Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ficus_benjamina


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

Ficus benjamina een zeer veel gebruikte kamerplant

Ficus benjamina

Ficus: ofwel Ficus benjamina is bij ons eerder gekend als binnenhuisplant.
Familie der Moraceae of Moerbeifamilie - Ficus.
Habitat: deze soort vindt zijn oorsprong in Azië en Australië waar hij inheems is.
Na import is de plant meer alledaags geworden bij ons. Hij verdraagt zeer goed de warmte, luchtvochtigheid en licht. Een dezer tekorten resulteert binnenshuis tot bladval. Een goede raad, laat de plant steeds op dezelfde plek staan, daar de bladeren erg gevoelig zijn voor de lichtinval en de verwerking ervan. Hoe meer lichtintensiteit hoe meer water de plant verbruikt. Giet 2 maal per week met
water dat op kamertemperatuur staat.
Volwassen exemplaren kunnen makkelijk 10-tallen meters groot worden.

Plantvorm: de Ficus benjamina is een boom, die wellicht bij ons niet erg groot zal uitvallen.
Hij behoort tot het geslacht van de vijgen, en produceert het zogenaamde melksap zoals bij de rubberboom. Tip: mensen met latexallergie (natuurlijke rubber) moeten hiervoor enorm goed oppassen!!!
Deze plant gedijt goed in een hydrocultuur opstelling.
Blad: klein ovaalrond, met stevig rubberachtige kenmerken.
Vermeerderen: kan door middel van marcotteren, waarna de plant wordt afgesneden van de moederplant. Deze vorm van vermenigvuldiging slaat het best aan, maar kan wel een tijdje op zich laten wachten. Vochtig houden van de 'marcotteringsplaats'
is het belangrijkst, daar dit anders leidt tot wortelverdroging. Van de Ficus benjamina kun je ook topstekken nemen van 7 a 10 cm lang en deze in zaai- of stekgrond steken. Ze wortelen het best vanaf begin mei tot eind juni en dit bij een temperatuur van ± 22 °C.
Bemesting: Voorzie om de paar jaar minstens een verpotting, en verrijk deze dan met de nodige meststoffen. Snoei steeds de buitenkant 1/3de terug van de wortelkluit, zo kunnen er zich makkelijk nieuwe haarwortels vormen.

 

#699Maurice Claes

Auteur: Maurice Claes

Terug naar boven icoon