Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/filterinstallatie_regelmatig_controleren

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Filterinstallatie regelmatig controleren

Controleer zeker nu in volle zomer regelmatig de werking van uw pomp en filter. Bekijk of de vijverfilter nog voldoende water geeft, zo nodig het filtermateriaal omspoelen. Een vijverfilter moet regelmatig onderhouden worden.

Wie over een meerkamerfilter met aftapkranen beschikt is het best af. Hier volstaat het de wateraanvoer van de pomp even te stoppen en de kraantjes een paar seconden open te zetten en daarna weer te sluiten. Het bezinksel dat zich onderaan in de filterkamers bevindt zal zo weglopen. We laten de pomp daarna weer haar werk doen. Dit laten weglopen van het bezinksel gebeurt best wekelijks. Ook de filtermaterialen van meerkamerfilters hoeven enig onderhoud maar men moet daar niet mee overdrijven. Mogelijk zijn de filtermedia aan vervangen toe. Profiteer dan van de gelegenheid en kies voor hoogwaardige filtermedia. Hoe groter de beschikbare oppervlakte, hoe meer bacteriën er kunnen leven in de filter maar de structuur van het filtermedium mag niet te dicht zijn. Het materiaal moet goed doorspoelbaar zijn met vijverwater want vers aangevoerd water rijk aan opgeloste verbindingen en zuurstof moet continu in contact komen met de bacteriën. 

Matalamatten vijverfilter materialenHet materiaal moet ook eenvoudig te reinigen zijn, zonder veel rompslomp en zonder de filter te beschadigen. Matala matten zijn een moderne generatie filtermedia voor vijvers. Ze worden terecht meer en meer toegepast. Ze bestaan in verschillende dichtheden.  De verschillende dichtheden kunnen achtereenvolgens gebruikt worden of in aparte filterkamers. Geen enkel ander verkocht filtermedium kan deze stap na stap filtering zo efficiënt doen. Matalamat vangt grote tot kleine vuildeeltjes en behoudt toch een erg aerobe en vrije doorstroming zonder de vorming van 'kanalen'.

In de laatste kamer van de filter vervang je het gewone substraat best door Clinopti Plus. Dit is een natuurlijk poreus gesteente dat miljoenen jaren geleden kristalliseerde door reactie van basisch water met vulkanische as. De uniforme driedimensionale structuur heeft een open, sterk negatief geladen frame (type honingraat). Clinopti plus adsorbeert moleculen. Sommige moleculen blijven vastgehecht op het gesteente en worden niet meer vrijgegeven. Andere moleculen worden opnieuw vrijgegeven wanneer dat zorgt voor een meer stabiele toestand. Clinopti plus werkt dus als een soort reservebuffer en dat zorgt voor een veel stabieler vijvermilieu, met veel minder schommelingen en minder algenproblemen.


#5395

Bron: Helder Vijveren
www.heldervijveren.com