets anders op dan een telelens te gebruiken bij het fotograferen van deze dieren.  

Omdat niet iedereen speciale objectieven heeft of wenst aan te kopen, kregen we onlangs een leuke tips van iemand die dagelijks een buizerd voederde op dezelfde plaats en tijdstip. Na verloop van tijd kwam deze buizerd dagelijks langs en door het gebruik van een camouflagetentje  werd met een standaard camera en lens enkele prachtige foto’s gemaakt van op 2 meter afstand.
Echter, niet alle natuurfotografen zijn hiermee akkoord. Op die manier ben je bezig om de natuur te manipuleren, en dat is eigenlijk een van de factoren die een natuurfotograaf nu net niet gaat doen. Respect voor dier en plant dragen zij nog steeds hoog in het vaandel.

natuurfotografie tips
Observeren om nadien de juiste opname vast te leggen

Observeren is een ander belangrijk aspect van een natuurfotograaf.
Een goede fotograaf is iemand die foto’s neemt met zijn verstand
. Op voorhand weten wat er gefotografeerd moet worden door te observeren is uiterst belangrijk. De foto’s die zo worden genomen zullen vaak beter zijn dan foto’s waar geen denkpiste achter zat.
Om succesvol dieren te fotograferen is het wenselijk eerst een observatie of een studie te doen over dat bepaald dier. Hoe groot is zijn territorium, op welke tijdstippen wordt er meestal gerust, waar wordt er gezocht naar voedsel, enz. Bij deze observatie wordt ook gekeken naar de omgeving: is de achtergrond wel mooi genoeg, is er voldoende licht aanwezig (of net niet), …
Vaak worden bij het observeren camouflagetenten of observatiehutten gebruikt. Op die manier zit de fotograaf tussen de dieren, die hun gedrag niet zullen veranderen, waardoor de observatie rustig en natuurlijk kan gebeuren.

Over het materiaal dat gebruikt moet worden bij natuurfotografie doen de meest uiteenlopende verhalen. Iedereen heeft wat hij heeft, en wenst al dan niet extra materiaal aan te schaffen. Weet wel dat je wellicht betere resultaten krijgt wanneer er een aantal hulpmiddelen worden gebruikt. Een scherpe foto wordt gemaakt op basis van 3 elementen:

  • Ten eerst mag er geen”trillingsonscherpte” zijn. Trillingsonscherpte is te wijten aan de fotograaf zelf. Hou de camera op een goede manier vast, of gebruik een statief. Bij natuurfotografie wordt bijna altijd een statief gebruikt, en dit om die trillingen van de camera zelf volledig achterwege te kunnen laten.
  • Een tweede oorzaak waarom een foto niet scherp kan zijn is omdat er “bewegingsonscherpte” is. Bewegingsonscherpte komt voor doordat het object niet stilstaat in zijn omgeving. Een close-up foto van een blad aan een boom wiegt zachtjes mee met de wind. Deze bewegingen kunnen al voldoende zijn om de foto niet scherp te maken. Een vogel die overvliegt is bijvoorbeeld nog moeilijker om te fotograferen, vandaar dat een zeer korte sluitertijd gebruikt wordt, om deze bewegingsonscherpte te laten verdwijnen. De term hiervoor is het object “vervriezen”.
  • Een derde oorzaak waardoor een foto niet scherp is, kan zijn omdat het onderwerp op de foto “out-of-focus” is.  Een veel voorkomende fout wordt gemaakt wanneer het onderwerp van de foto niet centraal staat, maar bijvoorbeeld aan de zijkant van de foto (wat een aparte sfeer kan geven). Het toestel stelt zich scherp om een punt in het midden van de fotokader, waardoor het belangrijke onderwerp niet in de juiste scherpte-diepte voorkomt en dus “wazig” wordt gefotografeerd.
#2871