Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/folievijvers_zonder_vouwen

Tuinadvies

Toon alles uit: "Inrichting"

Vijver aanleggen: folievijver zonder vouwen

Strak is in de mode. Ook bij vijvers wenst men tegenwoordig strakke wanden. Terwijl vroeger de vijverfolie vaak zomaar pardoes in de vijver werd geduwd met een hoop vouwen als resultaat, gaat men nu secuurder tewerk. 

Vouwen volledig of zoveel mogelijk vermijden kan op verschillende manieren. Een en ander hangt af van het model van de vijver, van het type folie en van de vakkennis van de aanlegger.

Bij eenvoudige rechthoekige vijvermodellen zijn er weinig vouwen te verwachten, behalve dan in de hoeken. Met wat inzicht in de manier van vouwen kan je er voor zorgen dat de vouw perfect verticaal in de hoek ligt.

Folievijvers zonder vouwen

Bij glooiende vijvervormen zullen er meer vouwen zijn. Maar EPDM folie is echt soepel zodat de vouwen weinig prominent zullen zijn. Probeer het aantal vouwen te beperken (vaak kan je van meerdere kleine vouwtjes één grote maken) en de vouwen zo verticaal mogelijk te leggen. 

Je kan de vouwen ook toekleven met rubberlijm (Splice Adhesive voor Amerikaanse EPDM folie Firestone PondGard). Dit heeft niet enkel een esthetisch nut maar vermijdt ook capillaire werking in de vouwen (en dus mogelijk waterverlies tijdens droge periodes).

Een verdere stap is de toegekleefde vouw camoufleren. Dat kan met vormfolie (Form Flash voor Amerikaanse EPDM).

Folievijvers zonder vouwen

Wil je echt perfectie en helemaal geen vouwen dan wordt de vouw opengeknipt en de overtollige folie weggenomen. Daarna wordt de EPDM folie opnieuw geassembleerd bij middel van koude vulkanisatie (bij Amerikaanse EPDM folie). Dit is een secuur werkje dat heel wat vakkennis vraagt en uitgevoerd wordt door ervaren professionelen. Die kunnen ook ingewikkelde vormen zoals trappen volledig waterdicht en vouwloos inpakken. De vijver krijgt als het ware ter plaatse zijn maatpak aangemeten. Heel wat zwemvijvers worden op deze wijze waterdicht gemaakt.

Folievijvers zonder vouwen

Een andere mogelijkheid is het gebruik van vooraf geassembleerde EPDM folie. De maten van de vijverput worden nauwkeurig opgemeten en doorgegeven. In atelier wordt er een “zak” in drie dimensies gemaakt met deze afmetingen. Standaard wordt hiervoor Europese EPDM folie gebruikt. De assemblage gebeurt met warme vulkanisatie.

Zo’n 3-D prefab EPDM is vaak een goede oplossing, zeker voor niet al te ingewikkelde vijvervormen. Er hoeven geen gespecialiseerde techniekers ter plaatse te komen. Daardoor is dit systeem vaak prijsgunstig. Het enige wat ter plaatse moet gebeuren is het leggen van het ondervlies en het openvouwen van de 3-D folie. Dat vraagt geen speciale vaardigheden en kan ook bij minder gunstige weersomstandigheden. De Europese EPDM is volledig uniform zwart en de naden zijn smal en nauwelijks zichtbaar. Zo krijgt je een vijver met mooie strakke wanden. 


#5306

Bron: Helder Vijveren